Ce este SAF?

Expunerea prenatala la alcool poate cauza un spectru de dereglari. Unul din cele mai grave efecte ale bauturii in timpul sarcinii constituie sindromul alcoolic fetal(SAF). SAF este unul din cele mai cunoscute cauze de retardare mintala si defecte de nastere.

Daca o femeie bea alcool in timpul sarcinii, copilul ei se poate naste cu SAF, o boala care dureaza intreaga viata si afecteaza organismul la nivel fizic si psihic. SAF este caracterizat prin:

 • trasaturi faciale anormale;
 • deficiente de crestere;
 • probleme la nivelul sistemului nervos central.

Persoanele cu SAF pot avea probleme cu invatarea, memoria, spectrul atentiei, comunicarea, vazul si/sau auzul. Aceste deficiente, de cele mai multe ori, conduc la probleme la scoala si de ordin social (intelegerea cu cei din jur ). SAF este o stare permanenta. Afecteaza fiecare aspect al vietii unui individ, precum si al familiei din care provine. Totusi, SAF poate fi 100% prevenit – doar daca femeia nu bea alcool in timp ce este insarcinata.
Au fost folositi mai multi termeni pentru a descrie copiii care prezinta unele, nu toate, semne ale SAF. Acesti termeni sunt:

- efecte ale alcoolului fetal(EAF),

- tulburari de neurodezvoltare asociate alcoolului(TNAA)

- defecte de nastere asociate alcoolului(DNAA).

EAF a fost folosit pentru a descrie copiii care prezinta toate caracteristicile de diagnostic ale SAF, dar la un nivel mai putin grav. In 1996, Institutul de Medicina a inlocuit EFA cu TNAA si DNAA.

Cei cu TNAA pot avea probleme de ordin mental si functional datorate expunerii la alcool in perioada prenatala. Acestea includ anormalitati cognitive si/sau de comportament (dificultati de invatare, performante scolare slabe, control redus asupra reactiilor). Pot intampina greutati in dezvoltarea unei gandiri logice, matematice, cu memoria, atentia si/sau judecata.

Cei care prezinta DNAA pot avea probleme cu inima, rinichii, oasele si/sau auzul.

Cat de raspandit este SAF?


Ratele raportate ale SAF varieaza in mare masura. Acest lucru depinde de segmentul de populatie studiat si de metodele de urmarire si supravegheare a pacientilor folosite. Sudiile Centrului de Supraveghere a Sanatatii si de Prevenire (SUA) dezvaluie rate de raspandire a SAF de 0,2-1,5/1000 sarcini in regiuni diferite ale SUA. Alte boli prenatale datorate alcoolului, cum ar fi tulburarile de neurodezvoltare asociate alcoolului(TNAA) si defectele de nastere asocialte alcoolului(DNAA), se considera ca apar de trei ori mai frecvent decat SAF.

Prin ce se caracterizeaza copiii care au SAF?

SAF reprezinta un deznodamant grav al unui spectru de efecte care pot aparea in urma consumului de alcool al unei femei insarcinate. Moartea fatului e cel mai extrem rezultat. SAF este o tulburare caracterizata prin trasaturi faciale anormale, probleme de crestere si dezvoltare a sistemului nervos central. Daca o femeie insarcinata consuma alcool, dar copilul nu prezinta toate simptomele SAF, e posibil ca acesta din urma sa aiba tulburari de neurodezvoltare asociate alcoolului(TNAA). Copiii cu TNAA nu au toate caracteristicile SAF, insa pot dovedi probleme de invatare si comportamentale datorate expunerii prenatale la alcool.

Copii cu SAF sau TNAA pot avea urmatoarele tulburari de comportament si trasaturi fizice:

 • mai scunzi decat semenii lor de aceeasi varsta;
 • anormalitati faciale (cum ar fi deschidere mica a ochilor);
 • proasta coordonare a miscarilor;
 • comportament hiperactiv;
 • tulburari de invatare;
 • tulburari de dezvoltare (intarzieri de vorbire);
 • retardare mentala sau un IQ slab(situat in jurul valorii 70);
 • probleme in viata de zi cu zi;
 • capacitate slaba de a judeca lucrurile si de a argumenta ;
 • tulburari de somn si supt in primul an de viata.

Copii cu SAF prezinta risc pentru aparitia problemelor psihiatrice, comportamentului criminal, somaj si o educatie incompleta. Acestea din urma sunt probleme cu care individul nu se naste, ci se “dobandesc” datorita SAF. Sunt tulburari secundare care pot fi destul de grave, insa exista cativa factori protectori ce au fost descoperiti pentru a veni in ajutorul acestor persoane. De exemplu, un copil diagnosticat in primii ani de viata poate fi plasat in institutii specializate si poate avea acces la anumite servicii sociale care il ajuta atat pe el, cat si familia lui.
Copiii cu SAF care primesc ingrijire suplimentara sunt mai probabil a-si dezvolta potentialul intelectual. In plus, acesti copii au nevoie de o viata stabila caracterizata prin dragoste si indrumare care sa ii ajute sa evite dezbinarile de orice fel, relatiile daunatoare si pasagere. Copiii cu SAF care traiesc in medii abuzive si instabile sau sunt implicati in acte de violenta infantila sunt mult mai expusi dezvoltarii tulburarilor secundare fata de semenii lor cu aceleasi probleme, dar care nu au fost supusi unor experiente negative.

Continuare: