imunitate 200x146 Imunitatea copiilor: cum o putem sustine?

Propolis, echinaceea si seleniul – aliatii imunitatii

Cum poti sa  il protejezi pe cel mic de asaltul bacteriilor si virusurilor la care este expus in fiecare zi? Din pacate, racelile si virozele fac parte din copilarie, in special in primii ani de viata cand sistemul imunitar trece printr-un proces de imunizare. Chiar daca nu ii poti oferi protectie totala, ii poti ajuta sistemul imunitar sa impiedice instalarea virozelor sau racelilor sau sa il ajute sa se recupereze usor. Chiar daca in mentalitatea colectiva pentru copiii prescolari un numar de 6-8 viroze si raceli pe an sunt absolut normale, afla ca micutul tau ar putea sa nu faca niciuna dintre ele in timpul anului daca iei masurile necesare.

Cum stau lucrurile cu imunitatea si sistemul imunitar?

Imunitatea reprezinta capacitatea organismului de a se apara de microbi (bacterii, virusuri, paraziti). Sistemul imunitar este mecanismul de aparare al organismului, o armata de celule, tesuturi, proteine si organe care apara organismul de agentii patogeni. Astfel, milioane de celule, prezente in tot corpul si bine organizate, isi transmit continuu informatii si, in cazul depistarii unui „inamic” in organism, acestea produc reactii chimice pentru a lupta impotriva lui.

La nastere, bebelusul are o imunitate dobandita de la mama, anticorpii transmitandu-se prin placenta, pentru ca dupa nastere, sistemul imunitar sa fie sustinut de alaptare. Laptele matern, in primele luni de viata,  asigura imunitatea copilului prin transferul de anticorpi. Dupa primele 6 luni, copilul are nevoie de sustinere pentru a-si intari sistemul imunitar.

Pe masura ce copilul creste, sistemul imunitar creste si el si este sustinut prin aport de nutrienti esentiali. Imunitatea se dezvolta cel mai mult in primii 3 ani de viata  si la maturizarea sistemului imunitar contribuie si imunizarea prin expunerea la virusi.

Ce substante active au o actiune imunostimulatoare ?

Propolisul are proprietati antibacteriene, antivirale si imunostimulatoare. Denumirea sa vine din limba greaca, „pro” care inseamna „pentru” si „polis” care inseamna „cetate”, ceea ce s-ar traduce prin „produs pentru apararea stupului” . Albinele folosesc propolisul pentru apararea stupului si pentru sterilizarea lui, stupul fiind captusit cu aceasta substanta.  

Propolisul este produs din particule mici de rasina aromata pe care albinele le colecteaza din mugurii foliari ai plantelor si le amesteca cu secretia glandelor salivare si particule de ceara. Acesta este compus din: 55% rasina, 30% ceara, 10% uleiuri aromatice si eterice si 5% polen. Propolisul contine vitaminele B1, B2, B6, C, E, acid pantotenic si acid nicotinic, precum si minerale: sodiu, potasiu, magneziu, calciu, zinc, fier, mangan, nichel, cupru, strontiu, cobalt, molibden, vanadiu.

Echinacea este o alta substanta care functioneaza ca un puternic agent imunostimulant si antibacterian. Echinacea sustine apararea imuna contra infectiilor de cai respiratorii superioare, prin stimularea activitatii celulelor fagocitare.

Seleniul contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar si la protectia celulelor impotriva stresului oxidativ. Este cel mai important mineral pentru sistemul imunitar si pentru buna functionare a ficatului.

Seleniul creste capacitatea antioxidanta a vitaminei E si este el insusi un puternic antioxidant. Seleniul se gaseste in fructe si legume, insa cantitatea depinde de seleniul din solul in care acestea sunt cultivate. In Romania nivelul seleniului in sol este foarte scazut, motiv pentru care cei mai multi dintre noi suntem deficitari fara sa stim, ceea ce inseamna ca nu beneficiem de proprietatile sale imunoprotectoare si suntem mai vulnerabili in fata virusurilor si bacteriilor.

Pentru sustinerea sistemului imunitar al copiilor cu varsta mai mare de 1 an, Infant UNO Propokid este combinatia echilibrata de Propolis, Echinacea si Seleniu.

La final iti propunem un CONCURS  in care poti castiga unul din cele 50 de premii,  oferite de Infant UNO, ce constau in kit-uri alcatuite dintr-o mostra de produs JellyVit, un produs Propokid, un magnet de frigider si un marker. Ce trebuie sa faci este sa raspunzi corect la intrebarea “Care sunt substantele active care au o actiune imunostimulatoare si care se regasesc in Infant Uno Propokid?” lasand un comentariu mai jos.  Concursul incepe astazi, 2 mai, si se incheie in data de 12 mai. Cei 50 de castigatori vor fi anuntati in data de 15 mai.

Castigatorii concursului sunt:

 1. Mira Loredana
 2. Marya Gurau
 3. Constantin Cozma
 4. Elena Adina Buscan
 5. Constantin Aurora
 6. Floarea Buscan
 7. Maria Ghita
 8. Maria Ungurean
 9. Georgiana Nuţă
 10. Paun Dana Loredana
 11. Georgiana Loredana Lazar
 12. Marilena Anton
 13. Ayan Bosoanca
 14. Foica Cristian
 15. Ramona Violeta Barascu
 16. Marin Theodora
 17. Lenuta Sanduleanu
 18. Ionut Gemanar
 19. Lucia Clepce
 20. Mirela Mandreanu
 21. Hurmuz Ali Florentina
 22. Elena Ely
 23. Stefania Gabi Laurentiu
 24. Elena Racovita
 25. Dorin Mehedintu
 26. Oana Mihai
 27. Diana Dina
 28. Ovidiu Ovi
 29. Victor Zota
 30. Ionela Buturca
 31. Silvia Banita
 32. Maria Barascu
 33. Dumitrina Usturoi
 34. Oana Mihaela Chisnenco
 35. Balan Maria
 36. Carmen Iocu
 37. Anisoara Moldoveanu
 38. Loredana Claudia
 39. Marioara Zota
 40. Maria Iosip
 41. Marius Nitu
 42. Catalina Mitu
 43. Cristian-Tudor Covaci
 44. Lia Simo
 45. Dan Valentin Baicusi
 46. Oanyta Roxana
 47. Adrian Buscan
 48. Rudy Robert Anton
 49. Ana-Maria Ionescu
 50. Emilia Barascu

 Felicitari!

Rugam castigatorii sa ne ofere adresa completa si numar de telefon la email office@parentingads.ro (subiect Castigator Infant UNO mamica.ro), termenul de trimitere a informatiilor de livrare este de 48h.