saptamana7 187x200 Saptamana 7 de sarcina

Saptamana 7

Saptamana a saptea de sarcina va aduce noi obstacole de trecut. Sarcina ta va avea acum in jur de patru – cinci saptamani.

Copilul are aproximativ 8 mm, adica e de marimea unui bob de orez, dublandu-si marimea fata de saptamana precedenta. Bratele si picioarele continua sa se dezvolte si sa creasca, acum au aspect de lopatica. Creierul se dezvolta rapid si incep sa apara pupilele ochilor. Nu sunt departe de acest stadiu nici narile, intestinele, pancreasul si bronhiile. Intestinele fatului sunt legate de cordonul ombilical care, folosind vase de sange distincte, se ocupa de transportul oxigenului si al nutrientilor de la fat la mama si invers.

Pentru un moment vei scapa de starile de bine-rau continue, nu din cauza ca ele au disparut, ci pentru ca deja incepi sa te obisnuiesti cu astfel de stari alternante de fericire si tristete. Nu mai e nevoie sa adugi nimic la lista de disconforuri. Vei avea in continuare stari de ameteala, sani sensibili si o anumite aversiune fata de mancaruri pe care le placeai inainte de sarcina. Pe de alta parte, e posibil sa te trezesti ca vei manca alimente la care nici nu te uitai inainte de a fi insarcinata. E posibil sa nu se vada inca, dar din cauza greturilor matinale este posibil sa fi pierdut (sau nu) cateva sute de grame – 1kg. Amandoua situatiile sunt normale pentru acest stadiu de sarcina.

Cauza greturilor matinale o constituie hormonul HCG, acelasi care a facut posibila pozitivarea testului de sarcina, intrucat el acum are functia de a inlocui placenta pana la maturarea acesteia, in jurul saptamanilor 12-14 de sarcina cand isi va lua rolul in primire, hranind embrionul si eliberand, totodata, corpul mamei de neplacutele senzatii de voma.

Uterul mamicii si-a dublat dimensiunea pana la aceasta data, urmand ca la sfarsitul celor 40 saptamani sa fie de 1000 de ori mai mare decat inainte de sarcina, ceea ce inseamna presiune mai mare asupra vezicii urinare si, implicit, drumuri dese la toaleta. De asemenea, volumul de sange din corpul tau a crescut cu 10% pentru a face fata dezvoltarii continue a bebelusului (inainte de a naste vei avea cu 50% mai mult sange decat inainte de sarcina).

Daca esti insarcinata cu mai mult de un copil, acesta este momentul in care diferentele devin mai evidente decat sarcinile cu un singur copil. Vei castiga mai repede in greutate; marimea abdomenului tau va creste, aducand senzatii de mancarime pe masura ce pielea incepe sa se intinda. Vei intimpina o senzatie de greutate in zona pelviana si a vaginului si o tendinta mai mare de a retine apa. Pot aparea venele varicoase si poti observa o intensificare a starii de oboseala. Sau e posibil ca disconforul matinal sa fie mai sever; totusi, nu te impacienta: toate se intampla pentru un scop nobil!

Nu uita sa iei legatura cu medicul tau pentru urmarirea indeaproape a sarcinii.

« Saptamana 6 Saptamana 8 »