cum sa aruncam mai putina mancare 200x136 Cum sa aruncam mai putina mancare

Consuma resturile!

La nivel mondial, o treime din alimentele produse anual sunt aruncate. Într-o lume care se luptă să hrănească o populație de 7 miliarde de oameni, aceasta este o problemă gravă. Din fericire, avem multă putere în calitate de consumatori, și singuri putem controla cantitatea de mâncare aruncată. Iată câteva metode simple care te pot ajuta să irosești mai puține alimente, să economisești bani și să ajuți planeta.

1. Consumă resturile! Fie că le consumi ca atare sau le transformi în ceva nou, nu arunca la gunoi porția care ți-a rămas de ieri. Daca nu-ti place sa consumi de mai multe ori acelasi fel de mancare, gandeste-te de 2 ori la numarul de portii pe care-l gatesti!

2. Dacă ai posibilitatea, transformă-le în compost. Toate resturile alimentare de la pregătirea mesei sunt prea valoroase pentru a fi aruncate. Transformă-le în compost, chiar dacă nu ai un container special. Chiar și cei care locuiesc în apartamente pot transforma resturile în compost. .

3. Cultivă ! O bună parte din alimente se irosesc din cauză că se alterează în timpul transportului. Atunci când îți produci singur alimentele, reduci atât deșeurile cât și poluarea și costurile cu transportul. Nu este nevoie de o grădină uriașă ca să te poți aproviziona. Dacă ai o curte mică sau un apartament, poți cultiva legume sau mirodenii în ghiveci (ceapă verde, mentă, busuioc, spanac)

4. Mănâncă mai puțină carne. Producția de carne irosește alimente. Cum? În loc să consumăm noi boabe și cereale, le dăm la vite. Este o modalitate foarte neeficientă de a produce alimente. Încearcă să reduci consumul de carne, reducând totodată și pierderile.

Un alt aspect al irosirii alimentelor este legat de ambalaje: atât alimentele de la magazine cât și cele la pachet. Este important să iei în considerare nu doar ce și cât cumperi ci și câte ambalaje vei arunca la gunoi după ce consumi alimentele împachetate.

5. Ia casoleta cu tine. Unele restaurante servesc porții foarte mari. Data viitoare când iei masa în oraș, ia cu tine o cutie specială în care să iei acasă mâncarea în plus – pe care nu o lăsa să se strice în frigider! Așa reduci și deșeurile (caserola de unică folosință), ai încă o porție asigurată și economisești bani.

6. Nu te uita doar la termenul de expirare atunci când cumperi alimente. Nimeni nu vrea să mănânce mâncare stricată, dar acele cifre sunt doar estimări. Pe StillTasty poți găsi sfaturi grozave despre cum să-ți dai seama dacă încă mai poți mânca alimentele după ce trece termenul de expirare.

7. Nu te duce la cumpărături fără listă. Mersul la cumpărături poate deveni stresant dacă rătăcești printre rafturi, încercând să te hotărăști ce să cumperi. De asemenea ești expus riscului de a cumpăra prea multă mâncare, care se strică și se aruncă. Încearcă să aloci puțin timp planificării: propune-ți exact ce vei găti pentru săptămâna următoare și de câte gustări vei avea nevoie. Inventariază cămara și frigiderul și vezi ce trebuie pregătit în următoarele zile – ca să nu se strice – și așa vei obține un punct de pornire pentru lista de cumpărături.

8. Nu te duce la cumpărături când ți-e foame. Nu-i așa că atunci când mergi la cumpărături flămând parcă ai vrea să iei tot magazinul? Ia o gustare înainte să pleci de acasă sau un baton de cereale pe care să-l savurezi pe drum, astfel încât creierul și lista de cumpărături să dețină controlul la magazin, nu stomacul gălăgios.

Felul în care ne facem cumpărăturile și în care depozităm alimentele poate influența foarte mult cantitatea de deșeuri pe care le generăm. Analizează puțin de unde provin alimentel tale și locul de depozitare astfel încât să irosești cât mai puțin. Vei economisi și bani și vei avea un impact pozitiv.

9. Pune la păstrare. Ai cumpărat din greșeală prea multe legume decât aveai nevoie? Congelează-le, fă murături sau conserve. Vei evita risipa.

copil mananca de pe jos 200x137 Cum sa aruncam mai putina mancare

No comment

10. Exploatează la maximum potențialul legumelor. Știai că poți face pesto din capetele de morcovi și că poți găti frunzele de sfeclă, nap sau varză de Bruxelles? Sunt multe rețete de supe, tocane, salate, în care poți folosi aceste aparente resturi (frunze sau tulpini).

11. Organizează-te! Când venim acasă cu cumpărăturile, tendința generală este de a le depozita cât mai repede în cămară sau frigider. Asigură-te că mâncarea mai perisabilă este mai accesibilă pe raft, ca să ții minte că trebuie consumată repede, până nu se strică.

 Sursa articolului: www.greenpeace.ro