haine eco 200x200 Revolutia in garderoba

Se poarta hainele eco!

Industria textilă folosește multe substanțe chimice care dăunează atât sănătății mediului cât și oamenilor. Cartea scriitoarei Lucy Siegel “To die for” menționează că în prezent oamenii cumpără de 4 ori mai multe haine decât în 1980. Acest lucru reprezintă în medie un cost de 626 lire sterline pe an pentru achiziționarea de haine, în total se adaugă 28 kg de haine de persoană. În ciuda acestui fapt, nu ajungem să purtăm decat 10% din totalul garderobei. Așa că, înainte de a cumpăra întreabă-te : “Chiar am nevoie ?“.

Dacă răspunsul este DA, dar vrei să iei decizii “eco”, vezi recomandările de mai jos:

1. Cumpără haine second-hand

Magazinele de caritate, vintage sau de pe internet (eBay) sunt pline de haine – poate gasesti o ofertă avantajoasă.

2. Cumpară haine clasice

Pentru a fi într-adevăr protector cu mediul, hainele trebuie purtate și iar purtate. Așa că nu îți cumpăra doar haine la modă ci și haine „clasice” și care îți plac foarte mult. Și dacă ele nu mai sunt la modă, păstrează-le, moda revine.

3. Cumpără haine „verzi”

Verifică mărcile ce produc haine din produse reciclate sau folosesc doar materiale și vopseluri ecologice. Poți să găsești astfel de magazine în multe orașe sau pe Internet.

4. Focus pe calitate

Achiziționează haine ce sunt realizate bine, ce rezistă în timp. Verifică tivurile, fermoarele și nasturii…zonele cele mai frecvente pentru defecte. Același lucru se aplică și la încălțăminte : vezi cât de bine este aplicată talpa.

5. Repară/ ajustează

Dacă ai haine pe care nu le mai porți pentru că au nevoie de un nou fermoar sau trebuie strâmtate…treci la treaba. Dacă nu îți iese, mergi la cea mai apropiata croitorie. Poți foarte ușor să îți ‘re-împrospătezi’ hainele schimbându-le nasturii, transformând rochiile în fuste, pantalonii lungi în scurți, etc. 

bumbac 200x173 Revolutia in garderoba

Bumbacul

6. Doar bumbac organic

În mod normal bumbacul este o plantă delicată, pentru care se folosesc fertilizatori și pesticide, irigată permanent. Conform Water Footprint Network, pentru doar un tricou la care se folosesc 250g de bumbac este nevoie de 150g de pesticide și 2.720 litri de apă.

Bumbacul organic este o alternativă bună deoarece este cultivat pe câmpuri fără îngrășământ. Începeți să-l folosiți cât mai mult, mai ales pentru hainele de copii sau lenjerie.

Sursa articolului: www.greenpeace.ro

Ati cumparat haine din bumbac organic pentru voi sau copii? Purtati tot ce se gaseste in sifonierul vostru sau nici macar jumatate?