numar ecografii in sarcina 200x149 Ecografia in sarcina (VII) Cate ecografii sunt necesare in sarcina?

Ecografii in sarcina

Nu exista un numar de ecografii prestabilit pe care o femeie insarcinata trebuie sa-l respecte in timpul sarcinii. O ecografie suplimentara va fi recomandata ori de cate ori medicul care urmareste sarcina suspecteaza o anomalie, insa ar fi indicat sa nu facem mai mult de o vizita pe luna la medicul ecografist.

In mod normal, o prima ecografie va fi recomandata a se efectua la 7 saptamani de sarcina pentru confirmarea sarcinii, excluderea unei sarcini ectopice sau molare, sa confirme prezenta ritmului cardiac si sa masoare distanta crestet-coccis pentru stabilirea varstei gestationale si a datei probabile a nasterii.

O a doua ecografie se efectueaza  in saptamanile 18-20 de sarcina pentru a verifica prezenta oricarormalformatii congenitale, intrucat fatul este destul de mare pentru o evaluare atenta a anatomiei fetale (de aceea se numeste si ecografie morfologica); sarcina multipla este diagnosticata cu precizie tot acum si sunt evaluati parametrii de crestere ai fatului, se determina pozitia placentei si sexul bebelusului. In cazul in care sunt suspectate anumite anomalii, se vor recomanda ecografii ulterioare.

Multe centre medicale efectueaza inca o ecografie in jurul saptamanilor 11-14 de sarcina pentru a masura translucenta nucala (grosimea cefei) si prezenta osului nazal fetal (iar mai nou, detectarea regurgitarii tricuspidice) ce ajuta la diagnosticarea sindromului Down, urmand sa fie recomandate chiar si teste de screening prenatal in timpul aceleiasi vizite (Dublu Test sau Dry Test trimestrul I)

O noua ecografie poate fi recomandata in saptamana 32 de sarcina sau chiar putin mai tarziu pentru evaluarea marimii fatului si estimarea greutatii la nastere si a ritmului de crestere pana la termen, se verifica pozitia si maturitatea placentei.

Unii medici efectueaza o ultima ecografie chiar inainte de nastere, in saptamanile 39-40, pentru a verifica cantitatea de lichid amniotic, greutatea si ritmul cardiac al fatului.

Motivul pentru care se recomanda efectuarea de ecografii suplimentare in sarcina este retardul de crestere intrauterina, ceea ce face ca inclusiv ecograful Doppler sa fie necesar a fi folosit in aceasta situatie.

Numarul total de ecografii depinde daca la o ecografie ulterioara au fost descoperite anumite anormalitati ce necesita evaluare suplimentara. Nu trebuie sa fim stricti in privinta numarului sau frecventei cu care examinam ecografic sarcina, la fel cum nici ecografiile 3D si 4D nu sunt obligatorii a fi efectuate: medicul ecografist trebuie sa “caute” si sa evalueze foarte bine orice posibile anomalie in dezvoltarea fatului.

Ecografia in sarcina (I) – Notiuni introductive

Ecografia in sarcina (II) – La ce foloseste ecografia in sarcina?

Ecografia in sarcina (III) – Ce presupune efectuarea unei ecografii?

Ecografia in sarcina (IV) – Ecografia transvaginala

Ecografia in sarcina (V) – Ecografia Doppler

Ecografia in sarcina (VI) – Ecografiile 3D si 4D

Ecografia in sarcina (VIII) – Riscurile asociate ecografiilor fetale