chist de gelatina wharton 200x150 Gelatina Wharton

Chist de gelatina Wharton

Gelatina Wharton este o substanta gelatinoasa intalnita in structura cordonului ombilical. Denumita dupa cel care a descoperit-o in 1656 (Thomas Wharton), aceasta substanta are rolul de a oferi suport venelor si arterelor cordonului ombilical. 

Gelatina Wharton este un tesut specializat cu roluri diferite in dezvoltarea fatului. Celulele sale specializate contin mucus asemanator gelatinei si care inglobeaza fibre, oferindu-i un efect elastic si protector, care poate tolera vibratia, indoirea, intinderea si rotirea unui fat activ. In plus, mentine vasele de sange laolalta, poate regla fluxul de sange, joaca un rol foarte important in hranirea fatului si inmagazineaza proprietati chimice necesare instalarii travaliului. 

Cordonul ombilical fara prea multa gelatina Wharton este predispus la compresie, iar completa ei absenta este asociata de obicei cu moartea fatului. Daca cordonul ombilical este rasucit sau innodat, este foarte posibil sa se ingusteze acolo unde intampina mai putina rezistenta, adica acolo unde zona este mai saraca in gelatina Wharton. 

Se considera ca sarcinile purtatoare de baieti au mai multa gelatina Wharton decat cele cu fetita si ca alimentatia corecta creste cantitatea de gelatina Wharton. Gelatina Wharton are tendinta de a se diminua cantitativ odata cu cresterea varstei sarcinii si poate chiar disparea la sarcinile trecute de 40 saptamani. Pentru ca asemenea cazuri prezinta schimbari de ritm cardiac, nivelul de gelatina Wharton este luat in considerare de obstreticieni atunci cand vor sa aduca pe lume un bebelus provenit de la o sarcina cu un nivel scazut de lichid amniotic. 

Celulele stem din gelatina Wharton

In fazele incipiente de dezvoltare a embrionului, intre zilele 3 si 5 de la fertilizarea ovulului de catre spermatozoid, celule stem multipotente primitive, cunoscute si ca celule-matrice ale cordonului ombilical, migreaza catre capatul tubului digestiv al embrionului in dezvoltare dand nastere ficatului fetal prin intermediul cordonului ombilical. Aceste celule primitive, asemanatoare celulelor stem mezenchimale, sunt, astfel, captate intr-un stadiu incipient de dezvoltare si retin proprietatile celulelor stem primitive.

Celulele stem din gelatina Wharton pot fi  recoltate imediat dupa nasterea bebelusului cu mare usurinta, de la nivelul cordonului ombilical, prin sectionarea a minim 15 cm de tesut, ceea ce nu implica riscuri sau durere pentru proaspata mamica si bebelusul ei. Mostra de tesut ombilical este transportata la laboratorul bancii care stocheaza celulele stem, unde personal specializat procedeaza la extragerea celulelor stem din tesutul ombilical si stocarea lui in recipiente diferite de cele recoltate din sangele cordonului ombilical.