celule stem 3 200x150 Ce sunt celulele stem?

Ce sunt celulele stem?

Celulele stem sunt celulele de baza ale organismului uman, “caramizile” vietii umane. Ele creeaza organele, tesuturile, sangele si sistemul nostru imunitar.

Prin definitie, celulele stem sunt celule nespecializate care se caracterizeaza prin doua proprietati:

  • diferentiere (posibilitatea de a se dezvolta) in alte tipuri de celule: in functie de numarul celulelor in care se pot diferentia, celulele stem pot fi tutipotente (se pot diferentia in toate tipurile de celule, fiind acelea care construiesc organismul), pluripotente (se diferentieaza in aproape toate tipurile de celule), multipotente, oligopotente si unipotente. 
  • auto-innoire: capacitatea de a sustine mai multe cicluri de diviziune celulara, pastrandu-si caracterul nespecializat, adica dau nastere unor celule stem identice. In primele stadii de dezvoltare, diviziunea celulara este simetrica (fiecare celula se divide in celule-fiice care prezinta acelasi potential). Ulterior, celulele se divid asimetric, una din celulele-fiica dand nastere tot unei celule stem, iar cealalta celula-fiica producand o celula mai specializata. 

Celulele stem sunt acele celule care au potentialul de a se dezvolta in orice tip de celule. Pot fi considerate celule primitive, nespecializate, capabile sa se divida si sa devina celule specializate pentru orice organ sau tesut din corp, cum ar fi celule ale ficatului, muschilor, sangelui sau alte celule cu functionalitate specifica. Sunt denumite “nespecializate” intrucat celulele stem nu s-au inrolat unei directii de dezvoltare pentru a forma un anumit organ sau tesut. Procesul prin care o celula devine de un anumit tip se numeste diferentiere. In unele zone ale corpului, celulele stem se divid regulat pentru a reinnoi si regenera tesutul existent. Exemple de astfel de zone sunt maduva osoasa si tubul digestiv, unde celulele stem lucreaza la reinnoirea si regenerarea tesutului.

diviziunea si diferentierea celulelor stem 114x200 Ce sunt celulele stem?

Diferentierea celulelor stem (A=tuti/multipotenta, B=unipotenta, C=diferentiata)

Cel mai bun si mai usor de inteles exemplu de celule stem umane este acela al oului fertilizat, zigotul. Zigotul este o (singura) celula care se formeaza prin unirea unui spermatozoid cu un ovul. Fiecare dintre cele doua poarta jumatate din materialul genetic necesar pentru formarea noului individ. Odata ce zigotul incepe sa se divida, denumirea sa se schimba in aceea de embrion. O celula devine doua, doua celule devin patru, patru devin opt, opt devin saisprezece si tot asa, dublandu-se rapid pana ce, in final, ia nastere sofisticatul organism uman, asa cum il cunoastem. Acest organism, persoana in devenire, este o structura imens de complicata ce consta din multe-multe miliarde de celule cu functii la fel de diverse precum cele ale ochilor, inimii, sistemului imunitar, creierului sau culorii pielii noastre. Toate aceste celule specializate care formeaza aceste sisteme sunt descendente din originalul zigot, o celula stem cu potentialul de a se dezvolta in orice alt tip de celula. Celula unui zigot este tutipotenta, adica are capacitatea de a deveni orice alta celula din corp.

Majoritatea celulelor din corpul nostru pot da nastere numai unor celule de acelasi tip – celulele sangvine produc celule sangvine, celulele epidermei produc mai multe celule ale pielii s.a.m.d. Insa, celulele stem sunt unice, nu numai pentru ca pot da nastere multor tipuri de celule – o celula stem poate crea sangele, rinichiul, inima sau oasele -, ci si pentru ca se pot diviza de mai multe ori decat celulele obisnuite.

Fata de alte celule, celulele stem:

  • Pot continua sa se divida pentru perioade lungi de timp: majoritatea celulelor, cum sunt cele ale pielii, inceteaza a se replica dupa o anumita perioada de timp. Celulele stem se replica pe ele insele o perioada mai mare de timp, teoretic nelimitata. 
  • Sunt nespecializate: celulele specializate au anumite proprietati care le permit sa realizeze anumite sarcini, spre exemplu celulele rosii contin hemoglobina care ii permite sa care oxigenul in sange. Celulele stem au capacitati nespecializate si nu poseda structuri specifice de tesut pentru a realiza actiuni specializate. 
  • Pot da nastere unor celule specializate: celulele stem trec printr-un proces numit diferentiere si creeaza anumite tipuri de celule (nervoase, ale pielii, ale muschilor, etc) 
celula stem amplificata prin micrografie electronica fotografie la microscop 200x150 Ce sunt celulele stem?

Celula stem scanata la microscop

Celulele stem, ca cele prezente in placenta si cordonul ombilical, sunt surse de trombocite si celule rosii care cara oxigenul in sange. Celulele stem dau nastere, de asemenea, si sistemului imunitar care ne ajuta sa luptam impotriva infectiilor si ne protejeaza corpul de agentii externi. Pe langa toate acestea, celulele stem pot forma si alte tipuri de tesuturi.

La oamenii sanatosi, celulele stem reinnoiesc mereu sangele si celulele sistemului imunitar. Insa, daca circuitul sangvin a fost ravasit de boli sau tratamente dure precum radiatia sau chimioterapia, sunt necesare noi celule stem pentru a reconstrui sistemul imunitar si sangele in organismul afectat.

Stocarea celulelor stem din sangele cordonului ombilical reprezinta o metoda noua de a reconstrui fluxul de sange al unei persoane si constituie speranta pentru terapiile viitoare dezvoltate de medicina regenerativa. Intr-o buna zi, celulele stem recoltate la nasterea bebelusului tau vor putea fi folosite pentru a trata sau a imbunatati calitatea vietii copilului si a fratilor sai, precum si a altor membrii apropiati din familia voastra.