bebe 10 luni merge de a busilea1 200x134 Bebelusul in luna a zecea de viata

Bebelus 10 luni

Bebelusul adora sa-si intinda picioarele si va incerca sa se ridice, apucand orice gaseste in preajma si l-ar putea ajuta sa stea vertical. El exerseaza continuu pentru a face marele pas. Intrucat bebelusul trebuie stimulat din ce in ce mai mult, mai jos vei gasi cateva modalitati jucause de interactiune. Pielea piticului este foarte delicata si noi iti vom oferi cateva sfaturi de ingrijire.

  1. Dezvoltare: Cum invata bebelusul sa stea in picioare
  2. Ingrijirea pielii bebelusilor iarna si vara
  3. Comportamentul: Anxietatea de separare
  4. Sanatate: De ce nu este indicat laptele de vaca?
  5. Joaca: Jocuri de actiune

Dezvoltare: Cum invata bebelusul sa stea in picioare

Bebelusii adora sa exerseze statul in picioare cu mult inainte de a avea forta necesara pentru a realiza acest lucru. Odata ce poate sta in sezut, daca ii oferi mainile tale ca suport, va dori sa incerce sa se ridice, apoi va cadea la loc. Majoritatea bebelusilor o iau ca pe o distractie in toata regula – sus, jos, sus, jos. Ridicatul la marginea mobilei, pe piciorul tau, agatatul de scari – orice obiect aflat in pozitie verticala si care poate sustine greutatea unei mogaldete in plin avant locomotor, este perfect de explorat pentru bebelusul nostru. Acum vigilenta ta va fi pusa la grea incercare, intrucat va trebui sa fii atenta la orice obiect in pericol de a cadea atunci cand este folosit pentru a invata statul in picioare. Odata ce bebelusul invata sa se ridice cu ajutorul obiectului suport, va trebui sa descopere cum sa-si indoaie genunchii pentru a se aseza din nou. E totusi departe de faza in care va merge, insa curiozitatea nu-i lasa ragaz sa stea la podea. Odata ce deprinde statul in picioare, va incepe sa faca mici pasi catre alte obiecte aflate in preajma sa – vigilenta nu trebuie sa te paraseasca o clipa, mamico!

Pana la varsta de 11 luni, majoritatea copiilor vor fi invatat sa se ridice, sa se aplece si sa se aseze fara ajutor, in vreme ce altii inca exerseaza, toti pregatiti pentru marele pas ce-l vor face in curand!

Citeste despre Etapele mersului la bebelusi si La ce varsta merg bebelusii?

La 10 luni bebelusul:

  • Cantareste in medie 8500 g si masoara 70-73cm
  • Se ridica in picioare, tinandu-se de marginea patului, canapelei, mobilelor, ridica un picior si unii chiar se deplaseaza pe langa marginea patului.
  • Nu-i mai place sa stea culcat, e intr-o continua miscare, exploreaza casa mergand de-a busilea
  • Trece usor de la o pozitie la alta: din asezat pe burta, se intoarce cu spatele spre cine il cheama, etc
  • Ii face mare placere sa adune scame, firimituri si sa le duca la gura
  • Mananca singur biscuitele si coaja de paine
  • Scapa voluntar obiecte pe jos
  • Din carucior urmareste tot ce se petrece in jurul lui
  • Atrage atentia asupra sa, ii plac jocurile “de-a v-ati ascunselea”, unii bat din palme, fac “bravo”
  • Spune “ma-ma, “ta-ta”, “ba-ba”, “pa-pa”, “da-da” 

Ingrijirea pielii bebelusilor iarna si vara

Bebelusii au o piele foarte delicata ce poate fi afectata usor. Exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a evita problemele de piele, atat de suparatoare pentru bebelus si implicit pentru membrii familiei. Pastrarea bebelusului in limitele de confort, aplicarea de creme protectoare si evitarea expunerilor prelungite la soare sunt chestiuni de mare importanta.

  • La soare. Foloseste crema solara cu factor de protectie 30+ special conceputa pentru pielea sensibila a bebelusilor, acopera-i capul cu palarie sau sapca, imbraca-l in haine din materiale naturale (in, bumbac) si evitati expunerea la soare in orele fierbinti ale dupa-amiezei.
  • Eritemul fesier. Foloseste o crema bariera cu zinc si ulei de ricin, mentine funduletul bebelusului cat mai uscat posibil, schimbandu-i scutecul imediat ce s-a udat sau murdarit si lasa-l in pielea goala cat mai mult posibil.
  • Eczema este o afectiune intalnita in randul copiilor. Forma foarte dureroasa, caracterizata prin prurit puternic, este mai intalnita in cadrul familiior predispuse la alergii. Eczema este o problema serioasa ce trebuie adusa la cunostinta unui medic.
  • Urticaria este o eruptie cu mancarimi ce poate fi declansata de o alergie, o infectie, chimicale sau expunerea la caldura, la temperaturi mici, la soare, mucegai sau animale. Daca bebelsusul nu suporta bine urticaria, medicul ii va prescrie antihistaminice si o crema calmanta.
  • Intertrigo, cunoscuta si ca o eruptie datorata caldurii, apare in pliurile pielii (zona axiala, inghinala, submamara, spatiile dintre degetele de la maini si de la picioare). Este caracterizata de prurit teribil de suparator si se trateaza prin mentinerea curata si cat mai uscata a zonelor afectate si aplicand cremele prescrise de medic.
  • Herpesul este foarte intalnit. Produsa de virusul herpex simplex si deosebit de contagios, se va trata doar cu crema disponibila prin prescriptie medicala.

