ecografia transvaginala1 200x130 Ecografia in sarcina (IV) Ecografia transvaginala

Ecografia transvaginala

Desi nu este cel mai placut lucru din lume, la fel ca si consultul ginecologic in sine, ecografia transvaginala ofera detalii importante despre starea noastra de sanatate, fiind de un real ajutor medicului intr-o multitudine de situatii, dar mai ales in sarcina.

Cum se realizeaza ecografia transvaginala?

Se realizeaza cu ajutorul unei sonde ecografice (transductor) acoperita cu un manson de plastic (asemanator prezervativului) si un lubrifiant vegetal, introdusa in vaginul pacientei si rotit succesiv pana la obtinerea rezultatelor dorite. Nu este nevoie ca viitoarea mamica sa aiba vezica plina, ba dimpotriva, e posibil sa fie rugata sa urineze inainte de ecografia transvaginala. Ecografia in sine dureaza maxim 30 minute, cu o medie de 15-20 minute. Metoda ofera imagini de o precizie mai buna (si, deci, mai multe informatii) la pacientii obezi sau cu sarcina in stadii incipiente. Fidelitatea imaginilor este rezultatul apropierii ultrasunetelor de subiectul care se investigheaza si frecventei mai mari emise de transductor (sonda ecografica). Pulsul cardiac fetal poate fi, astfel, observat inca din cea de-a 6-a saptamana de sarcina.

Ecografiile vaginale sunt indispensabile in diagnosticarea timpurie a sarcinilor ectopice. Un numar in crestere de anomalii cromozomiale sunt diagnosticate inca din primul trimestru cu ajutorul ecografiei transvaginale. In cel de-al doilea trimestru, transvaginala este folosita pentru detectarea anomaliilor congenitale.

Ecografia in sarcina (I) – Notiuni introductive

Ecografia in sarcina (II) – La ce foloseste ecografia in sarcina?

Ecografia in sarcina (III) – Ce presupune efectuarea unei ecografii?

Ecografia in sarcina (V) – Ecografia Doppler

Ecografia in sarcina (VI) – Ecografiile 3D si 4D

Ecografia in sarcina (VII) – Cate ecografii se fac in sarcina?

Ecografia in sarcina (VIII) – Riscurile asociate ecografiilor fetale