clasificare 200x200 Metatarsus varus

Metatarsus varus

Metatarsus varus sau adductus este o deformatie a piciorului des intalnita, diagnosticata la nasterea bebelusului si care face ca jumatatea din fata a labei piciorului sa fie orientata spre interior(oasele se indoaie sau se intorc spre corp). Metatarsus varus este clasificat ca fiind:

  • flexibil: laba piciorului poate fi indreptata (readusa in pozitia corecta) cu mana
  • inflexibil: piciorul nu poate fi indreptat cu ajutorul mainii
  1. Cauze
  2. Simptome
  3. Diagnosticare
  4. Tratament
  5. Concluzii

Cauze

Metatarsul varus apare la aproximativ 1 din 1000-2000 de nou-nascuti vii, afectand deopotriva fetitele si baieteii. Dintre posibilii factori cauzali amintim:

  • istoric familial de metatarsus varus (copilul nascut al doilea prezinta si el, de multe ori, afectiunea diagnosticata in cazul primului nascut)
  • pozitia bebelusului in uter, mai ales in prezentatiile pelvine: aici vorbim de un varus flexibil a carui postura se poate imbunatati in urmatoarele 6-12 saptamani.
  • mamica s-a confruntat cu lichid amniotic in cantitate mica (oligohidramnios) in sarcina
  • pozitia de somn a bebelusului (bebelusii care dorm pe burtica au sanse mai mari de a dezvolta tendinta de a indrepta labutele spre interior)

Bebelusii nascuti cu metatarsus varus sunt mai predispusi riscului de a avea si displazie de sold, o afectiune a articulatiei soldului care presupune ca partea superioara a coapsei (femurul) aluneca total sau partial in afara cavitatii osului iliac (care ar trebui sa arate precum o cupa, insa in displazia de sold are aspectul unei farfurii). De aici si recomandarea efectuarii unei ecografii de sold in primele saptamani de la nastere.

Simptome

Partea din fata a piciorului este indoita sau indreptata catre mijlocul labei piciorului, calcaiul si gleznele fiind in prezentatie normala. Jumatate dintre copiii cu metatarsus varus prezinta problema la ambele picioare.

Nou-nascutul cu metatarsus varus are o bolta plantara adancita, iar degetul mare de la picior prezinta o separatie mai larga fata de cel de-al doilea deget, fiind orientat spre interior.

pozitia in uter 200x150 Metatarsus varus

Pozitia in uter, una dntre cauzele metatarsus varus

Metatarsus varus-ul flexibil este diagnosticat in cazul in care calcaiul si partea din fata a labei piciorului pot fi aliniate cu putina presiune aplicata labei piciorului, in vreme ce calcaiul ramane pe loc, tehnica numita manipulare pasiva.

Daca laba piciorului nu se alinieaza usor cu calcaiul, se considera un metatarsus varus inflexibil.

Diagnosticare

Medicul aplica diagnosticul de metatarsus varus in uma unei examinari fizice a copilului. In timpul consultatiei, medicul va solicita date despre istoricul familial al bebelusului. De cele mai multe ori nu este nevoie de proceduri medicale specifice pentru a evalua un metatarsus varus, el este vizibil cu ochiul liber. In cazul celui inflexibil, se poate efectua si o radiografie (un test de diagnostic care presupune folosirea de implusuri electromagnetice invizibile pentru a obtine imagini ale tesuturilor, organelor interne si ale oaselor).

Tratament

masaj 200x200 Metatarsus varus

Tehnici de manipulare a piciorusului cu metatarsus varus

Metatarsus varus-ul diagnosticat la nastere nu necesita tratament.Este, de obicei, postural si, odata cu cresterea, se rezolva de la sine in 6-12 saptamani de la nastere. Vorbim despre 85% dintre cazurile de metatarsus varus care se corecteaza in primii 4 ani de viata.

In cazul copiilor cu metatarsus varus flexibil, ortopedul sau pediatrul va instrui parintii cu privire la tehnicile de manipulare pasiva pe care le pot aplica labutelor atunci cand schimba scutecul murdar al copilului. Este probabila si o recomandare de modificare a pozitiei de somn, cel mai probabil fiind indicata odihna pe o parte a sugarului, alternativ.

Daca piciorul reactioneaza mai greu la presiunea de a reveni in pozitie corecta, medicii pot recomanda efectuarea unor sedinte de kinetoterapie , unde, personal calificat efectueaza tehnici si exercitii speciale de manipulare, urmate de imobilizarea labutelor in bandaj elastic pana la urmatoarea sedinta de terapie si, dupa caz, purtarea unor ghetute speciale (Bebax).

In 15 % din cazurile de metatarsus varus flexibil, postura labei piciorului nu se imbunatateste de la sine. Apare o cuta in partea mediana a labutei si o curbura, prin corepondenta, in partea opusa. Este cazul clasic de matatarsus varus care necesita tratament, acesta fiind instituit la 3-4 luni dupa observare si examinare atenta si periodica a piciorului nou- nascutului.

