tenia1 200x120 Tenia paraziti intestinali

Tenia

Un parazit este un animal sau o planta care traieste in interiorul unei gazde, adica alt animal sau planta.

 1. Ce este tenia?
 2. Care sunt simptomele si semnele teniazei?
 3. Factori de risc
 4. Cauzele infectarii cu tenie
 5. Diagnosticarea teniazei
 6. Care este tratamentul?
 7. Care sunt posibilele complicatii?
 8. Cum prevenim teniaza?

Ce este tenia?

Tenia face parte din familia cestodelor, fiind un parazit intestinal cu forma plata, asemanator unei panglici. Tenia nu poate trai de una singura, ea supravietuieste doar in intestinul uman sau al unui animal.

Ouale viermilor plati ajung in organismul uman prin mancarea ingerata, mai ales a carnii crude sau nepreparate termic corespunzator. Oamenii se pot si ei infecta prin contact cu scaunele animalelor sau apa contaminata. Cand infectia se transmite de la animal la om, avem de a face cu zoonoza.

Tenia adulta consta intr-un scolex (capul si gatul teniei) si segmente in lant numite proglote. Cand un individ este infectat cu tenie, capul acesteia adera la paretele intestinului, iar proglotele crec, producand oua. Teniile adulte pot trai chiar si 20 ani in interioarul unei gazde. Infectiile intestinale sunt de obicei usoare, insa cele severe pun probleme grave de sanatate.

Care sunt simptomele si semnele teniazei?

Simptomul este ceea ce pacientul simte si raporteaza, in vreme ce semnul este ceea ce altii, inclusiv doctorul sau asistenta medicala, observa. De exemplu, durerea poate fi un simptom, in vreme ce eruptia cutanata este un semn.

Majoritatea indivizilor care au tenie nu acuza simptome, nefiind macar constienti de gazdurirea parazitului. In cazul in care simtomele sau semnele sunt prezente, acestea includ:

 • oua, larve si segmente de tenie prezente in scaun; segmentele de tenie vor contine si oua de tenie.
 • oboseala si stari de slabiciune generala
 • dureri abdominale; pot include si dureri epigastrice (durere in abdomen, chiar deasupra stomacului)
 • scadere in greutate
 • diaree
 • stari de voma
 • greata
 • inflamarea mucoasei intestinului (enterita), ce duce si la diaree
 • alterarea apetitului – de cele mai multe ori, scaderea acestuia. In cazul infectiei cu tenie de porc, poate aparea cresterea apetitului
 • dificultati de somn
 • ameteli
 • convulsii
 • malnutritie, intrucat tenia consuma o proportie importanta din nutrientii localizati in intestin
 • deficienta vitaminei B12 – este foarte rara si apare doar in cazul pacientilor infectati cu tenia provenita din consumul carnii de peste (Diphyllobothrium latum)

In cazul in care larvele de tenie au iesit din intestin si s-au format in chisturi la nivelul tesuturilor altor zone din corp, exista risc de deterioare a tesutului. Pot aparea urmatoarele simptome:

 • febra
 • durere sau discomfort abdominal
 • icter
 • o reactie alergica la larvele teniei
 • epilepsie si alte simptome neurologice
 • orbire
 • presiune intracraniana

Semnele si simptomele vor depinde in functie de tipul de tenie, de severitatea infectiei si de partile sau tesuturile afectate din corpul pacientului.

Un pacient cu tenie va avea nevoie de tratament pentru a o elimina. Tratamentul este eficient in 95% din cazuri si dureaza doar cateva zile.

Factori de risc

Un factor de risc este acela care creste riscul dezvoltarii unei boli sau infectii, cum, de exemplu, lipsa igienei dentare creste riscul aparitiei cariilor si problemelor gingivale, adica igiena dentara proasta este un factor de risc pentru afectiunile amintite.

In cazul teniei se remarca urmatorii factori de risc:

 • lipsa igienei generale: spalatul pe maini inconsecvent supune indivizii unui risc mai mare de transferare a infectiei de pe maini in gura
 • lucrul sau expunerea la animale – este caracteristica zonelor unde fecalele animalelor nu sunt depozitate corespunzator
 • calatoriile sau traiul in unele zone ale globului – tarile si zonele unde practicile sanitare sunt precare cresc riscul infectarii cu tenie.
 • consumul carnii sau pestelui crud sau nepreparat termic corespunzator – larvele si ouale continute de carne sau peste pot infecta oamenii care le consuma crude sau nepreparate termic indeajuns. Expertii spun ca sushi (peste crud) este sigur atata timp cat pestele a fost mai intai congelat, riscul pastrandu-se in cazul in care se consuma peste proaspat.

Cauzele infectarii cu tenie

Cele mai raspandite infectii cu viermi plati sunt:

 • Taenia Solidum, transmisa prin ingestia carnii de porc
 • Taenia saginata, transmisa prin ingestia carnii de vita, foarte raspandita in Franta
 • Diphyllobothrium latum, transmisa prin ingestia carneii de peste crud
 • Hemynolepis nana (tenia pitica), foarte frecventa.

Taenia solidum si echinococcus granulosus (infestare cu larva unei tenii de caine, foarte frecventa in regiunea Magreb, Kenia) pot provoca si alte boli in eventualitatea in care acestea ies din intestin si se localizeaza in alta parte a corpului.

Majoritatea oamenilor se infecteaza prin ingestia oualor si larvelor de tenie:

Ingestia oualor: ouale ajung in organismul uman prin intermediul hranei, apei sau solului contaminat (in principal datorita infectarii cu fecalele animalelor). Daca o gazda, precum porcul, “detine” o tenie, fecalele lui pot contine proglote (segmente de tenie) sau oua, care ajung pe papmant. Fiecare segment poate contine mii de oua. Omul se poate infecta band apa contaminata, stand in preajma animalelor sau solului contaminate sau consumand hrana contaminata. Ouale se dezvolta in larve si isi croiesc drum spre intestine sau chiar in afara lor, infectand si alte parti din corp. Acest tip de infectie este specific teniazelor provenite din porci infestati, si mult mai putin intalnita in cazurile in care gazda originala a fost vita sau pestele.

 

tenie mare 200x152 Tenia paraziti intestinali

Tenie

Consumul carnii sau pestelui contaminat: daca pestele sau carnea are chisturi de larve si este consumata cruda sau insuficient preparata termic, larvele pot ajunge in intestin unde se dezvolta in paraziti adulti. O tenie adulta poate trai chiar si 20 ani, putand ajunge la o lungime de 15m. Majoritatea se ataseaza de peretii intestinului, in vreme ce altele parcurg sistemul digestiv si sunt eliminate in toaleta odata cu scaunul. Tenia provenita din ingerarea pestelui este mai des intalnita in tarile cu traditie in consumarea pestelui crud, cum sunt regiunile Europei de Est, Scandinavia si Japonia. Pestele consumat crud sau insuficient pregatit, cum este somonul, constituie cea mai raspandita sursa de infectie.

Transmiterea de la om la om : tenia pitica poate fi transmisa de la om la om. Este singurul vierme plat care poate parcurge tot ciclul de viata (ou-larva-tenie adulta) in interiorul unei singure gazde, fiind cea mai raspandita teniaza la nivel global.

Transmiterea insecta-om : mustele si unele tipuri de gandaci pot colecta ouale de tenie prin ingestia excrementelor sobolanilor sau soarecilor infectati, insectele infectand, la randul lor, oamenii. Aceste insecte sunt numite gazde intermediare, intrucat tenia exista in interiorul organismului lor in stadiul cuprins intre ou si tenie adulta. Acest tip de infectare apare, in special, in cazul teniei pitice, fiind foarte raspandite in zonele de pe glob cu igiena precara.

Reinfectarea : in timpul tratamentului pentru eliminarea teniei, pacientii se pot reinfecta in cazul in care nu respecta masuri de igiena stricte. Ouale vor fi prezente in scaun, iar daca pacientul nu-si spala mainile foarte bine dupa folosirea toaletei, exista riscul reinfectarii.

