Recoltarea celulelor stem se poate efectua indiferent de timpul nasterii:
- nastere vaginala
- cezariana
- nastere multipla
- nastere prematura
- nastere in apa
De asemenea, prelevarea de celule stem nu este influentata de medicamentele administrate in timpul sarcinii sau al nasterii (anestezii).
Prelevarea celulelor stem se realizeaza de catre medicul ginecolog, eventual ajutat de o asistenta medicala.
Sub nicio forma NU se va recolta sange din cordonul ombilical al gravidelor infectate HIV, cu hepatita B sau C si silifis. Prelevarea de celule stem este discutabila in cazul in care gravida a fost infectata cu rubeola sau toxoplasmoza in timpul sarcinii, precum si in cazul unei infectii anterioare cu hepatita B sau C.
Recoltarea sangelui din cordonul ombilical este complet nedureroasa si sigura pentru mamica si bebelus intrucat nu intervine in procesul de travaliu sau nastere propriu-zis.
Prelevarea sangelui din cordonul ombilical are loc imediat dupa nasterea copilului si inainte de eliminarea placentei, imediat ce ritmul cardiac al cordonului ombilical inceteaza si acesta este sectionat de catre obstretician. Odata ce cordonul medical este curatat si dezinfectat pentru reducerea contaminarii cu organisme provenite din lichidul amniotic si flora vaginala, poate incepe recoltarea propriu-zisa de sange ombilical. Se strapunge vena ombilicala cu ajutorul dispozitivului furnizat de kit-ul de recoltare celule stem si se extrage sangele ramas in cordonul ombilical si la nivelul placentei. Cantitatea de sange prelevata, precum si concentratia de celule stem se inscriu in limite largi (20-200 ml, iar celulele stem varieaza in jurul ordinelor de milioane de celule). Se estimeaza ca volumul de sange prelevat din cordonul ombilical este suficient in cazul in care se impune transplantul de celule stem pentru un copil, insa nu si pentru un adult.
Trebuie mentionat ca in cazul nasterilor prin cezariana, recoltarea sangelui din cordonul ombilical este mai complicata decat in cazul unei nasteri vaginale, intrucat concentrarea ginecologului se rasfrange asupra aspectelor chirurgicale ale mamicii. Dupa ce bebelusul a fost extras iar uterul mamei a fost cusut, se poate realiza si colectarea de sange ombilical. De aceea, cantitatea de sange recoltata la o nastere prin cezariana va fi intotdeauna mai mica decat in cazul unei nasteri normale, vaginale.
In cazul gemenilor se disting doua situatii:
- sarcina gemelara univitelina (o singura placenta): se va utiliza 1 singura trusa de prelevare celule stem
- sarcina gemelara bivitelina (2 placente): se vor utiliza 2 truse de recoltare celule stem, cate una pentru fiecare cordon si fiecare placenta.
Exista banci de celule stem care ofera posibilitatea stocarii unui segment de 10-20cm de cordon ombilical (gelatina Wharton), suplimentar fata de sangele ombilical deja recoltat. Cordonul ombilical contine, la randul lui, celule stem diferite de cele care se gasesc in sangele deja recoltat, cercetatorii studiind modalitati in care acestea pot fi folosite in terapiile celulare.
Dupa recoltarea sangelui din cordonul ombilical, partenerul trebuie sa ia legatura cu reprezentantul bancii de celule stem pentru a ridica mostra prelevata, transportand-o la laboratorul bancii pentru procesare si depozitare.
Transportul sangelui ombilical la banca de celule stem
Reprezentantul bancii de celule stem trebuie anuntat in urmatoarele 24h de la prelevarea sangelui din cordonul ombilical pentru ridicarea probei. Transportul este asigurat de catre firme acreditate pentru transportul probelor biologice si se recomanda ca kitul de recoltare celule stem sa fie adus in laboratorul de procesare in maxim 96 ore de la recoltare, considerand ca transportul se realizeaza in conditii optime, la o temperatura mai mica de 22 grade Celsius, ferit de inghet si de verificare cu raze X (in aeroporturi) in timpul transportarii de la unitatea de recoltare la banca de stocare a celulelor stem.
Iata o exemplificare a procesului de recoltare a celulelor stem din cordonul ombilical:
Comentarii