Este bine sa beau alcool in timpul sarcinii?

- Cand o femeie consuma alcool in timpul sarcinii, alcoolul ajunge la copil prin sangelui ei. Consumul alcoolului in timpul sarcinii poate duce la sindromul alcoolic fetal (SAF), o boala grava ce poate afecta copilul pe toata durata vietii.


- Copiii cu SAF au probleme de invatare, dezvoltare, comportamentale si sociale.
- Nu se cunoaste care este cantitatea de alcool care nu poate provoca SAF, asa ca este mai bine sa nu fie consumat deloc.
- Se stie, insa, ca cu cat o femeie insarcinata bea  mai mult alcool, cu atat mai mult rau poate cauza copilului
-Consumul a cinci sau mai multe bauturi alcoolice in acelasi timp este foarte periculos pentru copil
Cum poate fi prevenit SAF?

- Daca planuiesti sa ramai insarcinata, e cel mai bine sa te opresti din consumul alcoolului acum. In felul acesta vei stii in mod sigur ca fatul nu va fi afectat de SAF. Femeile care au dificultati in renuntarea la alcool sau care au deja un copil diagnosticat cu SAF, ar trebui sa solicite ajutor specializat inainte de a ramane insarcinate.
- Daca esti deja insarcinata, cel mai bine ar fi sa incetezi a mai consuma alcool in totalitate. De fiecare data cand alegi sa nu mai bei, de fapt iti ajuti copilul. Daca esti insarcinata si nu te poti abtine de la bautura, solicita ajutor (familie, doctor)
- Barbatii isi pot ajuta partenerele prin renuntarea la consumul de alcool sau prin reducerea cantitatii baute de ei.
Studii recente au dezvaluit faptul ca femeile insarcinate reduc sau stopeaza consumul de alcool in cazul in care sunt informate de efectele nefaste ale bauturii asupra copilului lor. Totusi, perioada critica pentru fat este primul trimestru, cand exista posibilitatea ca mamica nici macar sa stie ca este insarcinata. Pentru aceste femei este necasar implementarea unui sistem de prevenire a acestor probleme. Cel mai bun sfat pentru o femeie care a consumat alcool inainte sa stie ca este insarcinata este sa inceteze sa mai bea pe perioada ce a mai ramas din sarcina si sa consulte medicul pentru a putea fi ajutata si sustinuta in continuare.

Ce se intampla cu copii ai caror mamici consuma alcool pe durata sarcinii?


Copii expusi la alcool inainte de a se naste pot fi:
- mai mici decat ceilalti copii
- pot prezenta diferente usoare de fizionomie (ochi mici sau ingusti, buza de sus subtire sau plata)
Copiilor expusi unei cantitati mari de alcool inainte de nastere li se poate realiza o dezintoxicare in primele saptamani de viata, dezintoxicarea avand loc inainte de a parasi spitalul. Simptomele dezintoxicarii sunt:

 • iritabilitate (agitatie) crescuta;
 • stari de tresarire sau tremur;
 • tulburari de hranire ;
 • diaree.

Acesti copii pot prezenta si tulburari ale batailor inimii, de respiratie si digestie. Multi copii expusi alcoolului in timpul sarcinii sunt agitati si au dificultati in a se stapani, precum si tulburari de somn. Aceste probleme pot dura ani de zile.

SAF este vindecabil?

Simptomele SAF dureaza o viata intreaga, insa se pot schimba pe masura ce copii inainteaza in varsta.

Copilasii cu SAF pot fi:

 • hiperactivi;
 • incapabili sa urmeze instructiuni simple;
 • mult prea prietenosi, chiar si cu straini;
 • intarziati in dezvoltare.

Prescolarii si scolarii cu SAF pot avea:

 • dificultati de invatare, inclusiv de citire;
 • dificultati in concentrarea atentiei;
 • probleme comportamentale in clasa;
 • sa ramana in urma cu scoala

Din cauza acestor probleme, copii cu SAF au un nivel redus al respectului de sine. Se descurca cel mai bine in cadrul unui program special conceput pentru nevoile lor.