ratatouille 200x133 Ratatouille

Ratatouille

O mancare frantuzeasca taraneasca ajunsa celebra in randul copiilor din intreaga lume prin filmul care ii poarte numele si unde soricelul Remy castiga aprecierea celui mai de temut critic literar gatind acest fel de mancare. Este o mancare cu legume multe si al carui specific consta in sotarea fiecarui tip de legume in oale separate.

Mai jos va prezentam o varianta adaptata la timpul redus pe care il avem la dispozitie, folosind o singura tigaie pentru intregul preparat si taind legumele cubulete:

Ingrediente:

  • 2 dovlecei medii
  • 2 ardei rosii medii (sau 1 ardei rosu si 1 verde)
  • 1 vanata potrivita
  • 3 rosii medii, bine coapte
  • 3 catei de usturoi
  • 1 ceapa fin tocata
  • ierburi de Provence
  • ulei de masline
  • sare, piper

Legumele se spala foarte bine, insa nu se curata de coaja. Dovleceii se taie pe lungime si se scot miezul si semintele. Ardeiul se curata de seminte si se indeparteaza cotorul vinetei.

Dovlecelul, ardeiul si vanata se taie fasii lungi, apoi cubulete potrivite.

Se incepe sotarea legumelor: fiecare leguma in parte se soteaza in 1 lingura ulei de masline. Sotarea se face rapid, la foc mare, pana ce legumele se moaie putin, insa raman crocante (se incinge uleiul, se adauga cubuletele de dovlecei, se lasa la foc mare 2-3 minute, apoi se rastoarna pe o farfurie, urmand a se sota si celelalte legume in mod asemanator).

Odata ce legumele au fost sotate, se incing 2 linguri de ulei in tigaie, se caleste ceapa si usturoiul si se adauga legume sotate, una cate una. Rosiile se paseaza la blender si se adauga peste legumele din tigaie si se lasa la foc mic cateva minute. Spre sfarsit se adauga si cateii de ustoroi zdrobiti, ierburile Provence si se potriveste de sare si piper, avand grija sa amestecam cat mai putin (eventual vom zgaltai tigaia din maner pentru a nu folosi lingura).

Se serveste simpla sau alaturi de carne pregatita la cuptor/ gratar sau un orez basmati/salbatic fiert.