ecografie 3 200x200 Ecografia in sarcina (III) Ce presupune ecografia fetala?

Viitori parinti la ecografie

Una din cele mai importante etape din verificarea prenatala o constituie intalnirile cu medicul ecografist. Pentru a te convinge ca nu sunt motive de ingrijorare privind vreun disconfort ce l-ai putea resimti in timpul ecografiei, iti vom prezenta pas cu pas modul in care va decurge consultatia.

Ce se intampla la o ecografie fetala?

Vei fi intinsa pe masa de examinare acoperita sau nu cu role de hartie. Pentru o ecografie standard, medicul va aplica un gel pe burtica ta ce va permite propagarea ultrasunetelor, apoi va plimba de-a lungul abdomenului o sonda ecografica sau un transductor. Gelul ajuta transmiterea undelor de la transductor in corpul tau.

Ultrasuneltele se lovesc de structurile tale corporale si de bebelusul din uter, iar transductorul receptioneaza undele care se intorc, fiind apoi recompuse intr-o imagine pe un monitor. Zonele albe sau gri din imaginile afisate infatiseaza oasele si tesuturile, in vreme ce zonele intunecate indica lichidul, cum ar fi lichidul amniotic din jurul bebelusului tau. Probabil ca ti-e greu sa distingi bebelusul din aceste imagini, dar poti ruga doctorul sa te ajute sa-l recunosti. Copii printate ale imaginilor de pe ecran iti vor fi inmanate la sfarsitul intrevederii, care dureaza in jur de 20 min.

Este posibil sa fii rugata sa ai vezica plina in momentul efectuarii ecografiei, ceea ce-ti poate cauza un disconfort. Nu vei simti undele sonore in niciun fel, doar transductorul poate crea putina presiune asupra burticii tale, insa nu reprezinta vreun disconfort. Vei auzi undele sonore, la fel ca si bataile inimii bebelusului tau, cu ajutorul monitorului. Daca sarcina este mai mare de 18 saptamani, este posibil ca si bebelusul sa distinga unele vibratii ce insotesc procedura, fara insa a-l afecta in vreun fel.

Ecografia in sarcina (I) – Notiuni introductive

Ecografia in sarcina (II) – La ce foloseste ecografia in sarcina?

Ecografia in sarcina (IV) – Ecografia transvaginala

Ecografia in sarcina (V) – Ecografia Doppler

Ecografia in sarcina (VI) – Ecografiile 3D si 4D

Ecografia in sarcina (VII) – Cate ecografii se fac in sarcina?

Ecografia in sarcina (VIII) – Riscurile asociate ecografiilor fetale