medela 200x149 Reglarea lactatiei cu ajutorul pompei pentru san

Cresterea lactatiei cu ajutorul pompei pentru san

Multe mame se confrunta cu o cantitate redusa de lapte. Intrucat sanul functioneaza pe principiul cerere-oferta, utilizarea unei pompe pentru san poate creste foarte eficient lactatia. Daca ai prea mult lapte, te poti folosi de asemenea de pompa pentru a reduce productia de lapte.

Cum sa cresti productia de lapte cu ajutorul pompei pentru san?

In timp ce pomparea frecventa stimuleaza productia de lapte, „pomparea intensiva”  are rolul de a da un impuls progresului tau, inlocuind o sedinta obisnuita de pompare cu o alternativa strategica prin care golesti in permanenta sanii. Vei mima astfel hranirea frecventa a unui sugar aflat in timpul unui puseu de crestere, ceea ce trimite organismului tau un semnal ca este nevoie sa produca mai mult lapte

Alege o ora anume pentru pomparea intensiva, preferabil o ora la care de obicei esti mai libera in fiecare zi si urmeaza urmatorul program:

  1. Pompeaza timp de 20 de minute, apoi pauza 10 minute
  2. Pompeaza inca 10 minute si apoi iar o pauza de 10 minute
  3. Pompeaza timp de inca 10 minute

In restul zilei, alapteaza sau pompeaza obisnuit. Pentru unele femei pomparea intensiva de-a lungul a trei zile consecutive este suficienta, in timp ce altele pot avea nevoie de 7 zile consecutive pentru a obtine rezultatele dorite. Utilizarea unei pompare bifazice cum sunt cele de la Medela, poate reprezenta un ajutor suplimentar.

Atunci cand iti doresti sa cresti lactatia, poti apela cu incredere la o pompa dubla. Avantajele pomparii duble sunt:

  1. Pana la 18% mai mult lapte extras intr-o sesiune de pompare dubla, comparativ cu una simpla
  2. Folosirea unei pompe de san duble reduce timpul de pompare la jumatate si mareste nivelul de prolactina, care ajuta la mentinerea lactatiei
  3. Ajuta la cresterea si mentinerea lactatiei atunci cand alaptarea directa nu este posibila
  4. Se obtine un lapte cu continut energetic mai mare (comparativ cu pomparea simpla)

Cum sa reduci productia de lapte cu ajutorul pompei pentru san?

O strategie pentru a reduce cantitatea de lapte produsa este urmatoarea: inainte de fiecare hranire, pompeaza sau extrage manual suficient lapte cat sa reduca putin fluxul de lapte.  Nu pompa prea mult – doar atat cat sa treci de prima ejectie a laptelui. Daca utilizezi o pompa pentru san, foloseste-o pe nivelul minim de vacuum. Cu cat stimulezi mai mult sanul si cu cat extragi mai mult lapte, cu atat mai mult lapte va produce si corpul tau pentru a intampina ceea ce percepe ca pe o cerere.

Daca ai pompat in avans si ai un depozit/ stoc de lapte, opreste-te din pompare pana cand cantitatea de lapte pe care o produci ajunge sa fie egala cu nevoile actuale ale bebelusului tau. Daca doresti sa mai stochezi lapte suplimentar, dar vrei sa si reduci productia, incepe prin a pompa ambii sani pana la golire. Apoi hraneste copilul de la un singur san pentru cateva mese consecutive. Pune copilul la san de cate ori doreste – tine cont doar sa fie acelasi san. Poti folosi pompa pentru celalalt san, insa putin, doar cat sa eliberezi din presiune. Aceasta tehnica ar trebui sa inceapa sa dea roade dupa 24-48 de ore.

Discuta cu un consultant in alaptare pentru a gasi cea mai buna metoda de a-ti regla lactatia. Ia in considerare si eficienta pompei pentru san pe care o folosesti. Pompele electrice sunt in general mai eficiente decat pompele manuale, in special atunci cand vorbim despre o pompa electrica cum este Medela Swing,  care imita stilul si ritmul de supt al bebelusului, obtinand asfel mai mult lapte matern intr-un timp mai scurt.