ong1 200x139 Asociatia Caritas Bucuresti

Ajuta! Doneaza 2% din impozit pentru ONG-uri!

Asociatia Caritas Bucuresti este o organizatie umanitara infiintata in ianuarie 1990, cu scopul de a contribui la eradicarea problemelor care afecteaza viata si demnitatea fiintei umane. In contextul unor continue provocari si nevoi sociale, asociatia si-a definit, ca ratiune de a exista, ajutorarea comunitatilor defavorizate, a persoanelor sarace, singure, bolnave, cu dizabilitati, a copiilor orfani si a persoanelor aflate in situatii critice, fara a face discriminari de niciun fel.

Caritas Bucuresti asista anual peste 12.000 de persoane, acoperind aproximativ 30% din suprafata Romaniei, pe teritoriul a 17 judete din sudul si sud-estul tarii si Bucuresti. Pe parcursul celor 22 de ani de activitate sociala, asociatia a dobandit expertiza in planurile psiho-social, educational, medical si cel al cooperarii internationale, punand in orice interventie accent in primul rand pe rezolvarea cauzelor problemelor, pentru evitarea dependentei si redarea demnitatii si independentei persoanelor aflate in nevoie.

Ce facem

In prezent, activitatea Caritas Bucuresti este concentrata pe cateva domenii, in cadrul carora se deruleaza programe de asistenta sociala complexa: ajutoare sociale directe, programe cu si pentru copii, programe pentru ingrijirea varstnicilor, programe medicale, programe pentru persoane cu dizabilitati, sprijin in caz de calamitati.

Concret, programele si proiectele prin care sustinem persoanele aflate in dificultate sunt:

Centrul Social

Infiintat in anul 1991, Centrul Social din cadrul Caritas Bucuresti include in prezent trei proiecte distincte: Cantina Sociala, Spalatoria Sociala si Sprijin Extern pentru Prevenirea Abandonului Familial şi Scolar.

Beneficiarii sunt membri ai unor familii cu multi copii, persoane varstnice nedeplasabile persoane cu dizabilitati sau oameni ai strazii. Proiectul, in ansamblul sau, raspunde in principal nevoilor bazale (hrana, igienizarea hainelor, imbracaminte, articole de igiena, transportul acestora la domiciliu pentru persoane nedeplasabile), dar si nevoilor de socializare, prin crearea unor evenimente speciale (Ziua Internationala a Bolnavului, Ziua Copilului, Pomenirea Mortilor, Serbare de Mos Nicolae, Serbare de Mos Craciun etc.) precum si excursii la munte, plimbari prin parc sau diferite activitati spirituale si recreative.

De asemenea, familiile numeroase sunt sprijinite sa-si pastreze copiii in mediul familial si/sau scolar, prin achizitionarea rechizitelor scolare si a imbracamintii sau prin suportarea cheltuielilor zilnice pe perioada critica pentru familie.

Farmacia Sociala

Din 1991 Farmacia Sociala distribuie medicamente gratuite pentru cazuri sociale si pentru diverse institutii de invatamant sau de ocrotire socio-medicala (camine de batrani, scoli, gradinite, asociatii si fundatii).

Programul de Ingrijire Medicala la Domiciliu

Functional din 1994, programul are drept misiune ameliorarea starii de sanatate a beneficiarilor (cazuri socio-medicale grave) si reducerea gradului de dependanta a varstinicilor care sunt imobilizati la pat, abandonati de familie sau respinsi de societate. In trecut, in Arhidieceza de Bucuresti au functionat sase Centre de Ingrijire Medicala la Domiciliu insa din considerente materiale la ora actuala mai functioneaza numai cel din Bucuresti, cu 140 de beneficiari, urmand ca in 2012 sa se deschida un nou Centru in comuna Iancu Jianu, judetul Olt, cu sprijinul Primariei locale.

Casa “Sf. Ioan” – Centru cu module de tip familial pentru copii in situatie de risc

Casa “Sf. Ioan, prin insusi statutul sau, isi propune sa recreeze, pe cat posibil, mediul familial necesar pentru a asigura copiilor lipsiti de ocrotirea parinteasca ori provenind din familii care nu le pot acorda ingrijirea necesara, conditiile optime pentru cresterea si valorificarea potentialului propriu. Desi un centru pentru copii nu va fi niciodata o familie in sensul obisnuit, personalul acestui centru poate sa ofere suportul de tip familial, continuitatea dezvoltarii copilului si siguranta zilei de maine, iar centrul poate sa devina acel loc mult ravnit numit “acasa”.