Metodele specifice de tratament sunt stabilite de ortopedul copilului, tinand cont de:

  • varsta copilului, starea generala de sanatate si istoricul medical
  • gradul de severitate al afectiunii (cat de rigid este piciorul atunci cand medicul incearca sa il indrepte)
  • toleranta pe care o manifesta copilul la diferite proceduri, terapii si medicamente
  • asteptarile pe care medicul si parintele le au de la evolutia afectiunii
  • parerea si preferinta parintelui

Scopul tratamentului este sa intareasca pozitia partii superioare a labei piciorului si a calcaiului. Variantele de tratament pentru bebelusi includ:

  • in cazul celor cu un metatarsus flexibil, tinerea sub observatie
  • exercitii pasive de manipulare si intindere (un masaj cu tehnica a picioarelor)
  • purtarea incaltamintei de corectie
  • gips
  • operatie
bebax 164x200 Metatarsus varus

Ghetute corective Bebax

In ultimul timp, au devenit foarte populare ghetutele corective Wheaton Brace sau Bebax care permit corectarea majoritatii cazurilor de metatarsus varus (cu exceptia celor severe, care necesita gips sau operatie). Doctorul calculeaza unghiul de inclinare al partii superioare a ghetutei si instruieste parintele cum sa le folosesca, recomandandu-i scoaterea lor pentru cateva minute pe zi, chiar si de doua ori la nevoie, in rest fiind purtate continuu. Este o metoda comoda, mai putin costisitoare finainciar decat gipsul si foarte eficienta. Corectia labutei se realizeaza in aproximativ 4-6 luni, urmand ca urmatoarele 3 luni ghetutele sa fi purtate doar noaptea, pentru mentinerea corectiei.

Gipsul

In cazurile rare, atunci cand piciorul nu raspunde tehnicilor manipulative, este posibila purtarea gipsului. Gipsul este folosit pentru a intinde tesutul moale al partii superioare a labei piciorului. Se recomanda purtarea de gips lung si indepartarea lui la fiecare 1-2 saptamani de catre ortopedul pediatric. Perioada ideala de montare a gipsului este in primele 8 luni de la nastere.

Daca piciorul reactioneaza bine in urma purtarii gipsului, se va trece la incaltarea unor proteze speciale destinate a tine fix piciorul, realizate fara a beneficia de curbura normala a talpii piciorului.

La copiii cu metatarsus varus sever, rigid, care nu cedeaza la presiune, este posibila recomandarea operatiei pentru a mai elibera articulatiile partii frontale a labei piciorului, insa dupa varsta de 4-6 ani. Ulteriror, copilul va purta gips pentru a tine piciorul in pozitie dreapta pe masura ce se vindeca.

Gipsurile lungi sunt aplicate de la baza coapsei pana la laba piciorului, inclusiv, fiind folosite in cazul fracturilor de coapsa, genunchi sau a partii inferioare a piciorului. Sunt utilizate si in dislocarile de genunchi sau in urma unei operatii in zona genunchiului sau a piciorului.

gipsul lung Metatarsus varus

Lungimea de aplicare a gips-ului

Ingrijirea gipsului presupune:

  • gipsul se mentine curat si uscat
  • se verifica sa nu existe crapaturi in gips
  • capetele dure pot fi captusite pentru a proteja pielea de zgarieturi
  • nu scarpinati pielea de sub gips prin introducerea unor obiecte in interiorul gipsului, ci folositi un uscator de par setat pe rece pentru a sufla aer in interiorul gipsului, calmand pielea iritata, care mananca. Niciodata nu se va sufla aer cald sau fierbinte in gips!
  • nu se pune crema sau lotiuni in interiorul gipsului
  • gipsul se acopera in timp ce copilul mananca pentru a evita ca mancarea sau firimiturile sa intre sub gips
  • jucariile si obiectele mici nu vor fi introduse in gips
  • pentru a reduce inflamatia, piciorul cu gips se ridica deasupra nivelului inimii, folosindu-ne de un punct de sprijin

Se va consulta de urgenta medicul atunci cand:

  • copilul face febra 38,5 grade Celsius fara o cauza precise (viroza, turburari digestive, etc)
  • acuza dureri
  • se observa inflamatii in zonele din jurul gipsului
  • copilul se plange de amorteala sau mancarime
  • apar scurgeri de lichid sau un miros intepator de sub gips
  • are degetele de la picioare calde sau reci

Concluzii

Metatarsus varus este o afectiune des intalnita la nastere, insa care poate fi corectata cu succes. Indiferent de gradul de curbare spre interior al partii superioare a labei piciorului, tratamentul instituit imediat dupa nastere ofera cele mai bune rezultate.

Cum ati tratat metatars varusul?