La scurt timp dupa introducerea solidelor in alimentatia bebelusului,in jurul aniversarii celei de-a 7 luni de viata, diversificarea alimentatiei acestuia continua cu un preparat foarte indragit de cei mici si care va constitui baza multor feluri de mancare de acum incolo. Este vorba despre branzica de vaci preparata in casa!
Nu este greu de obtinut, nici investita materiala nu este mare, iar satisfactia lucrului facut cu mana ta este incomparabila cu cea mai proaspata branzica de vaci pe care ai putea-o cumpara din orice magazin. Multe proteine, calciu, fara conservanti sau alte substante chimice!
- Branzica de vaci cu calciu lactic
- Branzica de vaci cu iaurt
- Branzica de vaci cu lamaie
- Branzica de vaci din lapte nefiert
Branzica de vaci cu calciu lactic
Ingrediente: 1l lapte de vaca 3,5% grasime, 8 comprimate calciu lactic (de la farmacie)
Se pune la fiert timp de 15-20 minute un litru de lapte de vaca, apoi se retrage de pe foc si, cand este fierbinte, dar nu clocotit, se adauga 8 comprimate (4 gr.) pisate de calciu lactic. Se produce o coagulare în masa. Se lasa in repaus 30 minute, apoi se pune la scurs într-un tifon fiert si calcat cu fierul incins. Branza astfel obtinuta se trece printr-o sita deasa pentru a se obtine grunji fini. Dintr-un litru de lapte de vaca integral se obtin aproximativ 200g branza.
Atenție! Din lapte-formula nu se va prepara branza de vaci! Ceea ce coaguleaza si devine branza este cazeina, foarte putina in laptele-formula (cu cat mai putina, cu atat formula are calitate mai buna); in plus, sarurile minerale, vitaminele hidrosolubile etc. curg odata cu zerul.
Branzica de vaci cu iaurt
Ingrediente: 1l lapte de vaca 3,5% grasime, 5 lingurite iaurt natural, proaspat (sau sana, lapte batut, iaurt in combinatie cu smantana – se adauga atat cat e necesar pentru a se coagula laptele)
Mai ales in perioada anotimpului cald, se recomanda prepararea numai din lapte fiert. Laptele fiert se insamanteaza cu iaurt autentic proaspat, 5 lingurite la 1 litru si se lasa la prins la temperatura camerei (18 -20 grade), 24 ore, dupa care se ia smantana (numai pentru copiii cu diaree) si se pune la foc moale pana se formează coaguli mari de branza. Se lasa sa se raceasca, apoi se pune la scurs intr-un saculet de tifon.
Branzica de vaci cu lamaie
Ingrediente: 1l lapte de vaca 3,5% grasime, lamaie
Se fierbe laptele de vaca. Cand da primul clocot, se adauga zeama unei jumatati de lamai si se amesteca. Se lasa sa dea din nou in clocot, apoi se strecoara cu ajutorul unui tifon si se lasa la scurs. Se poate incerca si cu mai putina lamaie, eventual se pune 1 lingurita de zeama de lamaie si se observa daca se coaguleaza laptele sau nu, adaugand lamaie daca e necesar (prea multa lamaie va usca branzica).
Branzica de vaci din lapte nefiert
Ingrediente: 1l lapte de vaca
Se lasa laptele nefiert de vaca (obligatoriu sanatoasa si mulsa in conditii de igiena riguroasa) sa se prinda la temperatura camerei, 24 ore (sau 2-3 zile, cat e suficient, in functie de cat de cald este in camera; nu se umbla la el), se smantaneste (numai pentru copiii cu diaree) si se pune la fiert la foc mic, amestecand mereu cu o lingura de lemn, pana cand se formeaza coaguli mari (se separa zerul de branza; nu dureaza mult, cateva minute, nu se fierbe). Se lasa sa se raceasca, apoi se pune intr-un tifon sa se scurga zerul.
Voi de care reteta sunteti cel mai multumite?
Comentarii