social media for parents 200x149 Cum a fost la Social Media for Parents 2012

Social Media for Parents 2012

Vineri, 29 iunie 2012, mamica.ro a participat la prima conferinta dedicata parintilor activi pe internet, eveniment intitulat Social Media for Parents si organizat de Evensys. Conferinta a reunit vorbitori influenti in media, atat nume consacrate in nutritie si psihologie, cat si persoane prezente pe internet cu blog-uri sau specialisti in social media la agentii de PR.

Vom incerca sa va oferim o radiografie succinta a subiectelor dezbatute in cadrul intrunirii, mai ales ca unele dintre ele constituie adevarate sfaturi in ceea ce priveste cresterea copiilor sau transformarea unui blog intr-o afacere de succes.

Asadar, prima parte a conferintei a fost dedicata calitatii de parinte a participantilor la eveniment, vorbitorii abordand aspecte legate de nutritie si sanatate, dar si crestere armonioasa a copiilor.

Dna dr. Mihaela Bilic, un renumit nutritionist si autor de succes a doua cartia vorbit despre problemele cu care se confrunta societatea din zilele noastra, punand accent pe segmentul oamenilor sanatosi care au nevoie de informatie corecta si mai ales practica cand vine vorba despre alimentatie si care, odata deveniti parinti, se preocupa la modul cat mai serios de calitatea alimentatiei oferite celor mici: Sfaturi de nutritie pentru copii de la dr. Mihaela Bilic.

Pastrand registrul sanatatii, dna. Dr Elena Dan, cu o experienta de 40 ani petrecuta in spital si manager a 2 centre medicale, ne-a vorbit despre pericolul deshidratarii si expunerea la soare in cadrul temei “Cum putem preveni bolile caniculei la copii“. Dansa ne-a atras atentia asupra bolilor gastrointestinale si deshidratarii, mai ales in cazul sugarilor si copiilor mici. Demn de mentionat este ca din moment de organismul unui copil contine in proportie de 85% apa, pierderea prin deshidratare a unui volum de 7-10% pune in pericol viata copilului.

In ceea ce priveste expunerea solara, copiii vor evita sa stea afara la orele pranzului, iar in restul timpului vor fi protejati cu creme solare cu factor de protectie ridicat.

Dna. doctor a oferit si cateva lamuriri la intrebarile participantilor:

  • Vara trebuie sa fim vigilenti la pericolul gastroenteritelor, mai ales ca alimentele sunt perisabile in aceasta perioada. In caz de enterocolita sau entereviroza, prioritatea o constituie hidratarea copilului (in cazul sugarului se va face cu seringa fara ac), se reduce alimentatia, iar apoi se introduc treptat alimentele in dieta copilului. Dr. Dan a mentionat ca este normal ca cel mic sa refuze mancarea si aceasta nu trebuie sa constituie o grija in plus pentru parinti, atata timp cat copilul este hidratat corespunzator.
  • S-a discutat despre apa curenta, livrata la robinet, si siguranta ei in aliemntatie. Dr. Dan a precizat ca aceasta poate fi folosita doar filtrata si chiar si asa nu sunt eliminate toate microorganismele (nici macar prin fierbere nu se elimina). In schimb, dansa a recomandat folosirea apei plate necarbogazoase, cu un continut scazut de sodiu si nitrati. Apa de izvor se va evita total in dieta bebelusului, intrucat continutul de nitrati (mai ales dupa ploaie) din apa de izvor/ fantana este mult prea ridicat pentru rinichii bebelusului.
  • Una dintre intrebari a fost despre homeopatie aplicata copiilor, iar dna. dr. Elena Dan a tinut sa precizeze ca aceasta ramura a medicinei ofera rezultate intr-adevar spectaculoase in cresterea imunitatii si bolile respiratorii, insa ca trebuie aplicata copiilor dupa implinirea varstei de 3 ani. 

 

alice nastase buciuta 132x200 Cum a fost la Social Media for Parents 2012

Alice Nastase Buciuta

Alice Nastase Buciuta, mamica a 3 copiii si femeie cu o cariera de succes, o prezenta permanenta in media prin blogurile pe care le gestioneaza si evenimentele pe care le sustine sau la care participa, a impartasit celor prezenti cateva sfaturi izvorate din indelungata experienta online dobandita de-a lungul timpului, blogul dansei fiind printre primele care s-au ivit in peisajul online romanesc. Ideile exprimate, desi insuficiente pentru setea si curiozitatea celor peste 50 de persoane interesate de parenting si social media, pot fi cu usurinta extinse si incluse in viata de zi cu zi a fiecaruia dintre noi.

