Ministerul Educatiei a realizat, in premiera, un curriculum pentru educarea copiilor cu varste cuprinse intre 0 si 6-7 ani

Din toamna aceasta, viata bebelusilor din crese se va schimba, pentru ca Ministerul Educatiei a stabilit pana la detaliu ce se va petrece in crese si cum vom face educatie copilului de la nastere la 6/7 ani. Principalele materii de studiu vor fi dezvoltarea fizica, socio-emotionala, a limbajului, cognitiva si dezvoltarea capacitatilor si aptitudinilor de invatare.

Concret, copilul inscris la cresa, din an de nastere, va invata pe parcursul celor 3 ani de educatie anteprescolara sa isi miste controlat corpul, sa foloseasca tacamurile sau sa isi recunoasca numele si imaginea reflectata in oglinda. De asemenea, va fi invatat cum sa foloseasca toaleta sau cum sa se spele pe dinti. Copilul va sti si ca nu are voie sa bage degetele in priza sau ca trebuie sa ceara ajutorul adultului cand nu reuseste sa faca un anumit lucru.

Toate aceste obiective, precum si luarea deciziilor de catre copii sau finalizarea lucrurilor incepute vor fi noile responsabilitati ale angajatilor din crese. Culmea, cele 1.627 de persoane care lucreaza in crese, la momentul actual, sunt angajate de consiliile locale, pe criterii stiute numai de primarii. Personalul nu este scolit special in acest sens, deoarece nu exista asemenea institutii specializate.

Proiectul MECT va fi aprobat in 30 de zile

Planul de invatamant consta in activitati rutine, de tranzitie si de invatare, structurate in 25 de ore pe saptamana. Cristian Mirescu, directorul Centrului National de Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar, ne-a declarat ca proiectul ar putea fi aprobat in aproximativ 30 de zile de la incheierea dezbaterii publice. Acest lucru ar insemna ca, din toamna acesta, noul curriculum va fi aplicat. Problema va fi aplicarea acestuia in crese, deoarece in Romania nu exista decat 115 astfel de institutii. In acestea sunt inscrisi 5.705 copii si lucreaza 1.627 de persoane. Observatiile si propunerile referitoare la proiectul elaborat de Ministerul Educatiei se pot face pe adresa curriculum@cnceip.ro.

Educatia timpurie este normala in Europa

In Europa, educatia timpurie nu este o noutate. In Suedia, cresele au trecut din administrarea Departamentului de Sanatate la Ministerul Educatiei, iar in Portugalia au fost create servicii educationale pentru copiii de pana la trei ani. De asemenea, in Finlanda si Marea Britanie au fost dezvoltate servicii diversificate de ingrijire a acestor copii. In Romania, Cristian Adomnitei, ministrul Educatiei, a introdus conceptul de educatie timpurie. Aceasta presupune instituirea educatiei anteprescolare, ca prima treapta a educatiei formale.

Sursa: www.gandul.ro