transplant celule stem 200x133 Transplantul de celule stem

Transplant de celule stem

O diferenta importanta si aplicabila intre celulele hematopoietice recoltate de la donatori umani adulti fata de cele din sangele cordonului ombilical este simplu cantitativa. Medicii rareori vor reusii sa extraga mai mult de cateva milioane de celule hematopoietice din cordonul ombilical si placenta, prea putine pentru a fi folosite in cazul unui transplant catre un adult, care in mod ideal ar avea nevoie de 7-10 milioane de celule CD34+ pentru fiecare kilogram din greutatea sa, insa constituie de cele mai multe ori un ajutor esential in cazul transplantului de celule la copii.

Pe de alta parte, Leonard Zon, directorul Centrului de Cercetare a Celulelor Stem din Statele Unite, afirma ca celulele hematopoietice din cordonul ombilical sunt mai putin predispuse riscului de a cauza o complicatie a transplantului numita Boala Grefa versus Gazda, in cadrul careia celulele albe ale donatorului ataca tesuturile primitorului, insa trebuie sa se intreprinda cercetari ulterioare cu privire la durata de viata a celulelor hematopoietice transplantate pacientului.

In studiile de laborator si testele pe soareci pentru a compara celulele CD 34+ provenite din cordonul ombilical uman si cele din maduva osoasa adulta, cercetatorii au descoperit ca cele din corbonul ombilical au o capacitate mai mare de raspandire. Celulele albe din cordonul ombilical s-au implantat mai bine in cazul soarecilor modificati genetic pentru a tolera celule umane decat celulele stem provenite de la tesuturi adulte.

 1. Transplant celule stem din cordonul ombilical 
 2. Transplant celule stem din maduva osoasa 
 3.  Transplant celule stem din sange periferic

Transplant celule stem din cordonul ombilical 

Avantaje:

 • recoltare sange ombilical1 176x200 Transplantul de celule stem

  Celule stem din cordonul ombilical

  Este mai usor sa gasesti un donator compatibil, intrucat mostra de tesut compatibil nu trebuie sa fie aproape perfect identica ca in cazul transplantului cu maduva osoasa

 • Sangele ombilical este mai putin predispus a fi respins decat maduva osoasa, incluzand aici si complicatiile ce pot rezulta in urma transplantului, asadar pacientii pot primi celule stem din cordonul ombilical al unui donator care nu este perfect compatibil
 • Fiind stocat in unitati private (sau publice), este mai usor accesibil pacientilor care necesita transplant de urgenta
 • Sangele cordonului ombilical are o probabilitate mult mai mica de a fi contaminat de virusi precum Epstein-Barr sau citomegalovirus, care pot cauza pneumonie si multe alte infectii la pacientii cu transplant

Dezavantaje:

 • Numar mic de celule stem datorita volumului mic de sânge recoltat din cordonul ombilical, insuficient pentru utilizarea in cazul unui adult, insa ideal pentru copii
 • Imposibilitatea de a repeta colectarea, singura posibilitate in cazul in care avem nevoie de un numar mai mare de celule stem este sa gasim un donator compatibil.
 • Starea de sanatate necunoscuta a donatorului. Bebelusul poate avea o boala congenitala care nu poate fi detectata cu metodologia actuala si care poate aparea la o varsta mai inaintata, iar intre timp sângele poate fi transplantat la un alt individ, contribuind astfel la raspandirea bolii.

Transplant celule stem din maduva osoasa 

recoltare maduva osoasa 200x131 Transplantul de celule stem

Recoltare maduva osoasa

Avantaje:

 • Transplantul de maduva osoasa produce celule noi in corp in aproximativ 18 zile, cu 1-2 saptamani mai rapid decat in cazul transplanturilor cu celule stem din cordonul ombilical. Cu cat se asteapta mai mult, cu atat mai probabila este aparitia complicatiilor.
 • De la acelasi pacient se poate colecta mai mult de o unitate de celule stem din maduva osoasa, ceea ce poate fi de mare ajutor in cazul in care sunt necesare mai multe transplanturi (boala recidiveaza sau transplantul nu declanseaza producerea de noi celule). 
 • Maduva osoasa mai prezenta un avantaj in fata sangelui placentar: deoarece sangele placentar are mai putine celule stem care pot construi celule sanguine noi, transplantul cu celule stem din sangele cordonului ombilical se realiza in cazul pacientilor cu greutate si varsta mai mica decat in cazul transplantului cu maduva osoasa, posibil a se efectua pacientilor de orice marime. In zilele noastre insa, adultii si adolescentii corpolenti pot efectua transplant cu sange placentar: daca o unitate de sange din cordonul ombilical nu este suficienta, medicul poate opta pentru folosirea a doua unitati de sange placentar de la 2 donatori diferiti.

 Transplant celule stem din sange periferic

Avantaje 

 • recoltare sange periferic 200x152 Transplantul de celule stem

  Recoltare sange periferic

  Recoltarea celulelor stem din sangele periferic este mult mai usor de realizat decat in cazul maduvei osoase, insa mult mai complicata decat recoltarea din sangele placentar. Donatorii de celule stem din sangele periferic trebuie sa efectueze injectii cu o substanta care ajuta celule lor stem sa creasca mai repede si sa-si schimbe locatia (din maduva osoasa in sangele periferic) pe parcursul a catorva zile. Procedura in sine poate dura cateva ore, putand fi repetata de mai multe ori in zilele care urmeaza.

 • Pot fi recoltate mai multe celule stem din sangele periferic decat din maduva osoasa sau cordonul ombilical. Se pot inregistra valori chiar si de 10 ori mai mari decat un anumit tip de celule stem recoltate din maduva osoasa.
 • Celulele stem din sangele perifieric incep productia de sange nou si curat mai rapid decat cele din maduva osoasa si sange placentar.