Tusea este un reflex de aparare normal si natural al organismului prin care se elimina substantele iritante din caile respiratorii, se curata gatul, bronhiile si plamanii de substantele nedorite si faciliteaza respiratia.
- Tipuri diferite de tuse
- Cele mai comune cauze care declaseaza tusea la copii
- Cand mergem la medic?
- Tratamentul tusei la copii
- PLANTUSIN PENTRU COPII
Tipuri diferite de tuse
Sunt situatii in care tusea la copii necesita ajutorul medicului, de aceea, este foarte important sa putem deosebi tipuri diferite de tuse pentru a putea decide cand putem trata tusea acasa si cand este necesara interventia medicului.
Seaca sau uscata la inceput, apoi productiva, cu expectoratie, tusea este neplacuta atat pentru copilul care se confrunta cu acest simptom, cat si pentru cei din jur. Iar netratata corespunzator poate duce la aparitia complicatiilor.
In cazul infectiilor de cai respiratorii tusea contribuie la vindecare prin faptul ca elimina mucusul din caile respiratorii. Ea trece prin niste etape firesti, de obicei in prima faza tusea este uscata, apoi evolueaza spre tuse productiva, dar cele doua forme pot aparea si independent (doar uscata sau doar productiva), ori, in unele cazuri, poate fi tuse mixta. Exista multiple situatii in care lucrurile se complica, iar atunci trebuie sa ne prezentam la medic.
Tusea seaca/uscata
Tusea seaca, iritativa este intalnita cel mai frecvent la inceputul unei infectii respiratorii virale, cauzata de inflamatia mucoasei cailor respiratorii; de asemenea apare si la expunerea prelungita la praf, aer conditionat sau alergeni. Este obositoare si trebuie sa fie calmata.
Tusea productiva/cu expectoratie
Tusea cu expectoratie apare ca efect al drenajului mucoasei nazale in gat, fapt ce stimuleaza centrul tusei, creand reflexul de tuse. Pe masura ce creste secretia de mucus la nivelul arborelui bronsic, tusea poate deveni tot mai productiva. In acest caz, simtim ca avem nevoie de un ajutor care sa fluidifice mucusul si sa ne ajute sa expectoram.
Tusea productiva apare si cand vorbim de o suprainfectare bacteriana a cailor respiratorii, sau de o acutizare a unor afectiuni cronice respiratorii.
Cele mai comune tipuri de tuse:
• Tusea “latratoare”
• Tusea convulsiva sau tusea “magaresca”
• Tusea suieratoare sau weezing
• Stridorul
• Tusea brusca
• Tusea nocturna
• Tusea diurna
• Tusea insotita de raceala
• Tusea asociata cu febra
• Tusea cu varsaturi
• Tusea persistenta
• Tusea la sugari
Cele mai comune cauze care declaseaza tusea la copii
In general, tusea este un semn ca organismul incearca sa scape de un factor iritant, fie ca vorbim despre mucus sau chiar de un corp strain.
Raceala si gripa se numara printre cele mai comune probleme de sanatate care pot declansa tusea. Aceasta poate sa apara fie la debutul unei raceli, fie la final, persistand uneori mai mult timp decat alte simptome – tusea reziduala.
In sezonul rece, probabilitatea cea mai mare este ca tusea sa fie cauzata de o infectie respiratorie virala sau bacteriana. Ştii ca e „la pachet” cu raceala daca vine insotita de alte simptome, precum febra, rinoree sau nas infundat, dureri de gat, dureri musculare, oboseala si stare generala de rau. Se poate apela la un remediu pe baza de plante medicinale, care actioneaza atat asupra simptomelor, cat şi a cauzei.
Cele mai frecvente cauze ale tusei la copii sunt:
• Infectia: gripa, raceala sau viroza
• Refuxul: la copii boala de reflux poate include simptome precum tusea, varsaturile si arsuri la stomac.
• Astmul: tusea suieratoare (weezing-ul) care se inrautateste pe timpul noptii este unul din simptomele astmului la copii.
• Alergiile si sinuzita: aceste afectiuni pot cauza o tuse persistenta precum si secretii nazale apoase, lacrimare, durere in gat si iritatii la nivelul pielii.
• Tusea magareasca: este definita prin accese de tuse incontrolabile, care fac dificila respiratia, iar la finalul accesului de tuse, la inspitatie apare un zgomot asemanator sunetelor scoase de magari.
Cand mergem la medic?
In general, tusea nu reprezinta o urgenta medicala, insa sunt situatii in care este necesar sa apelezi la medic. Vizita la medic se impune atunci cand:
• Apare dificultatea la respiratie
• Apare cianoza (invinetirea) buzelor, limbii sau fetei
• Apare febra, in special in cazul nou-nascutilor
• Apare tusea magareasca
• Apare expectoratia cu sange
• Apare tusea “latratoare”
• Apare weezing-ul
• Se instaleaza apatia
Tratamentul tusei la copii
In cazul in care nu se impune vizita la medic, exista o serie de masuri si remedii pe care le putem folosi acasa pentru ameliorarea tusei la copii.
