toxoplasma Dozare anticorpi Testarea pentru toxoplasmoza

Toxoplama gondii

Toxoplasmoza este una din afectiunile incluse in paleta TORCH de analize in sarcina. Acest grup de teste verifica existenta unui grup de boli infectioase care pot cauza probleme de sanatate femeii insarcinate si defecte de nastere bebelusului inca nenascut. TORCH este un acronim pentru: Toxoplasma, Rubeola, Citomegalovirus si virusul Herpes simplex.

Testarea pentru toxoplasmoza poate fi efectuata in cazul unei femei insarcinate pentru a detrermina daca a fost expusa anterior Toxoplasmei gondii sau daca se suspecteaza ca ar fi contractat infectia in timpul sarcinii. Analiza este recomandata si persoanelor imunocompromise care prezinta simptomele gripei, dar si acelora care au semne si simptome de toxoplasmoza.

  1. Ce presupune?
  2. Cand se recomanda?
  3. Interpretarea rezultatelor

Ce presupune?

Testarea pentru toxoplasmoza presupune extragerea unei mostre de sange din vena bratului pacientului. In cazul unei mamici insarcinate se va efectua o amniocenteza. In cazuri foarte rare, doctorul poate efectua o punctie lombara prin extragerea de lichid cerebrospinal din partea de jos a spatelui pacientului.

Exista cateva metode prin care putem testa prezenta bacteriei, in functie de suspiciunile doctorului care recomanda analiza, pacient si simptomele acuzate. In cazul unui copil nenascut, se va preleva lichid amniotic pentru a detecta si diagnostica infectia. 

Testarea anticorpilor

Cand cineva este expus bacteriei Toxoplasma gondii, sistemul lui imunitar raspunde prin producerea de anticorpi. In sange vor fi, astfel, prezenti 2 tipuri de anticorpi: IgM si IgG.

  • anticorpii IgM sunt primii produsi de corp ca raspuns al infectiei, fiind prezenti la majoritatea persoanelor expuse virusului in 1-2 saptamani de la contact. Productia anticorpilor IgM creste pentru o perioada scurta de timp, apoi scade. Cateva luni mai tarziu, nivelul anticorpilor Toxoplasma IgM scade de obicei sub valori ce pot fi detectate. O cantitate aditionala de anticorpi IgM sunt produsi in cazul reeactivarii infectiei si/ sau cand pacientul are o infectie cronica. Anticorpii IgM sunt singurii produsi de fat; atunci cand ei se gasesc in sangele unui nou-nascut indica o infectie congenitala.
  • anticorpii IgG sunt produsi de corp la cateva saptamani de la infectarea initiala cu Toxoplasma, oferind protectie pe termen lung. Nivelul IgG creste in timpul infectiei primare, apoi se stabilizeaza pe masura ce infectia se rezolva si parazitul devine inactiv. Odata expusa Toxoplasmei gondii, persoana va avea o cantitate masurabila de anticorpi IgG in sange pentru tot restul vietii. Anticorpii IgG pot fi folositi, la fel ca si cei IgM, pentru a confirma prezenta recenta sau anterioara a infectiei cu Toxoplasma gondii.

Detectarea moleculara

Se masoara ADN-ul bacteriei in sange, lichid cerebrospinal si lichid amniotic.

Cand se recomanda?

Testarea anticorpilor Toxoplasma gondii nu se recomanda intotdeauna unei femei insarcinate, insa este bine sa se faca analiza, mai ales pentru a determina daca femeia a avut vreodata toxoplasmoza sau daca a fost expusa riscului de contact cu excremente de pisica, carne cruda sau insuficient pregatita, sau apa si mancare contaminate. Daca testul iese negativ, insa suspiciunea doctorului persista, analiza poate fi repetata de 1-2 ori pe parcursul sarcinii.

Testarea anticorpilor pentru toxoplasmoza poate fi recomandata persoanelor cu un sistem imunitar slabit atunci cand au simtome de gripa sau oricui prezinta simptome sau complicatii ale toxoplasmozei.

Testarea moleculara poate fi realizata atunci cand se suspecteaza o posibila infectie cu toxoplasma la o persoana imunocompromisa sau pentru a determina daca fatul a fost infectat. Amniocenteza va fi folosita in cazul in care mamica prezinta simptomele unei infectii acute sau daca testarea anticorpilor IgM a iesit pozitiva.

Interpretarea rezultatelor

interpretare toxoplasmoza Dozare anticorpi Testarea pentru toxoplasmoza

Trebuie mentionat ca o persoana imunocompromisa este posibil sa nu aiba un raspuns prompt al anticorpilor pentru Toxoplasma gondii, intrucat ei pot avea un nivel foarte mic de IgM si IgG, chiar si in cazul toxoplasmozei.

In cazul testarii ADN a Toxoplasmei gondii, daca rezultatul este pozitiv, atunci exista infectie in sange. Un rezultat negativ inseamna ca exisa sanse mici ca pacientul sa prezinte infectia, insa nu este o certitudine – parazitul poate fi prezent in cantitate foarte mica, imposibil de masurat