gonoreea 200x149 Gonoreea in sarcina

Folositi prezervativul!

La nivel mondial se inregistreaza anual 40.000 de cazuri de femei insarcinate care au gonoree. Fiind una dintre cele mai cunoscute boli cu transmitere sexuala, gonoreea este o infectie bacteriana deosebit de problematica. Se transmite de la persoana infectata catre alta persoana prin contact sexual neprotejat genital, oral sau anal, fiind mai des intalnita in randul barbatilor decat la femei (raportul este 3 la 1). Bacteria care transmite boala este Neisseria gonorrhoeae (gonococul) care traieste in zonele umede si calde ale corpului si are o perioada de incubatie de 2-6 zile.

  1. Nou-nascutii
  2. Sarcina
  3. Cum se descopera gonoreea?
  4. Prevenire

Nou-nascutii

O femeie cu gonoree poate transmite infectia fatului in momentul nasterii, prin parcursul copilului de-a lungul canalului de nastere. Bebelusii care contracteaza infectia dezvolta, adeseori, infectii oculare care pot conduce la orbire (de aceea, in unele tari, de ex SUA, se recomanda administrarea picaturilor de ochi imediat dupa nastere; in cazul in care medicii care asista nasterea stiu ca mamica are gonoree, bebelusii vor primi inclusiv antibiotic)

Sarcina

Cele mai multe sarcini cu gonoree rezulta in avort, nastere prematura, rupere prematura a membranelor, infectii ale lichidului si sacului amniotic si alte probleme similare. In vreme ce alte infectii sunt verificate prin analize efectuate inca de la prima vizita prenatala, gonoreea nu se afla in aceasta categorie. De aceea, daca consideri ca ai gonoree, este foarte important sa-ti anunti doctorul despre acest lucru. Doctorul te va examina prelevand o mostra de mucus cervical si trimitand-o la laborator pentru analiza. In cazul in care rezultatul este pozitiv, iti va fi prescris tratament imediat, chiar si atunci cand esti insarcinata. Vei fi tratata, de asemenea, si pentru alte boli cu transmitere sexuala, intrucat 40% din pacientii cu gonoree au si Chlamydia. Ti se vor administra antibiotice ce pot fi utilizate in sarcina. De asemenea, partenerul tau va fi si el testat si vi se va impune repaus sexual pana la terminarea tratamentului.

Cum se descopera gonoreea?

In afara de a merge la doctor si a cere sa fii examinata, nu prea exista multe cai prin care iti poti da seama ca ai gonoree, intrucat putini sunt cei care realizeaza ca prezinta infectia. Simptomele pot include:

  • scurgeri vaginale
  • senzatie de durere sau arsura la urinare
  • sangerare in timpul actului sexual
  • mancarimi locale.

Daca esti deja insarcinata, atunci infectia se localizeaza in cervix, uretra sau vagin. Cateodata, foarte rar, infectia poate intra in fluxul sanguin, cauzand infectia gonococica, caracterizata prin rani la nivelul pielii, infectii si durere in articulatii si la nivelul inimii, fiind o infectie care apare mai des la femei decat la barbati si mai mult in cazul femeilor insarcinate decat a celor care nu asteapta copii.

Prevenire

Evident ca nimeni nu-si doreste sa ia gonoree sau alta boala cu transmitere sexuala. Pentru a te asigura ca acest lucru nu se intampla, cea mai sigura cale este abstinenta totala. In cazul in care aceasta nu reprezinta o optiune, atunci trebuie sa fii atenta sa ai partener de sex stabil si sa folosesti prezervativul constant si corect. Poti cere medicului ca tu si partenerul tau sa fiti testati pentru gonoree inainte de primul contact sexual pentru a va asigura ca nu sunt probleme.

Afla mai multe despre testarea pentru gonoree de aici: Testarea pentru gonoree.