rubeola in sarcina 133x200 Rubeola in sarcina

Rubeola in sarcina

Rubeola, sau pojarul german, este deosebit de periculoasa pentru bebelusul din burtica daca infectia este contactata in primele 16 saptamani de sarcina. Rubeola poate duce la avort, nasterea unui fat mort sau a unui bebelus cu defecte congenitale ca:

  • surzenie
  • leziuni nervoase
  • malformatii cardiace
  • cataracta

Acestea fac parte din ceea ce se numeste rubeola congenitala, care se transmite de la mama infectata catre fat prin intermediul placentei. Rubeola este o afectiune rar intalnita, intrucat oamenii sunt vaccinati in perioada copilariei prin administrarea vaccinului ROR (rubeola, oreion, rujeola).

Rubeola se transmite prin tuse si stranut, fiind deosebit de contagioasa. Daca femeia insarcinata este imuna la rubeola, insemana ca fatul are sanse foarte mici sa fie afectat in cazul in care mamica intra in contact cu infectia.

Oricarei viitoare mamici i se va face un test de sange pentru a verifica imunitatea la rubeola, testare care face parte din setul de analize prenatale si care are loc, de obicei, inca de la primele intalniri cu medicul care urmareste sarcina.

Daca planifici sa ramai insarcinata, ar trebui sa faci testul de verificare a imunitatii la rubeola cat mai repede posibil. Chiar daca ai fost vaccinata in scoala, imunitatea oferita de vaccin nu dureaza asa de mult cum se credea odata, iar efectele lui s-au “erodat” in timp.

In cazul in care nu esti imuna la rubeola, este imposibil sa fii imunizata in timpul sarcinii, intrucat vaccinul contine un virus viu care poate da rubeola copilului tau. Din acelasi motiv, nu ar trebui sa ramai insarcinata pentru cel putin 1 luna de la vaccinarea impotriva rubeolei.

Simptomele rubeolei sunt usoare si includ:

  • febra
  • durerile de cap
  • dureri ale articulatiilor
  • gat inflamat si dureros
  • odata cu inflamarea ganglionilor, apare si o eruptie rosie-rozalie pe piele.

Riscuri in sarcina

  • bebe cu rubeola 200x177 Rubeola in sarcina

    Bebelus cu rubeola

    Primul trimestru (saptamanile 0-13): daca infectarea cu rubeola se produce acum, exista un risc foarte mare (pana la 90%) ca bebelusul tau sa fie afectat. Cu cat mai devreme in sarcina contractezi rubeola, cu atat riscurile pentru fat sunt mai mari. Dupa saptamana 10 de sarcina, riscurile scad, insa bebelusilor le poate fi afectat vazul sau auzul, ceea ce vei descoperi mai tarziu, cand sunt mai mari.

  • Al doilea trimestru (saptamanile 14-26): in saptamanile 14 si 15 riscul de complicatii pentru fat inca este mare.
  • Al treilea trimestru de sarcina (saptamana 27 pana la nastere): riscul de rubeola congenitala este foarte mic dupa saptamana 16 de sarcina.

Daca esti insarcinata si stii ca nu esti imuna la rubeola, trebuie sa eviti contactul cu cei infecati cu rubeola, mai ales in primele 16 saptamani de sarcina. Daca iei contact cu cineva care are rubeola, trebuie sa-ti consulti medicul imediat. El va diagnostica rubeola daca infectia apare si te va testa pentru a vedea daca si copilul tau a fost afectat.

Afla mai multe despre testarea la rubeola de aici: Testarea pentru rubeola.