parinti divortati 200x152 Pedepsirea copiilor in familiile divortate

Pedeapsa in familiile divortate

Pedepsele pot diferi in casa fiecarui parinte

Cand parintii biologici ai copilului impart custodia, copiii vor invata repede ca, asa cum regulile difera in fiecare casa, asa vor diferi si pedepsele. Unul dintre parinti poate folosi ca pedeapsa metoda “time-out” , in vreme ce celalalt face uz de o palma sau doua aplicate la fund. Unul ii poate refuza privilegiul de a se uita la serialul favorit sau de a se juca pe computer, iar celalalt doar tipa si ii tine lectii de morala. Desi ar fi mai usor pentru toata lumea, dar mai ales pentru copii, ca cei doi parinti biologici sa se puna de acord asupra tipurilor de pedepse ce pot fi aplicate, putini sunt cei care o fac.

In unele cazuri, acolo unde cei doi au convenit asupra unor reguli de pedepsire a copiilor, fiecare din ei va onora restrictiile de sanctionare aplicate de celalalt. ”Tatal tau a spus ca nu ai voie sa te uiti la televizor timp de 6 zile, asa ca nici aici nu te vei uita la televizor pana nu iti ispasesti pedeapsa.” In schimb, altii se contrarieaza spunand ca fiecare casa isi are propriile reguli si nu vor gasi ingaduinta pentru pedepsele aplicate de unul dintre ei.

Psihologul Elaine Fantle Shimberg, autoarea cartii “Blending Families”, este de parere ca pedepsele trebuie sa difere de la casa la casa. Unul dintre parinti apeleaza la pedeapsa pentru greseli pe care celalalt parinte le trece cu vederea sau le considera minore. Exceptand situatia in care fapta comisa necesita forta majora – accidentarea personala sau a altei persoane, folosirea alcoolului, drogurilor, etc. -, pedeapsa ar trebui ispasita si restrictionata in casa parintelui care l-a avut in grija la momentul producerii faptei. Asa cum se intampla in cazul multora dintre deciziile comune, reactia finala a parintilor cu privire la situatia intampinata trebuie determinata printr-o discutie constructiva a parintilor biologici.

10 reguli pentru disciplinarea eficienta a copiilor

Copiii au nevoie de disciplina in viata pentru a stii in orice moment ce se asteapta de la ei. Aceasta structura de comportament este vitala in cazul lor, pentru ca ii ajuta sa se simta in siguranta, iubiti si parte importanta din familie. Iata 10 principii care te ajuta sa devii mai eficienta in stabilirea unor reguli pentru familia voastra mixta:

  • explica regulile intr-o maniera care poate fi inteleasa de fiecare dintre copiii tai (tinand cont de varsta lor)
  • fii perseverenta
  • coboara tonul vocii, ii va obliga sa ia o pauza si sa te asculte
  • niciodata nu-i ameninta cu lucruri pe care nu le poti duce la bun sfarsit
  • pedeapsa sa fie pe masura prostioarei, in niciun caz prea severa
  • vorbeste despre actiune, nu despre “actor”
  • invata-i despre cauza si efect
  • ce-a fost in trecut, ramane in trecut, nu le scoate ochii de fiecare data cu ce-au facut acum o luna
  • ramai in prezent, nu pomeni de ce se va intampla peste nu-stiu-cat timp
  • nu vorbi despre “sunatul” celuilalt parinte.