banner 2% ACSIS 200x166 Asociatia pentru o Comunitate Solidara si Interventie Sociala (ACSIS)Asociatia pentru o Comunitate Solidara si Interventie Sociala – ACSIS desfasoara incepand din anul 2004 programe care vizeaza prevenirea separarii copilului de familia proprie.

Persoanele care beneficiaza de suportul ACSIS sunt mame care se confrunta cu multiple dificultati: respingere din partea familiei de origine/extinse, lipsa veniturilor necesare acoperirii nevoilor de trai, lipsa sprijinului din partea partenerului, lipsa educatiei, mame singure, mame adolescente.

Facem acest lucru sprijinind parintii:

  • sa depaseasca provocari majore ale perioadei pre si postnatale – dificultati materiale, financiare si lipsa informatiilor utile cu privire la nevoile copilului, la importanta primilor ani de viata.
  • sa isi dezvolte increderea in fortele proprii si sa atinga scopuri precum completarea educatiei, gasirea unui loc de munca, evitarea unei sarcini nedorite.

 Credem ca fiecare mama este o persoana unica si fiecare copil este unic. Din acest motiv acordam asistenta individualizata si complexa, adaptata situatiilor de viata extrem de dificile cu care mamele in risc social se confrunta – saracie, lipsa sprijinului comunitatii, chiar blamarea din partea acesteia, lipsa sprijinului partenerului de viata in cresterea copilului, lipsa sigurantei unei locuinte, contextul incarcat emotional al nasterii, mame adolescente, mame singure. 

Este importanta pentru noi mentinerea copilului in familia proprie. In aceeasi masura insa este important ca fiecare copil sa beneficieze de ingrijirea si educatia de care are nevoie pentru a-si valoriza intregul potential.

  1. Proiecte in desfasurare
  2. Atelier de creatie pentru incluziunea sociala a familiilor monoparentale in risc social
  3. Sa depasim criza prin invatare, munca, joaca! - Servicii integrate de prevenire a separarii sau abandonului copilului din familii monoparentale defavorizate
  4. Prevenirea traficului de femei si copii

Proiecte in desfasurare

Atelier de creatie pentru incluziunea sociala a familiilor monoparentale in risc social

Grup tinta: familii monoparentale in risc social crescut – copiii si mamele acestora care ii cresc singure, adesea lipsite de nivelul de educatie care le-ar putea asigura accesul pe piata fortei de munca astfel incat sa poata fi autonome din punct de vedere financiar.

Obiective:

1. Sa sprijine mame aflate in dificultate socio – economica in asumarea de responsabilitati legate de munca si in dobandirea de abilitati de lucru transferabile pe piata fortei de munca in vederea angajarii intr-un mediu profit.

2. Sa ofere un cadru de training si munca adecvat rolului de parinte singur si potentialului de dezvoltare de abilitati al mamelor singure aflate in dificultate sociala.

3. Sa creeze locuri de munca pentru mame singure aflate in risc de separare de propriul copil.

Activitati:

  • training pentru beneficiari in confectionarea de jucarii textile, realizat de catre un instructor de croitorie
  • angajarea a doua mame in cadrul intreprinderii sociale
  • realizarea de jucarii textile gen marioneta
  • spectacole de teatru interactiv in cadrul scolilor si gradinitelor in scopul promovarii si vanzarii jucariilor textile
  • asistenta psiho-sociala individualizata pentru mamele singure in risc de abandon al copilului

Sa depasim criza prin invatare, munca, joaca! - Servicii integrate de prevenire a separarii sau abandonului copilului din familii monoparentale defavorizate

Grup tinta: familii monoparentale, care locuiesc in Bucuresti si sunt formate din mame singure cu un copil sau mai multi, defavorizate social.

Obiective:

1. Sprijinirea copiilor aflati in situatie de risc din cadrul unor familii monoparentale defavorizate din Bucuresti.

2.Incluziunea sociala a unor tinere mame singure, prin formarea/dezvoltarea abilitatilor necesare accesarii pietei muncii precum si formarea/dezvoltarea  de abilitati profesionale.

 3.Sensibilizarea opiniei publice cu privire la problemele sociale cu care se confrunta familiile monoparentale formate din mama-copil/copii in vederea sporirii si imbunatatirii interventiilor serviciilor sociale de la nivelul public si privat.

Activitati:

  • dezvoltarea de competente parentale prin consiliere si activitati de grup
  • cartografierea resurselor familiale si consilierea familiei extinse
  • sprijin pentru inscrierea copiilor in programe de educatie si ingrijire
  • evaluare vocationala si orientare profesionala
  • formarea abilitatilor de accesare a ofertelor de pe piata muncii si de mentinere a unui   loc de munca, sustinerea in vederea angajarii
  • activitati de ergoterapie

Prevenirea traficului de femei si copii

Grup tinta : femei tinere si copiii acestora, in risc social crescut, vulnerabili in fata fenomenului traficului de persoane.

Obiective:

  1. Informare si educare pentru femei tinere in risc social cu privire la pericolul traficului de persoane.
  2. Oferirea de informatii si asistenta pentru accesarea sigura a locurilor de munca din tara sau din strainatate.
  3. Transferul de know-how de la partenerii din Belgia cu scopul de a integra activitatile de prevenire a traficului de persoane in serviciile oferite de ACSIS
Activitati:
  • elaborarea ghidurilor: “Stop traficului de femei si copii” destinate informarii cu privire la traficul de persoane, la modalitatile de recrutare utilizate de traficanti, modalitatile de protectie in fata acestui fenomen 
  • sustinerea de workshopuri cu beneficiarii, avand ca scop prezentarea  realitatii fenomenului traficului de femei si copii, a riscurilor si consecintelor acestui fenomen, drepturilor femeii si ale copilului, posibilitatilor legale de munca in tara si strainatate
  • consiliere sociala si sprijin direct pentru femei tinere si copii aflati la risc
  • suport in integrarea profesionala, asistenta in obtinerea si pastrarea unui loc de munca

Directioneaza 2% din impozitul pe venit:

Asociatia pentru o Comunitate Solidara si Interventie Sociala (ACSIS):

Cod fiscal 16392636

Cont IBAN RO33 RZBR 0000 0600 0471 7200

Veniturile obtinute ca urmare a campaniei 2% vor fi utilizate pentru acordarea de
 sprijin material constand in produse alimentare si igienice pentru mamele si copiii beneficiari, pentru desfasurarea de activitati menite a preveni separarea copilului de familia proprie.