Asadar, Aline Nastase Buciuta a vorbit in cadrul temei “Cum imbini viata de familie cu blogul si cariera” despre:

  • Atitudinea pozitiva in tot ceea ce facem! Cu exceptia situatiei in care sanatatea ne joaca feste, toata existenta noastra trebuie sa migreze catre zona pozitiva a anlizei, catre primirea oricarui eveniment/ situatie/ persoana din viata noastra cu zambetul pe buze. Sfatul ei catre blogger-i a fost clar si simplu: negativismul alunga cititorii! Alice nu s-a oprit aici si s-a dat drept exemplu, admitand ca nu s-a bucurat la niciunul din cele trei teste de sarcina si ca fiecare dintre ele a gasit-o nepregatita intr-un fel sau altul atunci cand s-au pozitivat, insa recunoscand ca este absolut convinsa ca nu va face altceva mai bun in viata in afara de copiii ei. Morala este ca trebuie sa cautam semnul bun din orice ni se intampla, chiar daca nu suntem pregatiti pentru asta. Ne-a indemnat sa ne impacam si sa ne recunoastem temerile, ezitarile, sa cerem ajutor, chiar de specialitate atunci cand este cazul (depresie postnatala)
  • Cel de-al doliea sfat este si o concluzie personala a vorbitoarei: mai bine mai putin decat deloc! Atunci cand nu putem face totul, chiar si inceputul e un pas inainte: 1 minut de sport e mai bun decat nimic (atunci cand cele 45 minute recomandate ni se par coplesitoare), o omleta cu multa legume e un pas spre gatit si tot asa.
  • In ceea ce priveste blogg-eri, Alice ne-a atentionat despre infinitele moduri in care poate fi interpretat un text scris, cu atat mai mult cu cat toti suntem antrenati sa vedem ce e mai rau, urat, josnic in oameni, insa maretia rezida in a descoperi frumusetea acolo unde altii vad uratenia. Totodata, ea a dezvaluit ca desi postarile blog-erilor par deosebit de intime, trebuie sa stim ca autorul nu va dezvalui niciodata chiar totul, fiecare isi pastreaza rezerve, fie din iubire fata de cei implicati in postarile sale sau politete, respect fata de cititori. Trebuie sa stim ca blogg-erul poate retrage intotdeauna continut (text sau fotografie), acesta fiind si unul dintre avantajele online-ului. Personal, Alice a marturisit ca cere acordul copiilor sai atunci cand doreste sa publice un text/ foto care ii implica in mod direct, copiii fiind foarte reticenti in a accepta sa apara in poze pe internet ai caror protagonisti sunt.

Irina Petrea, psihologul specializat in pedagogie, cunoscuta tuturor din postura de Supernanny, a vorbit despre “Relatia cuplu-copil si reflectia acesteia in dezvoltarea copilului”. Irina a fost ascultata cu sufletul la gura de toti cei prezenti la eveniment si a fost chestionata temeinic la sfarsitul prezentarii si in pauza dintre sesiunile de prezentari. Citeste mai multe despre Sfaturi despre relatia parinte-copil de la Irina Petrea.

Parasind sfaturile de nutritie si crestere a copiilor, conferinta a continuat cu prezentarea modalitatilor prin care navigatul pe internet poate fi realizat in conditii de maxima siguranta pentru copiii nostri, prin vocea Irinei Nicolai de la sigur.info si a Emei Rotunjanu de la Orange care au dezvoltat un parteneriat pentru a informa si ajuta parintii in urmarirea traseului internautic al copiilor lor.

Reprezentata Orange a prezentat existenta un ghid de bune practici in utilizarea internetului disponibil pe site-ul sigur. info si ne-a adus la cunostinta existenta programului E-sign, un program de conectare la internet pentru copiii cu deficiente de auz si vorbire. Programul consta in organizarea unor intalniri in marile orase din tara (Iasi, Sibiu, Galati, Craiova si Bucuresti) la care au participat 200 copii si 170 profesori, intr-un proiect dezvoltat pentru 7 scoli partenere in program.

