sexul copilului 132x200 Cand si cum putem afla sexul copilului?

Afla sexul copilului in saptamana 16

Una dintre cele mai utilizate metode de determinare a sexului copilului este ecografia fetala efectuata incepand cu saptamana 16 de sarcina (desi exista ginecologi care pot linisti curiozitatea parintilor inca din ultima saptamana a primului trimestru de sarcina, adica din saptamana 12).

Sexul copilului se stabileste inca de la conceptie. Ovulul mamei are un cromozom X, iar sperma tatalui contine cromozomi X si Y. Fertilizarea ovulului de catre unul dintre milioanele de spermatozoizi ai tatului  poate naste urmatoarele situatii:

  • cromozom X + cromozom X = fetita (adica, ovulul cu cromozom X al mamei, fertilizat de un spermatozoid purtator tot de cromozom X, vor concepe o fetita)
  • cromozom X + cromozom Y = baietel (adica cromozom X din partea mamei cu cromozom Y din partea tatalui formeaza un baietel).

Organele genitale ale fatului incep a se forma inca din saptamana 6-8 de sarcina, urmand ca formatiunea exterioara a aparatului genital sa se definitiveze in jurul saptamanilor 11-12 de sarcina.

Pe parcursul sarcinii, numarul de ecografii fetale ce se vor efectua gravidei depinde de modul in care se dezvolta sarcina, de complicatiile ce pot aparea in decursul celor noua luni, insa si de etica profesionala a celui care urmareste sarcina gravidei. Insa, trebuie bine inteles ca majoritatea doctorilor nu va efectua sau recomanda o ecografie doar pentru determinarea sexului copilului. Asa cum aminteam mai sus, daca fatul este pozitionat corect, medicul ecografist poate intui sexul viitorului membru al familiei incepand cu cea de-a 16-a saptamana de sarcina. 

Pe langa metoda ecografica, mai exista doua teste cu rezultate foarte precise, pur stiintifice, de determinare a sexului copilului inca din primele 20 de saptamani de sarcina. Acestea sunt amniocenteza si biopsia de vilozitati coriolare. Ambele testari se efectueaza cu scopul de a identifica malformatiile cromozomiale, insa pot spune cu precizie si sexul copilului. De retinut ca niciun doctor nu va propune efectuarea vreuneia dintre cele doua proceduri doar pentru satisfacerea curiozitatii viitorilor parinti.

Amniocenteza

Aceasta procedura este folosita pentru a extrage o mostra de lichid amniotic ce inconjoara fatul cu scopul detectarii malformatiilor congenitale. Procesul presupune introducerea unui ac lung in abdomen in saptamanile 16-18 de sarcina. Femeile peste 35 ani, testate pozitiv la testele de screening din trimestrele I si II de sarcina, vor fi indrumate sa urmeze amniocenteza datorita riscului crescut de sindrom Down cauzat de varsta inaintata la care femeia s-a hotarat sa devina mamica.

Biopsia de vilozitati coriolare

Aceasta procedura este realizata in saptamanile 10-12 de sarcina. Doctorul va preleva o mostra minuscula de tesut din exteriorul sacului in care se dezvolta fatul, pentru a diagnostica sau elimina posibile defecte de nastere. Metoda se dovedeste a avea un risc mai mare de declansare a avortului spontan fata de amniocenteza.

 

Ambele testari se efectueaza cu scopul de a identifica malformatiile cromozomiale, insa pot spune cu precizie si sexul copilului.