Tenia cainelui : numita si Echinococoza uniloculara sau chistul hidatic, presupune ca larvele de tenie (chisturile continand larvele) se stabilesc si raman intr-un singur loc din organism. Oamenii, in special copiii, pot atinge accidental scaunul cainelui si astfel vor inghiti ouale atunci cand isi duc mana la gura. Infectia este posibila si printr-un contact apropiat cu un caine infectat. Acest tip de infectie este raspandit in unele parti din Australia, Grecia, Sudul Spaniei, America de Nord si de Sud, Turcia si Asia. Este mai intalnita in zonele rurale dacat in cele urbane.

Diagnosticarea teniazei

Orice individ care acuza unul din simptomele descrise mai sus sau care suspecteaza ca ar fi infectat cu tenie, trebuie sa-si consulte doctorul. Unii dintre noi pot depista infectia prin observarea unor segmente de tenie in scaun, insa consultul doctorului ramane necesar pentru a seface examenul coproparazitologic al scaunului. 

Pacientii vor fi rugati sa preleveze o mostra de scaun intr-un container steril, diagnosticarea teniazei facandu-se prin observarea la microscop a scaunului, urmarindu-se gasirea de oua, larve sau segmente de tenie in scaunul pacientului. Daca sursa infectiei o reprezinta porcul sau vita, segmentele vor fi mobile (oscileaza, se misca). Este posibil sa fie necesare doua sau mai multe probe pentru detectia parazitului, intrucat ouale sau segmentele de tenie nu sunt emise regulat in scaun.

Doctorul poate verifica zona din jurul anusului pacientului pentru a identifica larve sau oua de tenie.

In functie de tipul infectiei cu tenie, se pot folosi urmatoarele metode de diagnosticare:

 • testul de sange – scopul este verificarea anticorpilor la infectie
 • investigatii ecografice – includ radiografia toracica, ecografia, tomografia computerizata sau Imagistica prin Rezonanta Magnetica (RMN)
 • testarea organelor – este posibil ca doctorul sa verifice functionarea corecta a organelor

Care este tratamentul?

Tratarea infectiei cu larve de tenie este mai complicata decat tratarea teniei adulte. In vreme ce tenia adulta ramane in intestin, larvele se pot stabili si in alte parti ale corpului. Atunci cand larvele produc simptome, infectia este posibil sa fie veche de cativa ani. In unele cazuri rare, infectia cu larve de tenie poate pune viata in pericol.

Medicamentele orale pentru tratamentul teniei

scolex 200x132 Tenia paraziti intestinali

Scolex

Pot fi prescrise medicamente orale precum praziquantel, albendazol sau niclosamid. Sistemul nostru digestiv nu tolereaza tocmai bine aceste medicamente, care fie dizolva, fie ataca (si omoara) tenia adulta. Este absolut necesar ca scolexul teniei (gatul si capul) sa fie eliminat in scaun, intrucat acesta, ramas nedistrus, are capacitatea de a reface tenia in maxim 3 luni.

Doctorul poate prescrie pacientului un laxativ pentru a ajuta eliminarea teniei in scaun. Daca pacientul are tenie provenita de la porc, pentru a evita vomatul care poate duce la reinfectare prin inghitirea larvelor de tenie, se va prescrie un antiemetic (antivomitiv).

Toate aceste medicamente nu vizeaza larvele de tenie, de aceea este foarte important ca pacientii sa-si spele bine mainile dupa mersul la toaleta si inainte de a manca, pentru a evita reinfectarea.

Scaunul pacientilor va fi evaluat de cateva ori la 1-3 luni de la administrarea medicatiei. In cazul in care se respecta indicatiile medicului, tratamentul are o eficienta de 95%.

Medicatia folosita pentru tratarea teniei este cunoscuta sub numele de medicatie antihelmintica, ceea ce inseamna ca omoara parazitul si face posibila eliminarea lui din intestin in scaunul pacientului.

