rubeola la copii mici 131x200 Bolile copilariei (I) Rubeola

Rubeola la copii mici

Rubeola, numita si pojarul german sau pojarul de trei zile, este o infectie virala contagioasa recunoscuta, in principal, datorita eruptiei specifice. Rubeola nu este acelasi lucru cu pojarul (rujeola), desi cele doua afectiuni impartasesc spectru comun de caracteristici, inclusiv eruptia cutanata rosiatica. Insa, rubeola este provocata de un alt virus fata de cel al pojarului si nu este nici atat de infectios si sever ca acesta.

Vaccinul ROR (anti-rubeola, anti-oreion si anti-rujeola), administrat copiilor romani de 2 ori inainte de a atinge varsta scolara, este deosebit de eficient in prevenirea rubeolei.

  1. Simptome
  2. Care sunt cauzele rubeolei?
  3. Ce complicatii pot aparea?
  4. Cand mergeti la doctor?
  5. Ce se va intampla la cabinetul medical?
  6. Cum se diagnosticheaza rubeola? 
  7. Cum se trateaza?
  8. Ce remedii casnice putem aplica?
  9. Cum se poate preveni?
  10. Cine are nevoie de vaccin?
  11. Ce efecte secundare pot aparea in urma vaccinarii?

Simptome

Semnele si simptomele rubeolei sunt cateodata atat de usoare incat pot fi dificil de recunoscut, mai ales in cazul copiilor. Simptomele apar, de obicei, la 2-3 saptamani de la expunere. Dureaza aproximativ 2-3 zile si pot include:

  • febra blanda (38.9 grade Celsius sau chiar mai putin)
  • dureri de cap
  • nas infundat sau cu secretii abundente
  • ochi rosii, inflamati
  • ganglioni inflamati, moi la atingere, la baza craniului, in spatele gatului sau al urechilor
  • o eruptie usoara, rozalie care debuteaza pe fata si se raspandeste rapid pe trunchi, apoi pe maini si pe picioare, inainte de a disparea la fel de repede
  • articulatii dureroase, mai ales in cazul femeilor tinere

Care sunt cauzele rubeolei?

Cauza rubeolei o constituie un virus care se transmite de la om la om. Poate fi raspandit de o persoana infectata care tuseste sau stranuta sau prin contact direct cu secretiile nazale ale persoanei infectate. De asemenea, poate fi transmisa de mamica insarcinata fatului din burtica prin intermediul fluxului de sange care alimenteaza fatul.

O persoana cu rubeola este contagioasa pentru 10 zile inainte de aparitia eruptiei si ramane contagioasa pentru inca 1-2 saptamani dupa disparitia eruptiei, putand, astfel, raspandi infectia chiar inainte de a constientiza ca este infectata.

In tara noastra, deoarece vaccinarea anti-rubeola obligatorie a debutat abia in 2007 (fata de anii ’70 in celelalte tari UE), inca se intalnesc o multime de cazuri de rubeola, mai ales la copiii sub 1 an sau cu varste intre 1 si 4 ani. Majoritatea cazurilor s-au raportat la indivizi nevaccinati sau carora li s-a administrat o singura doza de vaccin.

Ce complicatii pot aparea?

Rubeola este o infectie usoara. Odata facuta boala, de obicei esti imun pentru tot restul vietii. Unele doamne care au avut rubeola acuza artroza degetelor, a incheieturilor mainilor si genunchilor pentru o perioada de 1 luna. In cazuri rare, rubeola poate cauza o infectie la nivelul urechilor (otita medie) sau inflamatie a creierului (encefalita).

Insa, daca esti insarcinata si contactezi rubeola, consecintele virusului pt fi severe pentru copilul tau. Aproximativ 90% dintre copiii nascuti din mame cu rubeola in primele 11 saptamani de sarcina dezvolta rubeola congenitala, ceea ce poate avea ca efecte:

  • retard de crestere
  • cataracta
  • surzenie
  • malformatii cardiace congenitale
  • malformatii ale altor organe
  • retard mintal

Riscul suprem pentru fat il reprezinta expunerea la virus in primul trimestru de sarcina, insa nici mai incolo pe parcursul celor 9 luni nu reprezinta un pericol mult mai mic.

Cand mergeti la doctor?

Contactati-va medicul de familie sau pediatrul daca dvs. sau copilul dvs. ati fost expusi virusului rubeolei sau acuzati unul din simptomele de mai sus.

Daca planificati sa ramaneti insarcinata, vorbiti cu medicul dvs. de familie sau cu parintii pentru a va asigura ca ati fost vaccinata ROR. Daca o femeie insarcinata contacteaza rubeola, mai ales in primul trimestru de sarcina, virusul poate produce anomalii congenitale severe sau chiar moartea fatului. Rubeola din timpul sarcinii este cea mai comuna cauza a surditatii congenitale, de aceea este bine ca viitoarele mamici sa fie protejate impotriva rubeolei inca inainte de a ramane insarcinate.

Daca sunteti insarcinate, probabil ca veti fi supusa unei rutine de screening a imunitatii pentru rubeola. Insa, daca nu ati fost niciodata vaccinata si credeti ca ati fost expusa virusului, luati imediat legatura cu medicul de familie. Un simplu test de sange poate confirma daca sunteti deja imuna si cu sanse minime de a face rubeola.

