Jumatate din femei se confrunta cu aparitia unor dureri, aparent fara motiv, la nivelul sanilor. La atingere, se constata aparitia unor portiuni intarite, ca niste placute implantate sub piele; asa ceva poate speria pe oricine, dar nu trebuie sa intram in panica.

Diagnosticul
Diagnosticul poate fi diferit – de la o mastopatie difuza, relativ inofensiva, pina la cancerul mamar. Desigur, diagnosticul nu se poate stabili de catre fiecare femeie fara ajutorul medicului specialist, dar un semnal de alarma poate fi depistat prin forte proprii.

In prezent, se desfasoara o campanie sustinuta in mass-media pentru depistarea si tratarea cat mai timpurie a cancerului mamar, alaturi de alte forme la fel de frecvente, care fac ravagii in rindul populatiei feminine adulte a globului. Dupa descoperirea unei cat de mici anomalii (durere fara motiv, formatiuni intarite sub piele), femeia trebuie sa se adreseze de indata medicului.

Atitudinea pacientei fata de boala
Problema fundamentala consta in atitudinea femeilor fata de aceasta afectiune. Teama le conduce la disperare, la panica, iar de aici intervin atitudini opuse: unele alearga la specialist – cea mai corecta atitudine posibila, altele au reactii paradoxale – se inchad in sine, isi pling de mila, trag de timp, intarziind nepermis de mult cu prezentarea la medic; altele insa isi fac un rau si mai mare, apeland la tot felul de remedii miraculoase ce le pot pune viata si mai mult in pericol.

Singura atitudine corecta este prezentarea neintarziata la medicul specialist. In ultima perioada s-a dezvoltat o specializare foarte stricta a medicilor oncologi: acesti specialisti se numesc mamologi si se ocupa exclusiv de cancerul de sin. Aceasta situatie a fost impusa de faptul ca aceasta forma de cancer este cea mai frecventa in randul formelor de care sufera omenirea.

Metode de investigatie si consultare
O prima metoda este palparea. Desigur, consultatia medicului specialist este mai precisa si calificata, in comparatie cu palparea preventiva pe care o intreprinde pacienta insasi. Pe langa aceasta, exista insa o serie de metode de mare precizie: investigatiile la ecograf (cu ultrasunete), la mamograf (cu utilizarea, mai nou, a calculatorului) si metoda genetica.
In comparatie cu palparea mamara, aceste metode sunt mult mai precise: prin palpare se pot depista tumori de circa 1 cm diametru, pe cand cu ajutorul tehnicii speciale a mamografiei se descopera tumori de numai 0,5 si chiar si 0,1 cm.

Mai mult, sunt descoperite chiar tumori in faza zero, adica in momentul cand abia au inceput sa se depuna sarurile caracteristice – microcalcinatele – in zona viitoarei tumori, iar tumoarea propriu-zisa nu exista, ci poate aparea in viitor, daca vor fi create conditiile pentru formarea acesteia.

In aceste conditii, datorita depistarii foarte precoce a bolii, viata pacientelor poate fi salvata in procent de 100 la suta.

Cancerul de san poate fi infrant. Conditia primordiala este prezentarea la medic, la cel mai mic semn ca ceva nu este in regula. Ba este si mai bine ca orice femeie ce a trecut de 40 de ani si nu a avut probleme sa se prezinte, profilactic, la un control de specialitate. Prezentarea la medic se va face periodic, cel putin o data pe an.
Daca apar unele probleme, prezentarea la medic devine obligatorie. Aceasta deoarece, la operatiile de inlaturare a formatiunilor aparute la san, mai ales cand se depisteaza mastopatii de focar, in 6 la suta din cazuri se descopera ca, de fapt, este tumoare canceroasa.
In schimb, mastopatiile difuze nu sunt de cat disfunctii metabolice in glanda mamara si pot fi tratate medicamentos.

Zonele de pericol
Conform statisticilor, in zonele rurale frecventa imbolnavirilor de cancer de san este cu 10 la suta (si chiar mai mult) mai mica decat la orase. Aici au un rol important si alimentatia, ca si conditiile ecologice, specificul activitatii si stresul. Poluarea din marile aglomerari urbane isi spune cuvantul, ca si factorii particulari – cum ar fi accidentele industriale.
Recomandari generale privind alimentatia si profilaxia bolii
In primul rand este necesar sa nu cumparam produse poluate ci, pe cat posibil, asa-numitele produse ecologice.
In al doilea rand, trebuie sa echilibram regimul nostru de hrana prin completarea vitaminelor si mineralelor ce lipsesc in alimentatia zilnica, desigur, fara a exagera, inghitind doze masive de astfel de preparate.

Trebuie sa punem accent pe complexul antioxidant, format din vitaminele A, C si E. De asemenea, este bine sa completam mineralele ce ne lipsesc, cum ar fi seleniul si iodul, un rol foarte important in profilaxia si oprirea proceselor de oxidare atat de daunatoare.
Atentie insa! Fara acele preparate, numite adaosuri biologic active, care nu fac decat sa dauneze, daca exista cu adevarat un cancer, accelerand evolutia tumorii.