Irina Nicolai Cum a fost la Social Media for Parents 2012

Irina Niculai, www.sigur.info

Irina Nicolai, coordonatorul de promovare a sigur.info, a expus situatia reala in care se afla familiile si copiii din ziua de astazi, in conditiile in care un copil de nici 4 ani stie sa manevreze un smartphone sau calculatorul. Intr-adevar, pentru multi dintre noi, obositi de la serviciu sau framantati de probleme, calculatorul sau televizorul la care copilul se poate juca/ privi poate constitui un mic ragaz binemeritat, insa implicatiile sunt dezastruoase pe termen lung. Astazi, copiii nostri sunt obisnuiti cu mediul online, ei nu mai fac o separare intre ceea ce se intampla pe internet si viata reala. De aceea, parintii trebuie sa intervina inca de la inceput pentru a-i invata pe cei mici sa fie responsabili pe internet. Si pentru asta, Irina a propus 8 pasi:

  • Folosirea modulelor de control parental disponibil pe sigur.info si a motoarelor de cautare destinate copiilor
  • Descoperiti impreuna lumea internetului! Copilul are nevoie sa fie ghidat si aratandu-le cum si ce sa faca, vom deveni experti in ochii lui, iar mai tarziu ne va cauta pentru lamuriri suplimentare
  • Stabiliti impreuna regulile de utilizare a telefonului, televizorului si calculatorului
  • Petreceti 2 ore/ saptamana povestind despre activitatea online a copilului: ce face pe internet, ce prieteni si-a facut, etc.
  • Calculatorul va fi asezat intr-o camera accesibila tuturor, si nu in camera copilului, acolo unde este nesupravegheat si uitat cu ceasurile in fata monitorului
  • Copiii ne frunizeaza semnale si trebuie sa fim foarte atenti in receptarea lor: inchide calculatorul cand intri in camera cu calculatorul, deschide o carte, fereastra, etc.
  • Copiii nu se expun pe profilul de socializare al parintelui, mai ales ca exista persoane care cauta, cu intentii nu chiar bune, profilurile familiilor cu copii.
  • Cautati cele mai bune resurse online pentru copilul vostru: site-uri cu jocuri si aplicatii pentru copii (sigur.info).

In final, Irina Nicolai a mentionat ca parintii si copiii interesati de un internet mai sigur pot cere ajutorul liniei de helpline dezvoltata de sigur.info si safernet.ro.

bogdana 200x200 Cum a fost la Social Media for Parents 2012

Bogdana Dobre, bogdanasblog.blogspot.ro

Inainte de a trece la cea de-a doua parte a conferintei, Bogdana Dobre, autoarea blogului “Jurnal de burtica” ne-a impartasit caile prin care putem dezvolta un blog de succes. Insasi castigatoare a premiului RoBlogFest pentru “Cel mai bun blog de parenting 2012″, Bogdana si-a prezentat mai intai familia, 2 parinti si 3 copii, si apoi ne-a oferit un scurt insight despre povestea blog-ului ei. Inceput ca un jurnal de sarcina in urma cu mai bine de 3 ani, Bogdana scrie acum despre experientele lor personale, fericite sau mai putin fericite, despre lectiile invatate, mai ales pe pielea copiilor, despre oameni si initiative deosebite (sprijina si crede foarte mult in business-urile create de mame), despre evenimentele “altfel” din viata lor sau la care iau parte, dar mai ales despre parenting facut din inima. De asemenea, Bogdana este implicata si in campanii umanitare, un exemplu fiind cea dedicata lui Bibi si in urma careia a strans 1 milion de lei.

Sfaturile sale catre parintii cu blog-uri tin de sinceritate in abordare, cu tine insati si in special cu cititotii tai si sa scrii din inima. Din toamna, blogul Bogdanei va migra catre o platforma .ro, axandu-se mai mult pe parenting si attachment parenting, odata cu trecerea in alta etapa de viata (fetita ei cea mare incepe scoala).

Andreea Demirgian, moderatorul conferintei si unul dintre primii blogg-eri aparuti in Romania, la inceputurile lui 2005, a oferit si ea o scurta prezentare a blogului pe care il tine, mentionand ca seriozitatea si spunerea adevarului ajuta si adauga credibilitate unui blog, transformandu-l intr-unul de succes.

Cea de-a doua sesiune a conferintei Social Media for Parents s-a intittulat Good Blogging si a beneficiat de cativa vorbitori cu experienta si un cuvant de spus in online-ul romanesc.

Reprezentantul Noriel, Adrian Chirila, a vorbit despre lansarea campaniei destinata bloggerilor prin care invita 3 bloggeri sa scrie, fara reguli impuse, despre jucariile comercializate de Noriel, fiecare dintre ei fiind recompensat cu un voucher de 100 lei si o colaborare de 6 luni-1 an cu Norile. Inscrierile in campanie sunt asteptate pana la data de 9 iunie.

mihai 200x200 Cum a fost la Social Media for Parents 2012

Mihai Dragomirescu, www.urbankid.ro

Mihai Dragomirescu, detinatorul Urbankid.ro, a continuat seria de prezentari vorbind despre “Cum sa iti optimizezi blogul“. Urbankid.ro este un exemplu in domeniu, un site care a crescut de la informatii despre unde mai poti iesi in weekend cu cel mic pana la a gazdui si promova bloguri prezente in online-ul romanesc. Mihai a incurajat bloggerii sa scrie despre ceea ce ii pasioneaza, sa fie consecventi in postari si sa scrie continut pe site chiar si in vacante, sa incerce sa creeze un obicei de consum pentru cititorii care ii urmaresc, sa scrie continut distribuibil si fiecare postare sa se incheie cu un “call-to-action”.