Principalele remedii pe care le avem la indeman si le putem folosi sunt:
• Hidratarea corespunzatoare
• Evitarea aerului uscat
• Inhalatiile cu aburi
• Somnul pe o perna mai inalta
• Remedii naturale pe baza de plante.
Cu cat actionam mai repede, inca din momentul aparitiei, cu atat grabim procesul de vindecare. Cele mai bune „arme” impotriva tusei se gasesc in natura. Exista plante medicinale cu proprietati calmante, emoliente, antiseptice, antiinflamatoare si expectorante pe care le puteti consuma sub forma de ceai, sirop sau comprimate din gama Plantusin.
Tusea nu trebuie combatuta brusc. Prima masura absolut necesara este hidratarea. Pentru aceasta efectul cel mai rapid poate fi obtinut imbinand aportul de lichide cu actiunile antitusive ale plantelor medicinale. Astfel, sunt plante medicinale cu proprietati expectorante care favorizeaza fuidizarea si eliminarea secretiilor bronsice precum scaiul vanat, iedera, podbalul, ridichea neagra, hreanul; plante emoliente, care calmeaza mucoasele iritate ale cailor respiratorii precum paltagina, teiul, lichenul de piatra, gridelia; plante cu proprietati antispastice la nivel bronsic cum este roua cerului, iedera, cimbrisorul – care linistesc tusea spastica.
PLANTUSIN PENTRU COPII
Plantusin pentru Copii este un sirop din plante medicinale cu actiune blanda si sigura in toate tipurile de tuse, ce poate fi administrat copiiilor inca din primele luni de viata.
Produsul nou, special dezvoltat pentru copii cu varsta de peste 3 luni, contine doar ingrediente active 100% naturale extrase din 11 plante medicinale: muguri de pin (Pini turiones), frunze de patlagina, (Plantaginis folium), cimbrişor (Serpylli herba), flori de tei (Tiliae flos), flori de salcam (Robiniae pseudoacaciae flos), radacina de nalba mare (Althaeae radix), trei frati patati (Violae tricoloris herba), scai vanat (Eryngii plani herba), roua cerului (Droserae herba), Grindelia (Grindeliae herba), scaiul vantului (Eryngii campestri herba), folosite in mod traditional pentru combaterea tusei.
Plantele din compozitie fluidifica secretiile bronsice, dilueaza mucusul şi ii reduc vascozitatea facandu-l mai uşor de eliminat; calmeaza iritatia mucoaselor respiratorii prin continutul de mucilagii (polizaharide) care formeaza o pelicula protectoare pe mucoasele tractului respirator, conducand la diminuarea reflexului de tuse, la reducerea iritatiei si a durerii faringiene; elimina spasmul bronsic.
Astfel siropul Plantusin pentru Copii linisteste tusea fara a o suprima, fara a deprima centrul respirator.
Mugurii de pin, alaturi de scaiul vantului si cimbrisor fluidifica secretiile bronsice, favorizand expectoratia in tusea productiva.
Florile de salcam, alaturi de grindelia, florile de tei, patlagina si nalba mare calmeaza iritatiile de la nivelul mucoaselor si le protejeaza in tusea seaca, iritativa.
Roua cerului, grindelia si teiul au actiune spasmolitica pe caile respiratorii, ajutand in tusea spastica.
Trei frati patati adauga componenta antialergica.
Scaiul vanat din compozitie reprezinta un remediu popular romanesc cu efect expectorant datorita saponinelor care cresc secretiile bronşice, fluidizeaza consistenta mucusului şi stimuleaza expulzarea sa din plamani, fiind recomandat in tusea productiva.
Astfel, siropul Plantusin pentru Copii are in compozitie extracte concentrate din plante, in proportii atent studiate pentru a obtine relatiile de sinergism care asigura eficienta pentru orice tip de tuse. Iar tehnologia proprie de prelucrare a plantelor medicinale asigura o extractie maxima a principiilor active de interes.
Siropul este indulcit natural, doar cu fructoza, si nu contine adaosuri de arome sau coloranti sintetici. Gustul bun este dat de plantele din compozitie si poate fi folosit pentru copii foarte mici, de la varsta de 3 luni, in sarcina si alaptare.
Un flacon de sirop Plantusin pentru Copii asigura cantitatea necesara pentru remiterea tusei.
Gama Plantusin
Plantusin este una dintre cele mai vechi retete romanesti consacrata in tuse, cu eficienta dovedita in peste 25 de ani de utilizare pentru orice tip de tuse.
Plantusin reprezinta gama complexa de fitopreparate, rezultatul muncii echipei de medici, farmacisti si biologi pe parcursul celor peste 25 de ani. Sunt folosite doar plante medicinale de calitate superioara, iar tehnologiile sunt certificate la standarde internationale, ISO 22000.
Surse: webmd.com; kidshealth.org, babycenter.com
Comentarii