Exista si alte eruptii ca simptom al unor boli precum scarlatina, pojarul si scabia. Daca bebelusului ii apare o eruptie neobisnuita pe corp, sunati medicul de urgenta.

Comportamentul: Anxietatea de separare

bebe mananca paine 200x160 Bebelusul in luna a zecea de viata

10 luni

In decursul urmatoarelor luni, parasirea bebelusului va deveni din ce in ce mai dificila, intrucat nu are cum sa stie ca tu te vei intoarce. Poti incepe prin a-l lasa singur perioade scurte de timp, explicandu-i ca te vei intoarce cat mai repede posibil.

Acesta este si un pas catre castigarea independentei sale ca individ. Daca bebelusul merge la cresa sau este ingrijit de o bona, momentul cand iti iei ramas bun de la el este deosebit de dificil, copilul agatandu-se de tine de parca n-ar mai exista ziua de maine. Ti-ar putea fi mai usor daca ai suna la cresa sau bona in timpul zilei sa te interesezi despre situatia in care se mai afla bebelusul tau – daca poti face si o vizita inopinanta, cu atat mai bine. Asigura-te ca la sfarsitul zilei bebelusul isi primeste portia binemeritata de imbratisari si sarutari.

Sanatate: De ce nu este indicat laptele de vaca?

Majoritatea formulelor de lapte praf pentru copii au la baza laptele de vaca care a fost tratat la temperaturi inalte si caruia i s-au adaugat vitamine, minerale si alte elemente esentiale pentru a imita cat mai bine laptele de san. Laptele de vaca netratat in modul expus mai sus nu este potrivit pentru copiii cu varsta mai mica de 12 luni, intrucat este sarac in fier si bogat in sodiu (sare). Nu contine cantitatea necesara de vitamina A, E si C si nici acizii grasi necesari cresterii armonioase a copilului. Laptele de vaca poate provoca sangerari ale intestinelor si constituie un posibil alergen pentru unii copii. Poate fi, insa, folosit la pregatirea mancarurilor bebelusului.

Unii parinti vor sa stie daca laptele de soia este considerat acceptabil, iar raspunsul este ca nici acesta nu este un aliment complet pentru hrana sugarului, cu exceptia laptelui formula din soia. Laptele de soia normal, obtinut din boabe de soia, nu contine compusii necesari satisfacerii nevoilor bebelusului. Este un mit ca laptele de soia previne alergiile – nu exista nicio dovada in acest sens.

Pana cand bebelusul implineste varsta de 1 an, cel mai bun lapte pentru hrana sa este laptele de san. Daca acest lucru nu este posibil, atunci laptele formula este singura alternativa.

Joaca: Jocuri de actiune

Bebelusul adora sa se joace impreuna cu tine. Iata si cateva sugestii:

  • Acum bebelusul merge de-a busilea. Va fi incantat sa se catere peste o gramada de perne sau sa se tarasca printr-un tunel realizat prin asezarea unui prosop lung peste o masa sau un scaun. Alatura-i-te si tarati-va impreuna!
  • O cutie mare de carton este o barca sau un tren perfect! Vara copilul inauntru si trage de marginea cutiei, tarand-o pe podea, facand zgomote care sa imite motorul trenului sau zgomotele scoase de barca atunci cand loveste apa!
  • Bebelusul dansator. Pune melodia preferata sau cantece ritmate pentru copii si dansati impreuna.
  • Invata copilul cum sa urce si sa coboare scarile. Bebelusii iubesc scarile, insa nu trebuie lasati niciodata nesupravegheati.
  • Arunca-i o minge! Orice jucarie se preteaza unui astfel de joc, insa o minge sau obiect moale, pe care bebelusul il poate apuca, este ideal. Alearga copilul pana la prinderea mingii, insa permite-i sa o prinda el primul! (despre castigarea cu orice pret al unui joc il vei invata mai tarziu).

Mamica.ro iti propune si cateva instrumente care iti vor fi de ajutor in urmarirea dezvoltarii bebelusului tau:

Toate aceste documente pot fi imprimate si puse la loc de cinste (usa frigiderului, un panou deasupra calculatorului, in agenda ta, etc), pentru a fi consultate ori de cate ori simti nevoia. Printeaza-le pe rand, in functie de varsta copilului, si bifeaza sau completeaza campurile specificate pe masura ce puiutul tau acumuleaza noi etape in dezvoltarea sa!

Informatiile de mai sus nu inlocuiesc sfatul unui profesionist. Daca ai indoieli in ceea ce priveste sanatatea ta sau a copilului, este important sa soliciti ajutorul unui medic specialist.

« Luna 9 Luna 11»