Medicatia anti-inflamatoare 

Daca infectia afecteaza tesuturile din afara intestinului, pacientul va fi supus unei medicatii cu steroizi antiinflamatori pentru a reduce inflamarea cauzata de dezvoltarea chisturilor de tenie.

Operatia 

Este necesara in cazul in care pacientul prezinta chisturi de tenie dezvoltate in cadrul organelor vitale, cum sunt plamanii sau ficatul si care pun viata in pericol. Medicul poate utiliza formaldehida pentru a distruge larva inainte de indepartarea chistului de tenie.

In unele cazuri este necesar chiar si transplantul de organe. In situatia in care indepartarea chistului nu e posibila datorita marimii sau plasamentului langa organele sau vasele de sange majore din organism, doctorul va prescrie albendazol pentru a incetini si controla cresterea chistului de tenie.

Care sunt posibilele complicatii?

tenie conservata 200x160 Tenia paraziti intestinaliRiscul pentru aparitia complicatiilor depinde de cativa factori, incluzand aici tipul tenieinsi daca pacientul a primit sau nu tratament pentru eliminarea parazitului intestinal.

 • Tenia saginata provenita din ingestia carnii de vita, intrucat traieste in intestin si este usor tratabila, este aparent inofensiva
 • Cisticercoza : daca omul ingereaza ouale teniei provenite de la porc, exista riscul infectarii cu larve (cistecercoza). Larvele pot parasi intestinul, infectant organele si tesuturile din alte zone ale corpului, formand leziuni sau chisturi, care, la randul lor, afecteaza functionarea normala a unui organ, ocazional provocand perforarea acestuia.
 • Neurocisticercoza : este o complicatie severa a teniei porcine, afectand sistemul nervos si creierul. Pacientul acuza dureri de cap si probleme de vedere, precum si convulsii (epilepsie), meningita si chiar dementa. In situatii deosebite, infectia poate fi fatala.
 • Echinococoza (chistul hidatic) : intalnita in special la oi si caini. Larvele parasesc intestinul si infecteaza organele, in special ficatul. Infectia poate rezulta in chisturi mari care pun presiune pe vasele de sange, afectand circulatia, iar cateodata, chiar perforarea lor. Infectia isi poate avea debutul in copilarie, iar simptomele sa apara mai tarziu, peste cativa ani, in viata adulta.

Cum prevenim teniaza?

 • Igiena stricta: spala mainile constiincios cu apa si sapun dupa folosirea toaletei si inainte de masa
 • Precautia : daca locuiesti intr-o zona in care tenia este larg raspandita printre semenii tai, asigura-te ca speli bine cu apa curata si gatesti corepunzator toate fructele si legumele
 • Animalele : dispune cu grija excrementele animalelor si cele umane. Minimizeaza expunerea animalelor la ouale de tenie
 • Carnea : gateste carnea la minimum 150 grade Celsius, intrucat numai asa vei distruge larvele si ouale de tenie
 • Pestele si carnea crude : congeleaza pestele pentru aproximativ 24h, iar carnea pentru minim 12h; congelarea va omori ouale si larvele de tenie.
 • Mancarea cruda : nu consumati carne de porc, vita sau peste cruda sau nepregatita termic corespunzator
 • Cainii : asigura-te ca mult iubitul tau catel este tratat impotriva teniei. Urmeaza sfatul veterinarului cu privire la tratarea regulata a parazitilor cainelui. Ai mare grija cu igiena personala. Ciobanescul este deosebit de vulnerabil la infectiile cu tenie, intrucat oile sunt gazde intermediare ale teniei canine. Asigura-te ca cainele tau mananca doar carne si peste gatite termic.
 • Igiena in bucatarie : curata si dezinfecteaza regulat toate suprafetele din bucatarie. Nu permite alimentelor crude sa ia contact cu alte alimente. Daca ai atins carne sau peste crud, spala-ti mainile bine inainte de a atinge orice altceva.
 • Afumatul carnii : expertii spun ca afumatul sau uscarea carnii nu sunt considerate metode de incredere pentru a omori larvele sau oule teniei.