tatal sta acasa 1 luna 200x135 Concediul obligatoriu de 1 luna pentru proaspetii tatici

Taticii vor sta acasa minim 1 luna!

Conform HG 57/2012, incepand cu data de 1 martie 2012, fiecare parinte are obligatia sa petreaca cel putin o luna de zile cu bebelusul lor. Cu alte cuvinte, daca mamica opteaza pentru intrarea in concediul de crestere a copilului pana la varsta de 1 sau 2 ani (sau 3 ani pentru copilul cu handicap), o luna din concediu va reveni in sarcina tatalui, si reciproc.

Ce presupune aceasta noua lege?

Aplicarea noii directive europene la cadrul legislativ prevazut pentru concediul de crestere copil in tara noastra presupune ca:

  • Dupa efectuarea celor 42 zile de concediu postanatal obligatoriu, tatal are dreptul sa solicite intrarea in concediu de crestere copil pentru cel putin 1 luna din perioada totala pentru care s-a optat (1, 2 sau 3 ani). Aceasta luna de concediu crestere copil se adauga la cele 5, respectiv 15 zile (in cazul absolvirii cursurilor de puericultura) la care tatal este indreptatit odata cu nasterea bebelusului. Solicitarea poate fi inaintata oricand in intervalul concediului de crestere copil, insa multi tatici vor gasi ideala formula utilizarii ultimelor 30 zile din concediu pentru a sta acasa alaturi de copilul lor.
  • Daca tatal refuza intrarea in concediu de crestere copil, concediul va fi micsorat cu 1 luna, iar indemnizatia cuvenita lunii respective nu va mai fi platita (adica concediul maxim de crestere a copilului va fi acordat pana la implinirea varstei de 11 luni, 1 an si 11 luni sau 2 ani si 11 luni), mama putand opta pentru concediu fara plata sau intoarcerea la serviciu.
  • Tatal va primi indemnizatie de crestere copil pentru perioada in care va ingriji copilul, indemnizatie calculata ca 75% din media veniturilor (sale) nete inregistrate in ultimele 12 luni dinaintea nasterii copilului, nu mai putin de 600 Ron si maxim 3400 Ron (adica 1,2 – 6,8 ISR, Indicator Social de Referinta). Deci, indemnizatia se va recalcula avand la baza veniturile taticului.
  • Legea se aplica si in cazul parintilor care au adoptat copilul, il cresc in plasament sau sub tutela. 

In perioada in care tatal sta acasa, mama merge la munca, familia beneficiind de o singura indemnizatie – cea a tatalui. Daca mama refuza intoarcerea la serviciu, poate solicita efectuarea concediului fara plata aferent lunii respective. 

Bineinteles, exista posibilitatea ca tatal sa nu-si solicite acest drept, caz in care mamica se va intoarce la munca cu 1 luna inainte de expirarea concediului de crestere copil pentru care a optat (1 sau 2 ani) sau solicita angajatorului concediu fara plata pentru luna respectiva (asa cum s-a mentionat anterior). In cazul in care mamica solicita concediu crestere copil pentru perioada de 1 an de zile, pentru a beneficia de stimulentul de insertie pana la varsta de 2 ani a copilului, va trebui ca intoarcerea la serviciu sa se realizeze INAINTE de implinirea varstei de 11 luni a copilului (indiferent daca taticul decide sa intre in concediu crestere copil pentru 1 luna sau nu). Stimulentul de insertie nu se va acorda in situatia in care mamica se intoarce la serviciu in ziua implinirii de catre copil a varstei de 11 luni sau imediat dupa aceea!

Acest act normativ nu se aplica in cazul in care:

  • Mamica sau taticul nu au realizat venituri de natura profesionala in ultimele 12 luni dinaintea nasterii copilului
  • Familia este formata dintr-un singur parinte (familie monoparentala)

Citeste despre concediul paternal: Concediul paternal in 2015.

Important!

Initiativa nu este ceva nou sub soare, Suedia introducand o astfel de masura inca din 1995, desi incurajari in acest sens au fost facute inca din 1974 cand concediul de maternitate a devenit concediu parental (adica ambii parinti puteau beneficia de concediu pentru cresterea copilului, insa doar 6% dintre tati isi exercitau acest drept in anul 1991, parte din cauza traditiei, parte din ratiuni financiare). Luna introdusa de legislatia suedeza nu a obligat tatii sa stea acasa, insa, asa cum si Uniunea Europeana incearca sa faca prin directiva 2012/18/UE, in cazul nesolicitarii ei era pierduta din concediul de crestere copil, odata cu indemnizatia primita de parintele care optase pentru ingrijirea bebelusului.

tatic cu bebe la laptop 200x150 Concediul obligatoriu de 1 luna pentru proaspetii tatici

Lupu-si schimba parul, da’ naravul ba!

In 2002, dreptul tatilor de a ingriji copilul a fost majorat la minim 2 luni. Ca rezultat, 85% din familiile suedeze impart responsabilitatea cresterii copilului pentru cel putin doua din cele 14 luni de concediu parental platit cu 80% din venitul net inregistrat de parinte. Mai mult decat atat, incepand cu 1 ianuarie 2012, Parlamentul Suediei a aprobat o lege prin care acorda 1500 de coroane suedeze fiecarui parinte din a 3-a luna in care tatal ramane acasa sa ingrijeasca copilul, adica un bonus de 3000 coroane suedeze (echivalentul a 1500 RON) ce se adauga indemnizatiei de 80% din salariu. 

Ca urmare a reglementarilor introduse de guvernantii suedezi:

  • Rata divortului si a separarii partenerilor a scazut simtitor, in vreme ce orice alt stat din lume s-a confruntat cu cresteri serioase ale numarului de cupluri despartite
  • 85% dintre familiile suedeze impart responsabilitatea cresterii copiilor
  • Tatii participa activ la cresterea copiilor si viata casnica, fiind platiti pentru acestea: 80% dintre tati opteaza pentru ingrijirea copiilor cel putin 4 luni, iar 9% dintre ei chiar 6 luni
  • Femeile isi continua cariera, un studiu afirmand ca mama a castigat in medie cu 7% mai mult pentru fiecare luna petrecuta acasa de sot
  • Companiile, odata anuntate de sarcina angajatei, stiu si se asteapta ca parintii, indiferent de sex, sa intre in concediu de crestere si ingrijire copil

Exemplul Suediei a fost urmat de:

  • Portugalia: are concediu paternal obligatoriu, insa durata este de doar 1 saptamana
  • Irlanda: aloca 3 luni de concediu pentru fiecare parinte si inca 3 luni ce pot fi impartite intre parinti dupa bunul plac
  • Germania: din 2007, tatii au dreptul la 2 din cele 14 luni de concediu de crestere copil platit.
Voi ce parere aveti despre noua directiva europeana? Va afecteaza in mod pozitiv sau negativ?