Ce se va intampla la cabinetul medical?

rubeola la adulti 200x112 Bolile copilariei (I) Rubeola

Rubeola la adulti

Este bine sa iti notezi cateva intrebari pe care le-ai putea adresa medicului la intalnirea pe care ai programat-o deja, pentru ca si medicul tau, la randul lui, te va intreba daca:

  • ai fost vaccinata anti-rubeola?
  • de cand timp ai simptome ca eruptia sau durerile de articulatii?
  • ai fost expusa la o persoana cu rubeola?
  • ai calatorit in afara tarii in ultimul timp? in ce tari?
  • ai observat ceva ce ti-ar imbunatati sau agrava toleranta simptomelor rubeolei?

Cum se diagnosticheaza rubeola? 

Eruptia cutanata a rubeolei este asemanatoare cu a multor alte infectii virale, asa ca medicii diagnosticheaza rubeola cu ajutorul testelor de laborator. Un test de sange va determina prezenta diverselor tipuri de anticorpi in sange, anticorpi ce vor indica daca ai sau ai avut o infectie recenta sau daca ai fost recent vaccinata.

Cum se trateaza?

Niciun tratament nu poate scurta cursul infectiei cu rubeola, iar simptomele sunt atat de usoare incat nici macar tratamentul nu este necesar. Totusi, doctorii recomanda adeseori izolarea fata de persoanele sanatoase – mai ales fata de femeile insarcinate – in timpul perioadei contagioase.

Daca contactezi rubeola in timpul sarcinii, discuta cu medicul ginecolog riscurile la care este supus copilul tau. Daca doresti sa pastrezi sarcina, ti se pot administra anticorpi specifici numiti globulina hiperimuna care vor lupta sa combata infectia virala. Acestia vor reduce simptomele, insa riscurile de rubeola congenitala raman aceleasi pentru fatul din burtica.

Ingrijirea unui bebelus cu rubeola congenitala depinde de gradul in care a fost afectat, copiii cu multiple complicatii necesitand tratament din partea unei echipe de specialisti.

Ce remedii casnice putem aplica?

Astfel de masuri sunt rare, dar daca un adult sau un copil este infectat cu rubeola, se pot incerca urmatoarele remedii casnice:

  • odihna la pat
  • administrati paracetamol pentru combaterea febrei si a durerilor
  • comunicati contactarea virusului familiei, prietenilor si colegilor de munca – mai ales femeilor insarcinate – cu care ati intrat in contact in ultimele 2 saptamani
  • evitati contactul cu persoane cu sistem deficitar imun sau sub tratament imunologic
  • daca copilul tau are rubeola, anuntati-i gradinita, scoala si prietenii

Cum se poate preveni?

Vaccinul anti-rubeolic este administrat ca parte a vaccinului combinat rubeola-oreion-rujeola, care contine cea mai sigura si eficienta forma a virusului. Doctorii recomanda imunizare la 13-15 luni de la nastere, cu un rapel la varsta scolara, la 7 ani. Este foarte important ca fetele sa primeasca acest vaccin pentru prevenirea contactarii rubeolei in eventualitatea unei sarcini ulterioare.

De obicei, bebelusii sunt protejati impotriva rubeolei in jur de 6-8 luni de la nastere datorita imunitatii transmise de mamica. Daca un copil necesita imunizare anti-rubeolica inainte de varsta de 1 an – de ex. calatoreste in tari cu multe cazuri de rubeola – vaccinul ROR poate fi administrat inca din ce-a de-a 6-a luna de viata, insa vaccinarea timpurie nu-i scuteste de administrarea vaccinului la varsta recomandata de medici.

Cine are nevoie de vaccin?

vaccinare ror 200x159 Bolile copilariei (I) Rubeola

Vaccinare ROR

Nu ai nevoie de vaccin daca:

  • ti-au fost administrate 2 doze de vaccin ROR dupa varsta de 12 luni sau o doza de vaccin ROR si o doza de vaccin anti-pojar
  • testele de sange indica imunitatea fata de pojar, oreion si rubeola

Ai nevoie de vaccin daca:

  • esti activa sexual si nu esti insarcinata
  • lucrezi in unitati spitalicesti sau institutii publice
  • planuiesti o calatorie in afara granitelor

Vaccinul nu este recomandat:

  • femeilor insarcinate sau celor care planuiesc sa ramana gravide in urmatoarele 4 saptamani
  • adultilor cu o reactie puternica la gelatina, antibioticul neomicina sau la o doza precedenta de vaccin ROR, la fel si daca ai cancer, o boala a sangelui sau iei medicamente care iti afecteaza sistemul imun.

Ce efecte secundare pot aparea in urma vaccinarii?

Majoritatea adultilor nu acuza efecte adverse vaccinarii. 15% dintre adulti fac febra in urmatoarele 7-12 zile de la vaccin, iar 5% au si eruptia specifica. Unii adolescenti si femei adulte acuza dureri articulare sau rigiditate dupa administrarea vaccinului. Mai putin de 1 din un milion de doze de vaccin produc alergii severe.

In ultimii ani, datorita aparitiei cazurilor numeroase de copii cu autism – fara o explicatie clara – au aparut ingrijorari la nivel mondial asupra legaturilor dintre autism si vaccinul ROR. Insa, studiile aprofundate ale societatilor de profil de mare prestigiu (Academia Americana de Pediatrie, Institutul Medical American, Centru de prevenire si control al bolilor) au concluzionat ca nu exista o legatura dovedita stiintific intre vaccinul ROR si autism.