suturi craniene Suturile craniene si importanta lor

Suturile craniene

Craniul unui nou nascut este format din sase oase craniene separate: doua oase frontale, doua oase parietale si un os occipital. Aceste oase sunt legate intre ele cu ajutorul unor tesuturi puternice, fibroase si elastice numite suturi craniene.

Unele suturi se extind din spatele craniului pana la frunte, altele spre lateralele craniului. Sutura din mijlocul craniului se extinde din fata pana in spatele craniului.

Cele mai importante suturi craniene sunt:

  • sutura metopica se intinde din crestetul capului pana la mijlocul fruntii, spre nas. Cele doua oase frontale se conecteaza prin sutura metopica.
  • sutura coronara se intinde de la o ureche la alta. Fiecare dintre oasele frontale se conecteaza cu cele parietale prin sutura coronara.
  • sutura sagitala se intinde din fata pana in spatele capului, prin mijlocul crestetului capului. Este puntea de legatura intre oasele parietale.
  • sutura lambdoida se intinde de-a lungul spatelui capului. Este puntea de legatura intre oasele parietale si cel occipital.

Importanta suturilor craniene

Spatiul dintre oasele craniului, acolo unde se afla suturile craniene poarta denumirea de fontanele. Suturile craniului si fontanelele sunt etape normale in dezvoltarea bebelusului.

Oasele craniului vor fi separate pana la varsta de 12-18 luni, apoi fuzionand, stare in care se vor mentine pe toata perioada vietii adulte.

In timpul nasterii, flexibilitatea fibrelor care formeaza suturile craniene si fontanelele permit oaselor sa se suprapuna pentru a face mai usoara trecerea prin canalul de nastere, fara a exercita presiune si a afecta creierul copilului.

In primul an de viata si apoi in copilarie, aceleasi fibre elastice permit creierului sa creasca rapid si il protejeaza de socurile minore (cum ar fi momentul in care copilul invata sa-si tina capul, sa se rostogoleasca sau sa stea in picioare). Fara suturi craniene si fontanele flexibile, creierul copilului ar fi constrans in oasele craniului, nefiindu-i permis sa creasca asa cum ar trebui, suferind leziuni cerebrale.

Palparea suturilor craniene si a fontanelelor reprezinta o rutina medicala in monitorizarea evolutiei copilului, medicii fiind capabili sa evalueze presiunea intracraniana prin evaluarea tensiunii fontanelelor.

Citeste despre Inchiderea prematura a fontanelelor si suturilor craniene (craniosinostaza) si Fontanela la bebelusi si copii mici.