codliver 200x133 Uleiul de ficat de cod cele mai frecvente 10 intrebariAdministrarea uleiului de ficat de cod in timpul sarcinii si alaptarii si mai apoi sugarului incepand de la 4 saptamani, joaca un rol extrem de important in dezvoltarea copiilor. Studiile clinice au dovedit ca acizii grasi polinesaturati esentiali Omega-3 din uleiul de ficat de cod cresc coeficientul de inteligenta al copiilor si amelioreaza tulburarile neurologice, precum deficitul de atentie si imbunatatesc vederea. Au rol major in reducerea frecventei episoadelor infectiilor respiratorii intercurente din sezonul rece, precum si in ameliorarea integritatii structurale si functionale cutanate. Pentru ca acizii grasi esentiali Omega-3 nu sunt secretati natural si dieta moderna este saraca in acesti nutrienti, este nevoie de aport extern. 

1. De ce se recomanda uleiul din ficat de cod copiilor?

Uleiul de ficat de cod este recomandat datorita continutului de acizi grasi esentiali naturali Omega-3 in special DHA si EPA – in concentratie eficienta, necesara pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului. Uleiul de ficat de cod mai contine de asemenea si vitaminele D, -A si -E cu rol important in cresterea si dezvoltarea sistemului osos, imbunatatirea capacitatii de aparare antiinfectioasa, ameliorarea acuitatii vizuale, mentinerea integritatii cutaneo – mucoase etc.

2. Este nevoie de analize inainte de a lua ulei de cod?

Nu, nu este nevoie de analize prealabile administrarii. In dozele recomandate, continutul de acizi grasi esentiali nu prezinta riscul supradozarii. In ceea ce priveste vitaminele D, -A si -E trebuie luata in consideratie si posibilitatea existentei acestora in alte suplimente/ medicamente administrate concomitent copilului, astfel incit sa nu se depaseasca dozele zilnice recomandate.

3. Cum se administreaza? Intr-o anumita parte a zilei? Cu pauza sau tot anul?

Uleiul de ficat de cod se poate administra in orice moment al zilei. Insa, pentru a se evita omiterea terapiei, se recomanda administrarea sa de rutina, in acelasi moment al zilei. Referitor la perioada administrarii, aceasta variaza foarte mult in functie de principala indicatie individualizata. De ex., pentru hipercolesterolemie, dislipidemie, obezitate, diabet, etc. uleiul de ficat de cod este un adjuvant al tratamentului de baza care se recomanda pe perioade indelungate de timp, de cel putin cativa ani (1-5 ani). Pentru efectul imunomodulator, se recomanda administrarea sa in primii ani de viata, cunoscuti pentru asocierea cu un risc crescut de infectii intercurente respiratorii sau in orice alta perioada a vietii caracterizata prin infectii recidivante, cu diferite localizari (ORL, respiratorii, digestive etc.)

4. De la ce varsta se recomanda uleiul din ficat de cod la copii?

Uleiul de ficat de cod poate fi administrat de la varsta de 4 saptamani in conditii sigure, cu efecte benefice pentru cresterea si dezvoltarea copilului, de la dezvoltarea mentala si comportamentala optima, ameliorarea acuitatii vizuale, modularea raspunsului imun, abilitatea de a rezolva probleme, cresterea calitatii somnului etc. Trebuie verificata eticheta fiecarui produs in parte, pentru a ne asigura ca produsul indeplineste standardele de siguranta care se impun pentru administrarea la sugari.

5. Este mai bun uleiul din ficat de cod decat cel din alte organe sau din carnea pestelui? (exista surse care spun ca ficatul ar fi cel mai toxic organ din corp)

Ficatul de cod salbatic este una dintre cele mai bogate surse de acizi grasi esentiali Omega-3 (in special DHA si EPA) spre deosebire de carnea / alte organe ale pestelui care nu sunt contin cantitati similare de DHA si EPA. Din acest motiv, alegerea unui supliment alimentar / medicament necesita verificarea atenta a continutului de DHA si EPA. De ex., multe dintre suplimentele alimentare de ulei de peste prezentate sub forma lichida sau de capsule de 1g (si uneori peste 1g) au o cantitate de acizi grasi polinesaturati esentiali: DHA + EPA mai mica de 0,5 g – insuficienta pentru asigurarea efectelor benefice dorite.

In ceea ce priveste posibila toxicitate a ficatului de cod, aceasta este exclusa, avind in vedere producatorul – Möller’s, renumit de 160 de ani tocmai pentru puritatea si calitatea foarte inalta a produselor sale, bazate pe ficat de cod salbatic, provenit de la pesti netratati chimic. Pina ajunge in sticla finala, uleiul trece prin nu mai putin de 8 puncte de control, fiind eliminat orice reziduu sau substanta nedorita. Mai mult, standardele norvegiene de productie sunt din multe puncte de vedere mult mai stricte decit cele europene. In concluzie, ficatul este folosit deoarece este una dintre cele mai bune surse naturale de acizi grasi polinesaturati esentiali DHA si EPA. Posibila sa toxicitate este o afirmatie fara baza reala – de la 1854 incoace (de cind farmacistul norvegian Peter Möller a patentant metoda lui de extractie, cu abur) uleiul provenit din ficat de cod este extrem de pur. Pentru descoperirea lui, farmacistul a primit numeroase distinctii si premii inca din timpul vietii sale.

6. In cazul unei diete echilibrate si a suplimentarii ei cu ulei din ficat de cod imbogatit cu vitamina A, exista riscul unei supradozari de vitamina A?

1 lingurita de ulei de ficat de cod contine 250 micrograme (455 UI) vitamina A, adica 31% din necesarul zilnic. Daca dieta zilnica este echilibrata, cu siguranta restul necesarului zilnic se asigura din alimentatie. Pentru adulti necesarul zilnic este de 5000 UI. Femeile gravide nu trebuie sa depaseasca 6000 UI/ zi iar cele care alapteaza 8000 UI/zi. Pentru copiii sub 1 an, necesarul zilnic este de 1500 UI.

Supradozajul apare in conditiile depasirii persistente a acestor doze zilnice recomandate care sunt semnificative din punct de vedere cantitativ, situatie care, in conditiile unei alimentatii normale nu poate fi realizata.

De asemenea, este important sa verificam cantitatea acestora din suplimentele alimentare/ medicamentele administrate concomitent.

7. Ce riscuri presupune supradozarea de ulei de peste?

In cazul acizilor grasi Omega-3 nu s-au inregistrat efecte adverse prin supradozare. Dupa cum spuneam mai sus, trebuie totusi sa fim atenti la vitamine al caror risc de supradozare apare in cazul administrarii unor cantitati foarte mari in raport cu cele uzuale.

8. Cum alegem un ulei de peste bun, la ce trebuie sa fim atenti?

In primul rind la cantitatea de acizi grasi polinesaturati esentiali DHA si EPA. Exista multe produse care mentioneaza prezenta unei cantitati de 1g sau chiar mai mult de ulei de peste fara a specifica care este proportia de DHA si EPA sau, in conditiile in care aceasta este specificata, este foarte mica. Aici se face confuzie cel mai des. In general pentru a se asigura aportul recomandat necesar de 1g de DHA si EPA se impune administrarea zilnica a unui numar mare de capsule sau, in conditiile formei lichide trebuie verificata cantitatea de ml administrata/ zi, deoarece unele produse se recomanda in cantitate de 10 ml / zi, altele de 5 ml zi (Möller’s). Nu in ultimul rind, conteaza producatorul – sa ne asiguram ca procesul de productie este garantat la cele mai inalte standarde.

9. Ce putem face daca copilul il refuza, il putem amesteca in alimente?

In general uleiul de ficat de cod (in special unul cu gust bun) este usor de administrat daca ii dam copilului apa sau ceai dupa lingurita de ulei de ficat de cod. Daca totusi nu se poate obisnui, ii putem amesteca lingurita de ulei de ficat de cod in piure sau supa, insa trebuie sa ne asiguram apoi ca maninca toata portia.

10. Exista afectiuni a caror vindecare se poate grabi prin administrarea de ulei de cod?

Uleiul de ficat de cod ofera beneficii exceptionale pentru sanatate. Numeroase studii clinice documentate stiintific sustin efectul incontestabil al acestuia in diferite situatii:

  • imbunatatirea evolutiei sarcinii (diminuarea riscului de nastere prematura si a depresiei post partum)
  • reducerea frecventei episoadelor infectiilor respiratorii intercurente din sezonul rece
  • ameliorarea comportamentului copiilor cu tulburări neurologice de dezvoltare, precum deficitul de atenție și hiperactivitate (ADHD) și dispraxia, cu efecte benefice asupra atenției, hiperactivității și impulsivității etc.
  • efecte benefice asupra maturării funcționale optime a retinei și a cortextului vizual deoarece DHA reprezintă 60-80% din totalul acizilor polinesaturați din structura fotoreceptorilor retinieni, care au rol demonstrat în activarea rodopsinei și creșterea acuității vizuale
  • ameliorarea integritatii structurale si functionale cutanate
  • risc semnificativ mai mic pentru apariția diabetului de tip 1 – boală cronică autoimună cu debut în copilărie, asociata cu anomalii ale metabolismului prostaglandinelor
  • profilaxia si tratamentul bolilor cardiovasculare si a dislipidemiilor
  • ameliorarea calitatii somnului etc. 

Nu trebuie omis faptul ca, fiecare caz in parte, necesita o abordare individuala, conform recomandarilor medicului curant. 

Raspunsurile ne-au fost oferite de catre Conf. Univ. Dr. Victoria Hurduc, medic primar pediatru, Doctor in stiinte medicale, Competenta Gastroenterologie Pediatrica si Ecografie Generala, sef de secție la Sp. Clinic de copii „Dr. V. Gomoiu”, Presendinte Comisie Nutritie – SRGHNP (Societatea Romana de Gastroenterologie, Hepatologie si Nutritie Pediatrica)