graviduta mananca sanatos 200x141 Cate kg ar trebui sa acumulez in sarcina?

Mananca sanatos!

Sunt multe lucruri pe care le poti face pentru a te pregati de nasterea unui copil sanatos. Unul dintre cele mai importante este sa mananci sanatos pentru a castiga greutatea necesara pentru a sustine o noua viata.

  1. Cat?
  2. Care sunt componentele castigului de greutate?
  3. Conditia ta fizica de ansamblu

Cat?

In timpul primei vizite medicale, doctorul tau iti va spune cate kg poti sa castigi de-a lungul celor noua luni de sarcina. Este cunoscut faptul ca majoritatea femeilor sanatoase acumuleaza intre 11,5 si 16 kg, dar acest lucru depinde si de tine: daca esti supra sau subponderala. Previzioneaza-ti un castig usor si constant al greutatii si nu uita ca fiecare femeie este diferita, deci si numarul kg acumulate varieaza.

  • in primul trimestru vei lua in jur de 500-700 g/luna
  • in al doilea trimestru vei lua aprox 200-400 g/saptamana
  • in cel de-al treilea trimestru te vei ingrasa cu 500 g/saptamana

Acestea fiind zise, pana la data cand trebuie sa nasti, o sa crezi ca te-ai ingrasat enorm, mai ales ca bebelusul tau va cantari in jur de 3300 g.

Care sunt componentele castigului de greutate?

Greutatea totala castigata se imparte (aproape egal) intre copil (inclusiv placenta, lichidul amniotic) si trupul tau (volum marit de sange, uter marit, sani mai mari). In mod normal, exista si un stoc de grasime maternala, care este esentiala pentru sustinerea vietii intrauterine si, ulterior, pentru alaptare. Asadar:

  • Bebelus 3.3kg
  • Placenta 600g
  • Uterul marit 900g
  • Sanii sunt mai grei cu 400g
  • Sangele aduce in plus 1.2kg
  • Lichid amniotic 900g
  • Fluide in plus 300g
  • Grasime si proteine suplimentare 2.2kg

La iesirea din spital, in cazul exemplului de mai sus, te vei intoarce acasa cu minim 7 kg mai putin decat la internare. Restul kg acumulate le vei elimina usor in urmatoarea perioada urmatoare (sanatos ar fi intr-un interval de 1 an de zile), datorita efortului pe care il efectueaza corpul de a produce lapte in cantitate suficienta pentru noul membru al familiei si indatoririlor la care mamica trebuie sa raspunda prompt, zi si noapte, ora de ora. Nu uita ca regimul de viata si alimentatie sanatoase pe care l-ai respectat in timpul sarcinii trebuie sa se continue si acum, cand alaptezi (citeste despre Alimentatia pe perioada alaptarii).

Conditia ta fizica de ansamblu

Este important sa urmezi recomandarile medicului, pentru ca daca acumulezi prea multe sau prea putine kg pot aparea complicatii. De asemenea, nu uita ca pe perioada sarcinii, trebuie sa primeze calitatea alimentelor si nu cantitatea.
Cand viitoarea mamica acumuleaza greutatea potrivita, sansele sunt in favoarea nasterii unui copil sanatos. Doctorul va estima numarul kg pe care trebuie sa le iei in timpul sarcinii in functie de greutatea si sanatatea ta dinaintea sarcinii.
Proverbul:”Niciodata nu poti fii prea bogat sau prea slab” nu se aplica femeilor insarcinate (cel putin partea cu “prea slab”). Copilul tau, aflat in plina crestere, are nevoie sa fie hranit si trebuie ca tu sa mananci pentru voi amandoi. Daca nu iei kg necesare, copilul tau este supus riscului de a avea o greutate mica la nastere. Acesti copii sunt vulnerabili la problemele de sanatate si intampina greutati mai mari pentru a ramane sanatosi. Asa ca asigura-te ca urmezi indicatiile medicului tau.
Unele femei castiga mult prea mult in greutate, desi mananca putin. In schimb, alte mamici sunt cunoscute pentru faptul ca au profitat de sarcina pentru a incalca orice regula de a manca sanatos. Aceasta nu este o idee tocmai buna, pentru ca daca te ingrasi prea mult:

  • Se mareste presiunea asupra inimii, care deja lucreaza in plus pentru a pompa volumul crescut de sange
  • Exerciti presiune asupra incheieturilor, care sunt deja slabite si sensibile datorita hormonilor sarcinii
  • Vor aparea mult mai usor durerile de spate;
  • Iti va fi mult mai greu sa pierzi kg acumulate dupa nasterea copilului, iar acea greutate in plus poate provoca alte probleme serioase de sanatate.