Desi majoritatea femeilor privesc problema kilogramelor in plus doar din punct de vedere estetic, s-a demonstrat ca supraponderabilitatea sta la baza unor numeroase afectiuni ale omului modern.

Iata in continuare un model de regim hipocaloric pentru o zi:
(cca 1000 calorii, 75g proteine, 100g glucide, 35g lipide)

Dimineata:

  • 200ml lapte
  • Ora 10: o chifla(50g) sau o felie de paine cu branza de vaci sau carne fiarta slaba (50g)
  • Ora 12: o cafea neagra cu zaharina

Pranz:

  • felul I- salata de cruditati: din 200g varza sau ridichi, andive, salata verde, castraveti, rosii, ardei gras, cu o lingurita de ulei, lamaie, otet. Salata poate fi inlocuita cu 1-2 farfurii de supa sau legume din aceleasi legume si in aceleasi cantitati ca salatele, dar se pot adauga loboda, spanac, dovlecei, conopida.
  • felul II-100g carne slaba de vaca, pasare, manzat, fripta, fiarta sau rasol sau 150g peste slab fiert, la cuptor sau 150g branza de vaci.
  • felul III – un mar(100g)

Cina:

  • felul I – 150g cartofi fierti sau 200g dovlecei/fasole verde, cu 2 lingurite de iaurt.
  • felul II – 100g carne slaba fripta sau 150g peste slab
  • felul III – 1 mar.

Si cum stiti foarte bine ca o floare nu aduce primavara, va voi propune si un regim saptamanal:

Luni: 600 calorii
Marti: 1000 calorii
Miercuri: doar legume si fructe
Joi: 1000 calorii
Vineri: doar legume si fructe
Sambata: 600 calorii
Duminica: 1000 calorii

Pentru zilele cu 1000 calorii se urmeaza regimul pentru o zi de sus. Pentru zilele cu 600 calorii: cca 1,5l lapte sau 2 pachete de branza de vaci slaba sau 2 bucati de carne slaba (150g) sau combinatii.

Bolile cardio-vasculare, diabetul zaharat insulino independent, litiaza biliara, sunt cele mai frecvente complicatii asociate obezitatii. Dar probabil ca putine dintre noi stiu ca anumite forme de cancer-uterin, mamar, de vezica biliara, de colon si rect apar mai des la obezi.

Dar toate acestea sunt, pana la urma, tot atatea motive pentru a lua hotararea ferma de a slabi.

Sursa: Maria Savin (nutritionist)