riscurile ecografiei Ecografia in sarcina (VIII) Riscuri asociate sarcinii

Riscurile ecografiei fetale

Au trecut mai bine de 40 ani de cand ultrasunetele au fost folosite pentru prima data la o femeie insarcinata. Spre deosebire de razele X, radiatiile ionizate nu sunt prezente, astfel ca si efectele secundare produse de acestea nu exista. Utilizarea ultrasunetelor de intensitate mare este asociata cu efectul de cavitatie si incalzire, in cazul folosirii prelungite.

Desi in conditii de laborator se observa cateva efecte nedorite la nivel celular, anormalitatile la nivelul embrionilor umani sau puilor de animale nu au fost univoc demonstrate de studiile masive intreprinse pana acum in literatura medicala cu privire la utilizarea ultrasunetelor in mediu clinic. Aparentele efecte nedorite ca greutatea mica la nastere, dificultati de vorbire si auz, leziuni nervoase si copii stangaci ce au fost raportate in studii de anvergura mica nu au fost confirmate de studiile europene extensive. Complexitatea unora dintre aceste studii a facut ca orice asemenea observatii sa fie greu de interpretat.

Cele mai mari riscuri la folosirea utrasunetelor in sarcina provin din interpretarea gresita a imaginilor scanate si din lipsa de experienta a operatorului ecografului.

Ecografia in sarcina (I) – Notiuni introductive

Ecografia in sarcina (II) – La ce foloseste ecografia in sarcina?

Ecografia in sarcina (III) – Ce presupune efectuarea unei ecografii?

Ecografia in sarcina (IV) – Ecografia transvaginala

Ecografia in sarcina (V) – Ecografia Doppler

Ecografia in sarcina (VI) – Ecografiile 3D si 4D

Ecografia in sarcina (VII) – Cate ecografii se fac in sarcina?