celule stem mezenchimale 2 200x150 Celulele stem mezenchimale

Celule stem mezenchimale

Celulele stem mezenchimale sunt celule stem adulte prezente de obicei in maduva osoasa. Insa, celule stem mezenchimale pot fi izolate si din alte tesuturi cum ar fi sangele cordonului ombilical, sangele periferic, trompele falopiene, ficatul si plamanul fetal. Celule stem multipotente, celulele mezenchimale se diferentieaza pentru a forma adipocite, cartilagii, oase, tendoane, muschi si piele. Celulele stem mezenchimale sunt o entitate diferita de mezenchim, un tesut conjunctiv embrionar derivat din mezoderm si care se diferentieaza pentru a forma celule stem hematopoietice.

Istoria celulelor stem adulte a inceput in urma cu 60 ani. In anii ’50, cercetatorii au descoperit ca maduva osoasa contine cel putin 2 tipuri de celule stem (embrionare si adulte). Una dintre populatii, numita celule stem hematopoietice, formeaza toate tipurile de celule sanguine din organism. Cea de-a doua populatie, numita celule stem mezenchimale (sau celule stromale din maduva osoasa), a fost descoperita cativa ani mai tarziu. 

Ca si diferenta, daca celulele hematopoietice sunt celule care pot da nastere tuturor celulelor sanguine, celulele stem mezenchimale pot genera doar o varietate de celule. Aceste celule non-hematopoietice formeaza o mica proportie din populatia de celule stromale ale maduvei osoase, putand contribui la cresterea oaselor, cartilajelor, grasimii, celulelor care sustin formarea sangelui si tesutului conjunctiv fibros. 

Morfologic, celulele stem mezenchimale au corp lung si subtire cu un nucleu mare. La fel ca si in cazul celorlalte tipuri de celule stem, celulele mezenchimale au o mare capacitate de reinnoire, pastrandu-si, totodata, multipotenta. De aceea, celulele stem mezenchimale prezinta un potential terapeutic urias. S-a demonstrat ca sunt capabile de diferentiere in multe tipuri de celule incluzand adipocite, condrocite, osteocite si cardiomiocite.

Surse de celule stem mezenchimale

celule stem mezenchimale 200x178 Celulele stem mezenchimale

Celule stem mezenchimale

Cordonul ombilical uman, care este detasat dupa nasterea copilului, este o sursa bogata de celule stem mezenchimale, fiind deseori procesat pentru obtinerea acestui tip de celule stem. Este considerat a fi sursa celor mai tinere si primitive forme de celule stem mezenchimale. Gelatina Wharton (denumirea medicala a cordonului ombilical) este o sursa bogata de celule mezenchimale, iar sangele cordonului ombilical contine mai multe celule hematopoietice (si doar 1% celule stem mezenchimale). Aceste doua surse de celule stem adulte (recoltate la nasterea bebelusului) sunt considerate a fi mai bune decat celulele stem ce pot fi obtinute din viata adulta.

O sursa deosebit de bogata de celule stem mezenchimale este pulpa dentara in formare a celui de-al treilea molar de pe mandibula. Se considera ca acesta ar avea de 500 ori mai multe celule stem mezenchimale in fiecare gram de grasime fata de cantitatea similara de maduva osoasa aspirata. Celulele stem localizate aici formeaza, in final, smaltul , dentina, vasele de sange, pulpa dentara si tesuturile nervoase. Datorita usurintei in colectarea dintilor de lapte la varsta de 8-10 ani, celulele stem astfel recoltate vor deveni o sursa importanta pentru efectuarea cercetarilor si elaborarea terapiilor de vindecare, intrucat celulele stem mezenchimale s-au dovedit a fi capabile sa produca hepatocite.

Aplicabilitate

Celulele stem mezenchimale se folosesc pentru dezvoltarea terapiilor de tratarea a:

  • diabetului
  • insuficientei hepatice
  • leziunilor cerebrale
  • bolilor neurodegenerative (Parkinson, scleroza multipla)
  • regenerarea muschiului cardiac in urma infarcturilor miocardice
  • reconstructia osoasa in urma fracturilor si altor leziuni ale membrelor