Daca copilul tau are o marime medie, atunci acum ar trebui sa cantareasca 2200g si sa aiba o lungime de 48cm. Nu uita ca aceste masuratori sunt pur informative , iar copilul poate cantari sau masura mai mult sau mai putin. Consulta-ti medicul pentru orice intrebari legate de acest subiect.
In timpul acestei saptamani copilul va acumula si mai multa grasime subcutanata care il va ajuta sa se adapteze temperaturii din afara burticii. Pielea devine roz, bebe face depozite de fier in ficat. Copilul exerseaza digestia tot inghitind lichid amniotic si apoi urinand, precum si respiratia prin sughituri repetate. Daca fatul este baietel, probabil ca testiculele au coborat deja in scrot; in caz contrar, este posibil ca un testicul sa coboare abia dupa nastere, insa ragazul normal poate fi de chiar 1 an de zile pana va ajunge in pozitia normala. Desi nu mai este loc prea mult in uterul tau, bebe tot schimba pozitia, pregatindu-se sa se sprijine pe oasele pelvisului tau, asteptand marea intalnire cu lumea noastra. Daca s-ar naste acum, sansele de supravietuire sunt foarte mari.
Din pacate, unele mame gasesc aceasta saptamana foarte stresanta. Sunt ingrijorate datorita travaliului si nasterii in sine. Nu-ti mai sta gandul la sex acum, desi doctorii nu contraindica actul sexual in saptamana 33 de sarcina.
Acum este momentul propice pentru gasirea unui medic pediatru. Intreaba-ti rudele, prietenii si chiar medicul de familie, apoi stai de vorba cu persoanele recomandate si alege ce-i mai bun pentru tine. E recomandabil ca medicul ales sa aiba aceeasi parere ca si tine despre diferitele tratamente la care pot fi supuse mamele si copiii nou-nascuti, precum si sa fie disponibil pentru a se putea ocupa de tine.
Medicul tau poate incepe sa faca examinarea cervixului in perioada aceastea, pentru a verifica daca exista semne de estompare si dilatare. Copilul nu poate trece printr-un cervix normal inchis. Procesul de nastere presupune estomparea si dilatarea cervixului. Cu alte cuvinte, cervixul tau se va intide, se va subtia si se va deschide pentru a se adapta nasterii. Cand cervixul e perfect dilatat, deschizatura va masura 10cm.
Daca prezinti unul dintre simptomele de mai jos este bine sa anunti doctorul:
- Scurgeri vaginale mai abundente decat de obicei sau care au suferit modificari de consistenta sau culoare (sangerari de orice fel, sunt mai apoase sau mai vascoase)
- Dureri abdominale, crampe ca la ciclu sau mai mult de 4 contractii in decurs de 1h (a nu se confunda cu contractiile Braxton-Hicks, care sunt inofensive)
- Racesti serios, ai febra sau lesini, suferi un traumatism abdominal, ai pierderi de vedere
- Dureri pelviene insuportabile (simti cum fatul impinge in jos) sau dureri de spate serioase, mai ales daca pana acum nu te-ai confruntat cu astfel de probleme
- Fatul nu mai misca precum inainte
In ce stadiu te afli cu pregatirile pentru venirea bebelusului pe lume? Ai cumparat un patut de bebelusi sau ai mers chiar mai departe, decorandu-i o camera proprie? Daca noul membru al familiei va fi rasfatat inca de la nastere cu o camera proprie, trebuie avut in vedere ca cel putin in primele saptamani dupa nastere, tu, mamico, vei imparti aceeasi camera cu bebe pentru a raspunde mai rapid solicitarilor sale si a te asigura ca totul este in ordine, ceea ce presupune ca trebuie sa instalezi in camera bebelusului si un pat sau o canapea pentru tine. Un fotoliu cu balans te va ajuta sa te relaxezi, iar in pozitie fixa va constitui un loc numai bun pentru alaptarea bebelusului. Daca doresti, poti lua in considerare amenajarea camerei copilului respectand principiile Feng Shui.
Daca tu si bebelusul veti imparti acelasi pat, citeste sfaturile noastre din luna a treia de viata a copilului.
Aproape ai ajuns la sfarsit! Succes!
« Saptamana 32 | Saptamana 34 » |
Comentarii