drepturile gravidei 200x133 Drepturile gravidei la locul de munca

Drepturile gravidei la locul de munca

Esti fericita posesoare a unui test de sarcina pozitiv, motiv de bucurie pentru intreaga familie si prieteni apropiati, colegi de munca si alte cunostinte! Acum este momentul cand viitoarea mamica se gandeste cu mai multa responsabilitate la viata ei de acum inainte.

Pe langa investigatiile si analizele medicale recomandate a se efectua in perioada sarcinii, proaspata gravida trebuie sa cunoasca si cateva aspecte importante referitoare la drepturile si obligatiile pe care le presupune legiislatia in vigoare corespunzatoare situatiei in care se afla proaspata mamica. Asadar, mai jos vom vorbi despre cadrul legislativ al salariatelor gravide de pe teritoriul tarii noastre.

Primul pas pe care trebuie sa il faca orice femeie insarcinata este instiintarea angajatorului: angajatorul trebuie instiintat despre situatia salariatei gravide, ceea ce presupune ca viitoarea mamica sa anunte in scris angajatorul si sa dovedeasca graviditatea printr-o adeverinta medicala care sa ateste starea in care se afla si varsta sarcinii (ex: Sarcina 15 saptamani in evolutie) solicitata medicului care urmareste sarcina sau doctorului de familie .

In ceea ce priveste drepturile de care beneficieaza gravida la locul de munca, amintim:

  • Salariatele care nu pot indeplini durata normala de munca (de regula 8 ore/zi) din motive de sanatate au dreptul la reducerea cu o patrime a orelor de munca cu mentinerea integrala a veniturilor salariale. Reducerea se acorda prin formularea unei cereri scrise catre angajator, insotita de recomandare de la medicul de familie sau cel care urmareste sarcina.
  • Angajatorul are obligatia de a acorda salariatelor gravide maximum 16 ore lunare libere pentru efectuarea consultatiilor prenatale, fara diminuarea veniturilor salariale, in cazul in care acestea nu se pot efectua in afara programului de lucru al gravidei.
  • Salariatele gravide care desfasoara munca de noapte sau in conditii insalubre pot solicita angajatorului transferarea intr-un loc de munca de zi, respectiv un loc de munca cu conditii salubre, usor de suportat cu mentinerea salariului de baza brut lunar; in cazul in care nu este posibil, salariata poate beneficia de concediul si indemnizatia de risc maternal.
  • Angajatorul nu poate concedia salariatele gravide. Exceptie fac situatiile de reorganizare judiciara sau falimentul angajatorului, in conditiile legii (legea 96/2003).
  • Gravidele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate. Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice (adica proaspata mamica trebuie obligatoriu sa ramana acasa minim 42 zile dupa ce a nascut).

Important!

Incepând cu anul 2012, OUG 124/2011 adoptata la 27 decembrie 2011 conditioneaza plata indemnizatiilor pentru cresterea copiilor si a alocatiilor de stat de plata obligatiilor legale fata de bugetul local (adica a impozitelor) pentru bunurile pe care solicitantii ajutoarelor sociale le detin in proprietate (conform legii 571/2003). Cetatenii eligili pentru plata indemnizatiilor sau a alocatiilor trebuie sa achite impozitele aferente anului anterior pana la data de 31 ianuarie a fiecarui an, neachitarea acestora atrangand dupa sine suspendarea drepturilor acestora pe o perioada de 5 luni, incepand cu luna februarie.

Asadar, viitoarelor mamici, platiti-va impozitele si apoi savurati din plin cele mai frumoase 9 luni din viata dvs!