week32 200x170 Saptamana 32 de sarcina

Saptamana 32

Depozitele de grasime de sub piele transforma pielea copilului din rosie in roz. Parul si unghiile continua sa-i creasca, in timp ce lanugo dispare de pe corpul bebelusului. Cand se va naste, copilul mai poate avea lanugo pe umeri si pe spate. Copilul creste in greutate saptamana aceasta ajungand la 2000g si o lungime de 47cm.

Vei fi surprinsa sa observi ca bebelusul tau incepe sa se comporte intocmai ca un nou-nascut, asa cum va fi peste numai cateva saptamani. Va incepe sa-si formeze un fel de program al orelor de veghe si somn. In tot acest timp el va fi ocupat cu dezvoltarea imunitatii la mediul exterior. Desi, pentru cateva saptamani, copilul va folosi anticorpii pentru a se mentine sanatos, daca il alaptezi o sa contribui la protejarea copilului tau de infectiile usoare. Grasimea subcutanata continua sa se dezvolte pana la nastere, copilul nou-nascut prezentand in tesuturile sale si grasime bruna, un tip de grasime inalt calitativa care elibereaza o mare cantitate de energie calorica si care urmeaza sa dispara dupa nastere, odata cu maturizarea proceselor de autoreglare a temperaturii corporale.

Nu uita ca uterul creeaza presiune asupra cutiei toracice, ingreunand umflarea plamanilor, ceea ce iti poate cauza o respiratie superficiala. Nu e ceva grav, dar daca te preocupa acest aspect, ar trebui sa il discuti cu medicul tau. Uterul e deja stramt pentru uriasul tau, asa ca vei observa ca miscarile fatului sunt mai rare, insa mai intense. Asta si pentru ca majoritatea timpul si-o petrece dormind si visand!

Contractiile Braxton-Hicks simtite in saptamanile precedente vor incepe sa se intensifice in aceasta perioada. De obicei acestea sunt nedureroase si nu sunt ritmice. Ele iti pregatesc corpul pentru nasterea ce te pandeste peste cateva saptamani.

Asa ca fa-ti bagajele pentru spital!

« Saptamana 31 Saptamana 33 »