boala hemolitica prin incompatibilitate Rh 200x117 Boala hemolitica a nou nascutului

Boala hemolitica prin incompatibilitate Rh

Boala hemolitica a nou-nascutului apare in cazul unei incompatibilitati imunologice intre mamica si sarcina ei, incompatibilitate derivata fie din neconcordanta grupelor de sange ABO, fie a Rh-ului. Boala este diagnostica la nasterea bebelusului, intrucat se iveste in cazurile in care femeile insarcinate nu fac analize de sange pentru determinarea grupei sanguine si a Rh-ului aferent. 

  1. Incompatibilitatea de grup AB0
  2. Incompatibilitatea Rh 
  3. Prevenirea si tratarea bolii hemolitice a nou-nascutului
  4. Ce se intampla daca boala hemolitica nu este prevenita?

Incompatibilitatea de grup AB0

In incompatibilitatea ABO mama are grupa sanguina 0, iar fatul poate fi A, B, AB. Mai rar mama are grupa sanguina B si fatul A. Incompatibilitatea de grup matrno-fetala este cea mai frecventa cauza de icter neonatal.

Boala hemolitica nu se observa la prematurii sub 36 saptamani si se manifesta postnatal, de aceea nu se intrerupe sarcina inainte de termen si nu se fac interventii transfuzionale intrauterine, boala avand o evolutie mai usoara decat in cazul incompatibilitatii Rh.

Incompatibilitatea Rh 

In cazul vechilor generatii, incompatibilitatea Rh-ului era o problema de sanatate deosebit de grava. Din fericire, avansul medicinei a permis prevenirea complicatiilor derivate din incompatibilitatea Rh-ului si tratarea nou-nascutilor afectati de boala hemolitica, astfel ca in zilele noastre este destul de rar intalnita in practica medicala. Un bebelus nascut si diagnosticat cu boala hemolitica apre abdomenul marit, la fel si ficatul, pot avea insuficienta respiratorie sau circulatorie, au anemie severa si icter pronuntat.

Prevenirea si tratarea bolii hemolitice a nou-nascutului

In zilele noastre, unei femei cu potential de incompatibilitate Rh in timpul sarcinii, doctorii ii vor administra o serie de 2 injectii cu imunoglobulina in timpul primei sarcini. Prima injectie se face in jurul saptamanii 28 de sarcina (intrucat o doza de injectie cu imunoglobulina este eficienta pentru o perioada de 12 saptamani), iar cea de-a doua la 72 ore dupa nasterea bebelusului (in cazul in care acesta are Rh pozitiv – se determina usor pe baza mostrelor de sange din cordonul ombilical). Imunoglobulina Rh actioneaza ca un vaccin, impiedicand corpul mamei sa produca anticorpi Rh potential periculosi care pot cauza complicatii serioase nou-nascutului sau pot pune in pericol sarcinile ulterioare.

O injectie de imunoglobulina Rh poate fi, de asemenea, administrata in caz de avort spontan, pierderea sarcinii, legarea trompelor (dupa sarcina), atunci cand se efectueaza o amniocenteza sau daca apare vreo sangerare pe parcursul sarcinii.

Efectele secundare ale administrarii imunoglobulinei sunt neglijabile: inflamarea locului in care se face injectia sau o febra usoara.

Daca doctorul concluzioneaza ca femeia a produs deja anticorpi Rh, atunci sarcina va fi urmarita indeaproape pentru a se asigura ca nivelul acestora nu este prea mare.

In cazuri rare, daca imcompatibilitatea este severa si bebelusul se afla in pericol, se pot face o serie de transfuzii speciale de sange (numite transfuzii de schimb), atat pe parcursul sarcinii, cat si imediat dupa nastere. Transfuziile de schimb inlocuiesc sangele bebelusului cu globule rosii cu Rh negativ. Aceasta procedura stabilizeaza nivelul de globule rosii din sangele copilului si minimizeaza pagubele viitoare ce pot fi produse la circularea anticorpilor Rh in fluxul sanguin al bebelusului.

Datorita ratei de succes a injectiilor cu imunoglobulina, transfuziile de schimb sunt necesare in mai putin de 1% din sarcinile cu incompatibilitate Rh de astazi.

Ce se intampla daca boala hemolitica nu este prevenita?

Incompatibilitatea Rh-ului cauzeaza foarte rar complicatii la prima sarcina si nu afecteaza starea de sanatate a mamei. Insa anticorpii Rh care se produc in sarcinile ulterioare pot avea caracter potential periculos pentru mama si bebelusul ei. Boala hemolitica poate degenera in anemie severa, icter, leziuni cerebrale si probleme ale inimii in cazul nou-nascutului. In cazuri extreme, poate cauza moartea fatului datorita distrugerii masive a globulelor rosii din sange.

Daca nu esti sigura ca ai sau nu factorul Rh si crezi ca esti insarcinata, este foarte important sa incepi verificarea prenatala cat mai repede posibil, incluzand aici si o analiza completa a sangelui. Prevenind si tratand de timpuriu incompatibilitatea Rh, te poti concentra asupra altor lucruri mai importante – cum sa aduci pe lume un copil sanatos.