Centrul de interventie timpurie “Suflet de Curcubeu” pentru copiii cu dizabilitati

In anul 1992, Asociatia Caritas Bucuresti a implementat primul proiect pentru copiii cu Sindromul Langdon Down din Romania: Centrul Down. In 2008, acesta a devenit Centrul de Interventie Timpurie pentru copii cu dizabilitati, stabilindu-si drept misiune sprijinirea copiilor prescolari (0-6 ani) cu dizabilitati, a familiilor acestora, a ONG-urilor si autoritatilor, pentru ca impreuna sa asigure persoanei cu dizabilitati un nivel de viata corespunzator dezvoltarii sale fizice, mentale, spirituale si morale.

In cadrul Centrului de Interventie Timpurie se lucreaza cu multa atentie, cu profesionalism, dar mai ales cu multa dragoste. Terapeuti, familii, copii, sunt cu totii implicati intr-o munca de echipa care, in cele din urma, se finalizeaza cu dezvoltarea personala a fiecaruia.

Programe Educationale de Prevenire a Traficului de Persoane

Demarate in 2005, programele de prevenire a traficului de persoane s-au derulat pana in septembrie 2009 ca un parteneriat transnational, cu finantare europeana, intre Romania, Bosnia&Hertzegovina, Albania si Kosovo, propunandu-si sa creeze un mediu mai sigur pentru copii prin mobilizarea familiei, a scolilor si a intregii societati. Din 2009 a fost creat un nou proiect multinational, care si-a propus identificarea de mecanisme transnationale de lupta impotriva traficului de persoane in Romania si in Bulgaria, cu participarea Caritas Bucuresti, Secours Catholique (Franta), Caritas Ruse (Bulgaria). In prezent, se deruleaza un proiect european multianual de prevenire a traficului de persoane si turismului sexual, intre Romania, Italia, Spania, Brazilia si Argentina.

Interventii in Situatii de Urgenta

De la inceputul programului, in 1998, acesta s-a dezvoltat prin castigarea unor noi competente in domeniu. In ultimii ani, Caritas Bucuresti s-a implicat nu numai in distribuirea de utilitati familiilor afectate (ajutoare alimentare, igienico-sanitare, sobe, mobilier scolar, furaje pentru animale si materiale de constructii) dar si in activitati de reconstructie partiala sau chiar totala a locuintelor. De asemenea, Caritas Bucuresti a derulat programe de constientizare a efectelor pe care le pot avea dezastrele naturale dar si de preventie si reducere a riscurilor implicite.

2% = 100% Responsabilitate Sociala

Redirectionati 2% din impozitul pe venit catre Asociatia Caritas Bucuresti pentru a asigura sansa la un trai decent persoanelor aflate in situatii de risc. Ajutati-ne sa reducem diferentele sociale si sa construim o societate incluziva, care ofera sanse de dezvoltare si dreptul la o viata mai buna tuturor membrilor, fara a face discriminari de niciun fel.

Prin gestul dumneavoastra puteti sa:

  • Asigurati accesul varstnicilor si al suferinzilor cu o situatie materiala precara la serviciile Programului de Ingrijire Medicala la Domiciliu;
  • Oferiti acces la tratamente gratuite persoanelor suferinde, care nu-si permit sa acopere costul medicamentelor, prin Farmacia Sociala;
  • Oferiti o masa calda celor 120 de beneficiari ai Cantinei Sociale;
  • Sprijiniti familiile nevoiase incluse in Programul de Sprijin Extern pentru Prevenirea Abandonului Familial si Scolar sa ramana alaturi de copiii lor;
  • Asigurati accesul la servicii terapeutice de calitate copiilor asistati in cadrul Centrului de Interventie Timpurie pentru Copii cu Dizabilitati;
  • Sustineti pregatirea pentru o viata independenta a copiilor lipsiti de ocrotirea parinteasca din cadrul Centrului de tip familial Casa “Sf. Ioan”.

Nu pierdeti nimic prin aceasta donatie, ci directionati o parte din impozit pentru sustinerea unor cauze umanitare. Trebuie doar sa completati si sa transmiteti, pana la data de 15 mai 2012, unul dintre cele doua documente prezentate aici: Ce trebuie sa stii despre directionarea celor 2% din impozitul anual pe venit.

Impreuna putem sa transformam sansele in realitate! Impreuna putem sa construim viitorul unei societati mai bune!

Asociatia Caritas Bucuresti

Cod fiscal RO 4849743

Cont IBAN RO 57 BACX 0000 0030 0505 9000 LEI