ecografie doppler in sarcina 200x146 Ecografia in sarcina (V) Ecografia Doppler

Ecografia Doppler in sarcina

Este folosita pe scara larga pentru determinarea ritmului cardiac fetal. Ultimele descoperiri medicale au permis extinderea aplicatiilor sale in obstetrica, mai ales in zona evaluarii si monitorizarii starii de sanatate a fatului, a progresului sau in conditiile unei restrictii de crestere intrauterine, precum si in depistarea malformatiilor cardiace.

Ecografia Doppler este utilizata pe scara larga pentru detectarea pulsatiilor de ritm cardiac fetal sau a pulsatiilor din diferite vase de sange ale fatului. Caracteristicile fluxului sanguin care circula prin vasele de sange fetale pot fi evaluate folosind Doppler. Un flux sanguin diminuat intr-un ciclu pulsatoriu, mai ales in faza diastolica a sangelui, indica un fat de potential biologic redus.

De obicei, ecografia Doppler investigheaza starea arterei ombilicale, aortei, a arterelor cerebrale mediane, a arterelor uterine arcuate si a venei cave inferioare. Utilizarea maparii prin colorare a fluxului sanguin poate descrie in timp real circulatia sangelui prin vasele de sange fetale, directia fluxului fiind reprezentata de diferitele culori utilizate. Ecografia Doppler color este indispensabila mai ales in diagnosticul defectelor de vase sanguine sau ritm cardiac fetal, precum si in evaluarea raspunsului hemodinamic la hipoxia fetala si anemie.

O descoperire recenta o constituie Doppler-ul vascular, care foloseste informatie de amplitudine emisa de undele pulsatorii Doppler fata de informatia de velocitate sistolica pentru a vizualiza fluxul sanguin “lenes” in vasele de sange mai mici.

Examinarile Doppler pot fi efectuate abdominal sau transvaginal. Puterea emisa de un dispozitiv Doppler este mai mare decat cea utilizata pentru o ecografie 2-D, de aceea utilizarea sa la inceputul sarcinii trebuie sa se faca cu precautie.

Facilitatile Doppler sunt, la ora actuala, parte integranta in ecografele performante. Nu trebuie decat sa fie selectate pentru a intra in functiune, asadar, pacientii nu sunt nevoiti sa fie conectati la un alt dispozitiv pentru investigarea Doppler.

Ecografia in sarcina (I) – Notiuni introductive

Ecografia in sarcina (II) – La ce foloseste ecografia in sarcina?

Ecografia in sarcina (III) – Ce presupune efectuarea unei ecografii?

Ecografia in sarcina (IV) – Ecografia transvaginala

Ecografia in sarcina (VI) – Ecografiile 3D si 4D

Ecografia in sarcina (VII) – Cate ecografii se fac in sarcina?

Ecografia in sarcina (VIII) – Riscurile asociate ecografiilor fetale