Hrisca este o alternativa la faina integrala de grau, fiind folosita in prepararea painii, dar si in patiserie, pentru prajituri si biscuiti. Folosind hrisca, clatitele vin cu un plus de aport nutritional fata de placerea evidenta pe care o creeaza consumul lor. Hrisca contine mai putine glucide decat faina obisnuita de rau si nu are gluten. Vine la pachet cu o gramada de antioxidanti si aminoacizi, fier, seleniu si calciu.
Clatitele obtinute prin inlocuirea unei parti de faina de grau cu de hrisca vor fi mai groase decat cele normale, insa mult mai satioase.
Ingrediente (9-10 clatite):
- 2/3 ceasca faina de hrisca
- 1/3 ceasca faina de grau
- 2 oua
- 1 1/4 ceasca lapte integral 3,55 grasime
- 1 lingura miere de albine
- putina sare
- putin unt (pentru uns tigaia)
Faina (de grau si de hrisca) se amesteca bine cu ouale si mierea, apoi se toarna incet laptele, amestecand in continuu cu telul pentru a nu se obtine cocoloase. Se obtine un aluat lichid, subtire.
Se incinge o tigaie unsa cu foarte putin unt. Se toarna in tigaie 1/2 ceasca de compozitie de clatite si se inclina tigaia in toate partile pentru ca aluatul sa se distribuie uniform. Clatita se coace pana partea de deasupra este complet inchegata, iar cea de dedesubt usor rumenita (1 minut si jumatate). Cu o spatula de lemn, desprinde clatita si intoarce-o pe partea necoapta. Lasa clatita sa se rumeneasca (aproximativ 30 secunde) si rastoarn-o pe o farfurie.
Unge tigaia din nou cu putin unt si repeta operatiunea de coacere a clatitelor pana la epuizarea aluatului.
Clatitele se pot pastra la frigider 3 zile ambalate intre straturi de hartie cerata sau 3 luni in congelator.
Umpluturi:
- sirop de artar, miere, gem sau dulceata de casa cu mai putin zahar
- un strat de branzica de vaci (sau urda, ricotta) si un strat de gem de casa sau sos de fructe proaspete (piersici, nectarine, capsuni, fructe de padure mixate la blender). Ruleaza clatita si tai-o in fasii.
- fasii de clatite muiate in sos de fructe proaspete sau iaurt
- dupa ce intorci clatita in tigaie, presara deasupra parmezan ras sau cascaval si las-o sa se topeasca, apoi tai-o in felii dupa ce s-a racit. In loc de parmezan poti sa pui fructe zemoase: pere, banane, capsuni, fructe de padure.
- piure de spanac amestecat cu urda sau ricotta
Comentarii