lapte praf gratis 200x171 Lapte praf gratis pentru sugari

Lapte praf gratuit

Conform legii 321/2001, statul aproba acordarea gratuita de lapte praf formula pentru sugari, copiilor cu varste cuprinse intre 0-12 luni care nu beneficiaza de lapte matern.

Distribuirea laptelui praf se realizeaza prin consiliile locale ale municipiilor, oraselor si comunelor, respectiv consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti.

Laptele praf formula pentru sugari se acorda gratuit, pe baza de prescriptie medicala eliberata de medicul de familie, numai pentru copiii cu varste cuprinse intre 0 si 12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern.

Pot primi lapte praf formula gratuit:

  • Copiii sanatosi la care se constata o crestere nesatisfacatoare (sub limita inferioara a normalului varstei), datorita absentei sau insuficientei cantitative a laptelui matern.
  • Copiii cu mame care prezinta contraindicatii la alaptare (sufera de boli grave precum: TBC pulmonar activ, septicemie, boli psihice grave, este infectata cu virusul HIV, are insuficienta renala sau cardiaca, face tratamente cu citostatice etc. )
  • Copiii adoptati sau aflati in familii de plasament
  • Copiii cu mame decedate.

Cresterea nesatisfacatoare a copilului va fi consemnata in fisa de consultatie medicala a acestuia, dupa evaluarea, de catre medicul de familie/medicul specialist pediatru sau neonatolog, a tehnicii de alaptare si a curbei ponderale. Evaluarea curbei ponderale se realizeaza prin compararea greutatii copilului la un interval de minimum doua saptamani. Orice alta metoda de apreciere a absentei sau insuficientei cantitative a laptelui matern (“proba suptului”, aspectul laptelui etc.) este lipsita de valoare.

Prescrierea laptelui praf formula pentru sugari care se acorda gratuit pentru copiii cu varste cuprinse intre 0 si 12 luni, se face pe baza de reteta tip si are valabilitate pentru luna in curs. Prescrierea laptelui praf formula se realizeaza fara a se conditiona dovedirea calitatii de asigurat a parintilor copiilor.

Formula de lapte praf pentru sugari care se achizitioneaza prin licitatie si are o compozitie acceptabila pentru orice varsta cuprinsa intre 0 si 12 luni si respecta prevederile legale in vigoare privind alimentele cu destinatie nutritionala speciala. La stabilirea compozitiei formulei de lapte praf se pot lua in considerare recomandarile Comisiei de specialitate pediatrie a Ministerului Sanatatii si Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului “Prof. Dr. Alfred Rusescu”, formulate in baza standardelor stabilite de Uniunea Europeana, Organizatia Mondiala a Sanatatii si alte foruri de prestigiu in acest domeniu, iar compozitia este adaptata nevoilor nutritionale ale copiilor din Romania.