Aceeasi lege 111/2010 aduce in prim-plan un stimulent lunar in valoare de 500 lei, menit a incuraja proaspetele mamici sa se reintoarca mai repede in campul muncii.
Se desprind urmatoarele situatii:
- Concediu crestere copil pana la varsta de 1 an: persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului cu indemnizatia lunara corespunzatoare decid sa se reintoarca in campul muncii inainte de implinirea de catre copil a varstei de 1 an (inainte cu cateva zile, si nu in ziua cand acesta implineste 1 an sau dupa aceasta data), au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 500 lei pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, cu suspendarea indemnizatiei lunare. OUG 124/2011 raporteaza cuantumul stimulentului de insertie la indicativul social de referinta (ISR = 500 lei), mentionand ca pentru copiii nascuti dupa 01.01.2011 si ai caror parinti se intorc in campul muncii inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului, stimulentul va avea o valoare de 1 ISR (adica tot 500 lei).
- Concediu crestere copil pana la varsta de 2 ani: daca parintele se intoarce la serviciu dupa implinirea varstei de 1 an a copilului, dar inainte de implinirea varstei de 2 ani a copilului, va primi stimulent de insertie pana la varsta de 2 ani a copilului. Odata ce a optat pentru CCC pana la 2 ani, nu mai poate sa opteze pentru alta varianta.
- Concediu crestere copil cu handicap pana la varsta de 3 ani: in cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului se realizeaza oricand si pe toata durata, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani.
Acordarea stimulentului de insertie se face la cererea scrisa a persoanei indreptatite, ori de cate ori aceasta solicita, cu respectarea conditiilor prevazute de ordonanta de urgenta.
Dacă persoana indreptatita, in perioada in care beneficiaza de stimulentul de insertie, doreste sa i se acorde concediul fara plata indemnizatiei din ordonanta de urgenta, pe aceasta perioada, precum si la reluarea realizarii de venituri supuse impozitului, nu mai beneficiaza de stimulentul de insertie.
Acte necesare in obtinerea stimulentului de insertie:
Actele se depun la DGASPC aferenta domiciliului solicitantului si se trimit Agentiei pentru Plati si Inspectii Sociale.
- cerere tip (Anexa 1 la HG 52/31.01.2011)
- actul de identitate al solicitantului (copie şi original);
- certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul (copie si original)
- certificatele de nastere ale tuturor copiilor nascuti dupa data de 1 ianuarie 2006 (copie si original);
- certificat casatorie (copie si original);
- livret de familie (copie si original);
- adeverinta tip eliberata de angajator, din care sa rezulte ca persoana indreptatita :
- a beneficiat de concediu de maternitate (pre si postnatal), (sa se precizeze perioada),
- a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni anterior datei nasterii copilului (nu intereseaza cuantumul acestora) sau, in cazul in care parintele realizeaza venituri in prezent, adeverinta trebuie sa precizeze data reluarii activitatii;
- dosar cu sina din carton (coperti intregi);
- extras de cont (daca se doreste plata in cont bancar), deschis la B.C.R., ProCredit Bank, Banca Transilvania, Romexterra Bank, B.R.D., Alpha Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, CR Firenze Bank, VOLKSBANK, UniCredit Tiriac Bank, CARPATICA, C.E.C. Bank, ATE Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Romanian International Bank (RIB), OTP bank, BANCPOST si ING pe numele solicitantului.
In situatia stabilirii dreptului la stimulentul de insertie pentru persoana care desi are dreptul, nu solicita acordarea concediului pentru cresterea copilului cu durata de 1 an, cererea este insotita de actele doveditoare necesare stabilirii acestui drept.
Bineinteles, acordarea stimulentului este conditionata de prevederile OUG 124/2011, ceea ce inseamna ca plata acestuia se va face doar daca solicitantul dovedeste plata tuturor taxelor si impozitelor la bugetul local aferente bunurilor pe care le detine (exceptie fac persoanele singure care au in ingrijire unul sau mai multi copii, pentru care aceasta obligativitate nu se aplica). In cazul achitarii taxelor dupa depunerea cererii pentru acordarea stimulentului de insertie, plata acestuia va fi reluata in luna imediat inregistrarii platii datoriilor la bugetul local, plata facandu-se retroactiv si pentru lunile suspendate.
Important! Beneficiarii stimulentului de insertie nu pot fi concediati pe o perioada de 6 luni de la data reluarii activitatii in cadrul companiei, exceptie facand doar situatia falimentului sau reorganizarea judiciara a anajatorului. Nerespectarea acestui drept al salariatului se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 1000 si 2500 lei.
Comentarii