Mihai recomanda wordpress ca platforma pentru bloggeri si odata atinsa cifra de 5000 vizitatori unici pe luna, trimiterea unui newsletter. Alte instrumente recomandate:

  • TYNT.com – incurajeaza preluarea articolelor
  • ThemeForest.net – pentru teme de blog premium, maxim 30 dolari tema
  • inscrierea in Parents Blog network

Mihai si-a incheiat prezentarea considerand bloggerii niste “Nicusori Dani ai parintilor”.

A urmat randul lui Alexandru Negrea, Social Media Manager la BCR, sa prezinte modalitatile prin care poti monetiza un blog. Alex a inceput prin a oferi cateva sfaturi care ajuta un blog sa fie citit si cautat: sa scrii corect, sa nu copiezi, sa oferi opinia ta, sa faci asa incat textul sa fie citit usor, sa raspunzi la comentarii. Alex considera ca fotografia face cat 1000 de cuvinte si indeamna bloggerii sa caute fotografii reprezentative pentru posturile lor. In continuare, Alex Negrea a impartasit colegilor de breasla cum poti face publicitate pe blog (prin articole sponsorizate -recomandarea lui – si banner) si a prezentat o lista a agentiilor de PR interesate sa colaboreze cu bloggerii, precum si o lista informativa despre preturile care se practica in publicitatea pe site-uri si bloguri.

Ta-su, adica Eduard Grigoroiu, este posesorul celui mai cunoscut blog de tata si taticul unui baietel de care este foarte mandru, asa cum am putut observa din colajul de fotografii care i-au incheiat prezentarea si in care am vazut cu totii momentele frumoase si emotionante ale cresterii lui Luca.

Otilia Mantelers 200x133 Cum a fost la Social Media for Parents 2012

Otilia Mantelers

Otilia Mantelers a continuat lista vorbitorilor cu tema “Cele mai bune practici pe Facebook“. Trainer de parenting, adepta a miscarii Playful Prenting, organizatoare de cursuri pentru parinti in care prezinta beneficiile terapiei prin joc si mamica a 3 copii, Otilia a fost o prezenta proaspata, foarte sincera si apropiata sufletului parintilor aflati in sala. Dezinvolta, cu 2 papusi haioase in mana, ea ne-a oferit cateva situatii concrete despre cum poate jocul rezolva o situatie aparuta in viata unui copil si a recunoscut ca si-a facut profil de Facebook in urma cu doar 7 luni, insa este permanent atrasa sa-si verifice contul. Otilia ne-a impartasit ca trebuie sa Facebook-ul trebuie sa fie un instrument de comunicare a valorilor si ca putem posta un fel de “quote of the day”.

monica 137x200 Cum a fost la Social Media for Parents 2012

Monica Jitariuc, The Practice

In cele din urma, o ultima prezentare deosebit de interesanta pentru bloggerii prezenti in sala a fost cea a Monicai Jitariuc, Head of Social Media la agentia de PR The Practice, care a dezvaluit sincer, fara perdea, dar mai ales la modul cat mai practic, “Cum sa lucrezi cu brandurile“. Monica, mamica si ea a unei fetite, a dezvaluit bloggerilor analiza “la rece” ceruta de fiecare client al agentiei pe care o reprezinta, explicand ca beneficiarul gandeste intotdeauna in termeni de cost/ cititor. Bineinteles, Monica a oferit si sfaturi despre cum poti intra in vizorul unui client:

  • sa te descrii, sa ai o pagina in care sa vorbesti despre tine, cine esti si ce ai realizat
  • sa faci PR
  • sa expui motivele pentru care un client te-ar alege
  • sa fii creativ: sa te implici si sa propui proiecte interesante
  • sa ai niste filosofii si principii de la care sa nu te abati
  • sa intri in breasla!
  • sa-ti construiesti o reputatie
  • sa-ti cunosti comunitatile
  • sa iesi din online, sa pasesti offline, sa-ti intalnesti cititorii
  • sa-ti evaluezi munca si rezultatele.

Dupa cum probabil ati observat, a fost o zi plina, am intalnit persoane interesante si ne bucuram ca avem posibilitatea sa va impartasim si voua despre noutatile aflate la Social Media for Parents!