pasaport copii 200x136 Pasaportul pentru copii si bebelusi in 2016

Copii trebuie sa aiba pasaport individual indiferent de varsta

Planurile de vacanta se fac din timp! Si asta nu numai pentru a beneficia de preturi mai bune la cazare si transport, eventual cu reduceri deloc neglijabile pentru rezervarile in avans, ci si pentru ca legea s-a schimbat, iar copiii nu mai pot iesi din tara fara pasaport individual!

Asadar, potivit OUG 207/ 4.12.2008 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, fiecare copil trebuie sa detina pasaport individual, indiferent de varsta sa. (Pana la finele anului 2008 copiii puteau fi inclusi cu poza si semnalmente in pasaportul parintilor, insa acest lucru nu mai este posibil in prezent.) Prin urmare, copiii calatoresc in afara granitelor doar insotiti (de o persoana fizica majora), cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali.

Pasaportul se elibereaza in urmatoarele conditii:

 • minorilor sub 14 ani: la cererea ambilor parinti sau a tutorelui legal
 • minorilor peste 14 ani: la cererea copilului, insa numai cu acordul ambilor parinti sau a tutorelui legal
 • in cazul in care parintii nu ajung la un acord privind emiterea pasaportului pentru copil, problema va fi rezolvata in instanta.

Exista posibilitatea ca solicitarea de eliberare a pasaportului pentru minor sa fie depusa doar de unul dintre parinti, insa numai daca acesta prezinta imputernicire prin procura speciala sau un acord scris al celuilalt parinte.

 1. Acte necesare eliberarii pasaportului pentru copii
 2. Taxe
 3. Fotografierea
 4. Unde se depune dosarul?
 5. Eliberarea pasaportului
 6. Valabilitate
 7. Folosirea pasaportului

Acte necesare eliberarii pasaportului pentru copii

Inainte de depunerea dosarului, parintii vor achita taxele (pe numele copilului) la orice filiala CEC Bank.

Pentru minorii cu varsta mai mica de 14 ani care solicita pasaport sunt necesare urmatoarele documente:

 • certificatul de nastere al copilului, in original
 • actul de identitate al parintilor sau al unuia dintre parinti sau tutorelui legal, in original
 • declaratie privind acordul ambilor parinti pentru eliberarea pasaportului, efectuata in fata functionarului care primeste cererea
 • daca este cazul, procura sau declaratia de acord a celuilalt parinte sau hotararea judecatoreasca de incredintare a minorului/ suplinire a acordului celuilalt parinte
 • dovada achitarii taxelor pentru emiterea pasaportului, completate pe numele titularului, in original
 • pasaportul anterior al minorului, daca este cazul

Prezenta copilului este obligatorie! Copilul va fi fotografiat si, daca are peste 6 ani, i se vor prelua amprentele degetelor aratatoare. 

In cazul minorilor cu varsta mai mare de 14 ani sunt necesare urmatoarele acte:

 • cartea de identitate, in original
 • decalaratiile de acord ale parintilor sau tutorelui legal formulate in fata functionarului de la serviciul Pasapoarte (fiind necesare si actele de identitate ale parintilor/ tutorelui in original)
 • dovada achitarii taxelor pentru emiterea pasaportului, completate pe numele minorului, in original
 • pasaportul anterior al minorului, daca este cazul

Prezenta minorului cu varsta mai mare de 14 ani este obligatorie, acesta fiind fotografiat, solicitandu-i-se, totodata, si amprentele digitale.

Precizari:

 • Daca parintii sunt divortati, cel caruia i-a fost incredintat copilul trebuie sa prezinte sentinta de incredintare definitiva și irevocabila, in acest caz nemaifiind nevoie de consimtamantul celuilalt parinte.
 • In caz de urgenta sau atunci cand parintii nu au domiciliul in orasul in care locuiesc, se poate opta pentru eliberarea unui pasaport temporar valabil doar 12 luni! Documentele necesare pentru eliberarea pasaportului temporar sunt cele descrise mai sus, la care se adauga o declaratie intocmita la ghiseul serviciului pasapoarte in care parintii explica motivle pentru care nu se pot deplasa in orasul in care domiciliaza. Vezi taxe pasaport temporar.

