celula stem 5 200x150 Tipuri de celule stem

Tipuri de celule stem

Pe langa intelegerea notiunii de celule stem, este foarte important sa putem deosebi celulele stem intre ele. Veti afla ca numai un anumit tip de celule stem ridica semne de intrebare in ceea ce priveste cercetarea si utilizarea lor in practica medicala, fara vreo legatura cu celulele stem recoltate din sangele cordonului ombilical.

Asadar, exista 2 tipuri de celule stem:

Celule stem embrionare

In primele stadii de dezvoltare embrionara, celulele raman relativ nediferentiate (imature) si par a poseda capacitatea de a deveni sau a se diferentia in aproape orice tesut din corp. De exemplu, celulele prelevate dintr-o anumita sectiune a embrionului care ar fi putut face parte din structura oculara a viitorului individ pot fi transferate intr-o alta zona in care ar deveni celule ale ficatului, muschilor, sangelui sau nervilor.

colonie de celule stem embrionice umane 200x147 Tipuri de celule stem

Colonie de celule stem embrionare umane

Celulele din stadiile embrionice initiale sunt tutipotente si se pot diferentia pentru a deveni orice tip de celula. Dupa aproximativ 7 zile, zigotul formeaza o structura cunoscuta sub numele de blastocist, care contine o aglomerare de celule care pot deveni un fat si un tesut trofoblastic care se va dezvolta in viitoarea placenta. Daca ar fi prelevate celule din blastocist la acest stadiu de dezvoltare, acestea ar fi celule pluripotente, adica au capacitatea de a se diferentia in multe tipuri de celule. Atunci cand orice tip de celule stem embrionare sunt dezvoltate sub forma de cultura in laborator, se pot diviza si creste indefinit, procedeu cunoscut sub numele de linii de celule stem embrionare.

Celulele stem embrionare sunt celule deosebit de longevive, pastrandu-si capacitatea de a deveni orice tip de celula din cele 220 posibile intr-un organism chiar si dupa luni sau ani de utilizare si crestere in laborator. Celulele stem embrionare pot fi multiplicate in laboratoare speciale.

Controversa utilizarii celulelor stem embrionare

Se pare ca progresul tratarii multora dintre bolile care secera anual milioane de oameni isi poate gasi raspunsul in utilizarea diferentierii produse de celulele stem embrionare si cresterea si dezvoltarea lor in culturi de linii de celule stem embrionare in laborator. Fiecare linie de celule stem embrionare este derivata dintr-un embrion uman creat prin fertilizare in-vitro sau clonare, de aici si consecintele etnice, religioase si filosofice care fac din utilizarea celulelor stem o intreaga controversa.

Cercetarea bazata pe celulele stem embrionare este condamnata ferm de biserica crestin-ortodoxa si catolica, care nu permite sub nicio forma manipularea in vreun fel a embrionului uman. Tarile semnatare ale Conventiei de la Oviedo (inclusiv Romania) au interdictie de folosire a celulelor stem embrionare.

Celule stem adulte

celula stem adulta 200x129 Tipuri de celule stem

Celula stem adulta

Celulele stem adulte sunt prezente in orice individ, in numar mic la nivelul inimii, creierului, plamanilor, oaselor si altor organe, putand fi recoltate din organisme adulte sau cordonul ombilical. Se divizeaza intr-un numar limitat de celule, inferior diviziunilor celulelor embrionare. Dupa nastere, organismul pastreaza doar rezerve de celule stem in aceste organe, pentru eventualitatea in care apar probleme de sanatate care necesita folosirea lor.

Celulele stem adulte sunt o grupa de celule pe care stiinta medicala le-a putut utiliza eficient in transplantul de maduva osoasa in ultimii 30 ani. Desi nu se pot transforma in orice celula din corp, ele au capacitatea de a da nastere doar unor anumite tipuri de celule care se pot dezvolta intr-un tesut sau organ specific, fiind cunoscute ca celule multipotente. Celulele stem adulte se mai numesc si celule stem somatice.

Celulele stem adulte pot fi:

  • celule stem hematopoietice:  dau nastere tuturor tipurilor de celule sangvine
  • celule stem mezenchimale: dau nastere unui anumit tip de celule – osteocite (celulele care formeaza oasele), condrocite (formeaza cartilagiile), adipocite (celulele adipoase), etc
  • celule stem neuronale, prezente in creier si care dau nastere la 3 tipuri majore de celule : celule nervoase (neuroni) si doua categorii de celule non-neuronale – astrocite si oligodendrocite
  • celule stem epiteliale prezente in captuseaza tubului digestiv
  • celule stem ale pielii care apar la nivelul bazal al epidermei si la baza foliculilor capilari. 

Exista doua subtipuri principale de celule stem adulte: celule hematopoietice si celule mezenchimale.