boli tratabile 170x200 Boli tratabile cu celule stem din cordonul ombilical

Boli tratabile cu celule stem

Sangele cordonului ombilical a fost folosit cu succes in tratarea a mai mult de 70 afectiuni diferite, incluzand aici cateva cancere, boli de sange si deficiente imune. Este cazul leucemiilor, siclemiei (anemia cu celule in secera), anemiei aplastica, talasemiei, bolii Hodgkin si limfomului non-Hodgkin.

Transplantul cu celule stem din sangele ombilical este, de asemenea, folosit pentru tratarea unor afectiuni mai putin cunoscute, inclusiv afectiuni metabolice cu potential fatal pentru copii (boala Krabbe sau sindromul Sanfilippo). Se studieaza posibilitatea efetuarii de transplant de celule stem in cazul paraliziilor cerebrale, leziunilor cerebrale pediatrice si a diabetului de tip 1 (sau diabet juvenil, cum era cunoascut inainte).

E bine de mentionat ca in multe cazuri – multe dintre cancerele la copii, spre exemplu – este mai bine sa NU tratam copilul cu propriile celule stem. Este posibil ca celule stem ale copilului bolnav sa poarte acelasi material genetic care a declansat boala, ceea ce inseamna ca s-ar transplanta premisele revenirii bolii.

Daca un copil cu leucemie, de exemplu, ar fi tratat cu propriile celule stem, boala poate reveni intrucat sangele transfuzat contine codul genetic care a provocat leucemia. In acest caz, cel mai bun donator pentru transplant ar fi fratele sau sora pacientului, acesta fiind motivul pentru care parintii decid stocarea celulelor stem din cordonul ombilical in banci private. (Majoritatea fratilor, insa, nu sunt perfect compatibili: se estimeaza ca doar 25% dintre frati sunt compatibili, 7 din 10 oameni fiind nevoiti sa caute un donator in afara familiei). Insa, atunci cand doctorii spera ca celulele stem pot regenera tesutul afectat din corp, celulele propriului corp sunt ideale. Intrucat sunt 100% compatibile, nu exista riscul ca organismul pacientului sa respinga celulele stem transplantate, sa reactioneze impotriva lor. Cu toate acestea, in revista Pediatrics din ianuarie 2007 a fost prezentat un caz al unui copil care s-a imbolnavit de leucemie si i-au fost transplantate celulele stem propii recoltate la nastere, urmand ca la 5 ani de la interventie copilul sa fie complet sanatos.

O singura unitate de celule stem recoltata din cordonul ombilical nu este de ajuns pentru transplant in cazul unui pacient adult. In plus, cercetatorii inca nu au reusit sa multiplice numarul de celule stem dintr-o unitate recoltata. Insa transplantul ar putea fi incununat de succes daca s-ar combina 2-3 unitati de sange ombilical de la donatori diferiti, neinruditi.

Daca decizi sa faci mai multi copii, ia in considerare recoltarea de celule stem pentru fiecare dintre ei, crescand astfel sansele de a le putea folosi pentru unul dintre membrii familiei. Fiecare dintre copiii tai are 25% sanse de a fi compatibil cu celulele stem recoltate la nasterea fratelui sau, sansele acestora crescand cu fiecare frate nou.

boli tratabile 2 200x164 Boli tratabile cu celule stem din cordonul ombilical

Boli tratabile cu celule stem

La Universitatea din Texas medicii studieaza posibilitatea utilizarii propriilor celule stem recoltate din cordonul ombilical pentru tratarea leziunilor cerebrale, iar cei de la Universitatea din Georgia cerceteaza modalitatea prin care acestea pot fi folosite pentru tratarea paraliziilor cerebrale. Cercetari promitatoare indica faptul ca celulele stem vor putea fi folosite pentru tratarea afectiunilor precum diabetul, leziunile la nivelul coloanei vertebrale, afectiunilor cardiace, infarcturilor si dereglarilor neurologice precum scleroza multipla. Multe dintre studiile intreprinse au avut loc pe animale, iar rezultatele sunt intr-o faza incipienta.

Progrese apar zilnic, majoritatea oamenilor de stiinta fiind foarte optimisti cand vine vorba despre succesul obtinut si viitor. Se doreste ca pacientii din toata lumea sa poata, intr-o buna zi, beneficia de tratarea afectiunilor prin transplantul cu propriile celule stem din cordonul ombilical.

Stiati ca?… 

Primul transplant reusit de celule stem a avut loc in 1988, cand medicii au folosit mostra de sange din cordonul ombilical a unui nou-nascut pentru tratarea anemiei Fanconi (anemie severa care cauzeaza deficiente scheletice) de care suferea fratele sau de 5 ani.

Tabel Boli tratabile prin transplant de celule stem