Taxe

Taxele pentru eliberarea pasaportului pentru minor se achita la orice filiala CEC Bank pe baza certificatului de nastere/ actul de identitate al copilului si constau in:

 • 32 ron taxa consulara (se poate achita si la trezorerie)
 • 244 ron costul pasaportului, achitabil in contul RO96CECEB30033RON2152957

In cazul in care se solicita pasaport simplu temporar, taxele se achita tot la orice sucursala CEC Bank si sunt in valoare de:

 • 32 ron taxa consulara (platibila si la trezorerie)
 • 84 ron costul pasaportului, achitabil la CEC Bank in contul RO96CECEB30033RON2152957
 • 100 ron tarif suplimentar achitabil la CEC Bank sau trezorerie (deoarece pasaportul temporar se elibereaza in maxim 3 zile lucratoare)

Adrese:

Atentie: Taxele se achita inaintea depunerii dosarului pentru eliberarea pasapoartelor si intotdeauna pe numele titularului (in acest caz, al copilului)!

Fotografierea

pasaport 200x98 Pasaportul pentru copii si bebelusi in 2016

Pasaport pentru copii

La preluarea imaginii faciale, solicitantul nu trebuie să aiba capul acoperit, ochii inchisi, iar expresia fetei acestuia trebuie sa reprezinte o stare comuna. Ochelarii sunt acceptati in fotografii numai daca lentilele nu sunt colorate, reflecta lumina, nu provoaca umbre si nu au portiuni care sa ascunda ochii. Rama ochelarilor nu trebuie sa acopere nicio portiune a ochilor. Fundalul utilizat pentru preluarea imaginii faciale trebuie sa fie neutru, deschis la culoare, astfel incat fotografia preluata sa reprezinte cat mai fidel trasaturile si fizionomia celui in cauza.

Pentru o mai buna claritate a pozei se recomanda ca cei mici sa poarte bluze inchise la culoare.

Unde se depune dosarul?

Cererile pentru eliberarea pasapoartelor se depun la serviciile publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple din fiecare judet, iar in strainatate la ambasadele sau consulatele Romaniei.

Consultati adresa si programul de lucru al fiecarui serviciu de pasapoarte din tara.

Eliberarea pasaportului

Eliberarea pasaportului pentru copii se realizeaza la distanta de:

 • 14 zile calendaristice de la depunerea cererii in tara
 • 90 zile lucratoare de la depunerea cererii in strainatate

Pasaportul se ridica de catre persoana care a formulat cererea de la serviciul pasapoarte unde a fost inaintata solicitarea de eliberare sau la consulatele/ ambasadele Romaniei in strainatate, pentru acest lucru fiind necesar un act de identitate al persoanei care ridica pasaportul si certificatul de nastere al minorului sub 14 ani. Copilul cu varsta peste 14 ani isi poate ridica singur pasaportul pe baza actului de identitate.

Valabilitate

Pasaportul este valbil:

 • 3 ani pentru minorii care nu au implinit 6 ani
 • 5 ani pentru persoanele cu varsta mai mare de 6 ani

Pasapoartele temporare sunt valabile doar 12 luni.

Folosirea pasaportului

in avion 200x144 Pasaportul pentru copii si bebelusi in 2016

Vacanta placuta!

La iesirea din tara cu minorul este recomandabil ca parintii sa poata prezenta si certificatul de nastere/ actul de identitate al copilului, in original, chiar daca minorul are pasaport.

Daca minorul iese din tara doar cu unul dintre parintii sai, trebuie prezentata organelor de frontiera o declaratie a celuilalt parinte din care rezulta acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei, statul (statele) de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia ori face dovada decesului celuilalt parinte. Exceptie de la prezentarea declaratiei o reprezinta cazurile cand:

 • minorul urmeaza sa efectueze un tratament medical in strainatate, cu prezentarea documentelor doveditoare in acest sens
 • minorul urmeaza sa efectueze studii sau concursuri oficiale, cu prezentarea documentelor doveditoare in acest sens

Copiii NU au obligativitatea prezentarii unui pasaport individual intr-o singura situatie: atunci cand calatoresc pe vase de croaziera!

 Atentie!

Pasaportul nu va fi folosit in cazul in care au intervenit modificari privind datele de identificare ale titularului sau schimbari majore in fizionomia minorului!

Vacanta placuta!