ong1 200x139 Asociatia Alternativa 2003

Ajuta! Doneaza 2% din impozit pentru ONG-uri!

Istoria organizatiei a inceput sa se scrie in luna iunie 2003, odata cu primele Programe ale Fondului Român de Dezvoltare Socială pentru Servicii Sociale Comunitare.

Initial, infiintata ca o organizatie de parinti de copii cu dizabilitati, organizatia s-a dezvoltat, a cooptat in randul membrilor sai persoane importante din media, medici, psihopedagogi, reprezentanti de firma si desfasoara astazi o diversitate de programe in sectoare precum: dezvoltare comunitara, sprijinirea persoanelor cu dizabilitati si a altor grupuri vulnerabile in vederea accesarii de locuri de munca, orientare si formare profesionala a tinerilor adulti, servicii sociale pentru persoane cu dizabilitati si alte persoane defavorizate.

In anul 2005 s-au pus bazele unui Centru de Zi iar in 2006 a unui Centru de Integrare prin Terapie Ocupationala pentru persoane cu dizabilitati (C.I.T.O), un cadru institutional care ofera servicii specializate persoanelor incadrate intr-un grad de handicap, cu varsta peste 18 ani, cu domiciliul in orasul Bucuresti si in comunele limitrofe. Una dintre cele mai importante realizari ale organizatiei, C.I.T.O. ofera urmatoarele categorii de servicii:

  • instruire si pregatire vocationala in ateliere de terapie ocupationala
  • testare aptitudini/functii motrice
  • evaluare, orientare si formare profesionala
  • consiliere psihologica, juridica si pentru munca
  • recuperare, reabilitare fizica si asistenta sociala.

Nevoia de a asigura continuitatea procesului de instruire din cadrul centrului s-a concretizat in infiintarea departamentului de angajare in munca pentru persoanele cu dizabilitati, structura activa de integrare pe piata muncii a tinerilor cu dizabilitati, avand un important rol de sustinere a acestora in procesul de trecere de la statutul de membru pasiv la cel de membru activ – angajat. In prezent, in cadrul asociatiei este angajata o tanara cu dizabilitati iar in comunitate am angajat 5 tineri cu dizabilitati.

In anul 2007 am infiintat Centrul de Respiro care este un centru de gazduire temporara in care tinerii cu dizabilitati deprind abilitati de viata independenta iar parintii au un moment de respiro pentru ei si familie.

Organizatia este si furnizor de formare profesionala a adultilor pentru ocupatia de modelator in ceramica.

  1. Proiecte finalizate
  2. Proiecte in derulare
  3. 2% din impozitul pe venit

Proiecte finalizate

In cei 8 ani de activitate, asociatia a derulat peste 24 de proiecte cu finantare interna sau externa, in diferite domenii de interes. Dintre acestea, in ultimii doi ani putem enumera:

  • Extinderea serviciilor din Centrul de Integrare prin Terapie Ocupationala prin care s-a infiintat un atelier de mozaicuri din ceramica si in care s-au implicat 16 tineri. Finantator United Way. Buget: 23060 lei. Durata: noiembrie 2008-octombrie 2009. 
  • O sansa in plus independentei – proiect PHARE – Prin proiect 110 tineri de peste 18 ani care se pregătesc să părăsească sistemul de stat privind protecţia copilului au fost consiliati vocational si au fost sprijiniti sa-si dezvolte abilitatile de cautare si identificare a locurilor de munca. Principalul aplicant a fost Centrul Roman pentru Educatie si Dezvoltare Umana iar asociatia ALTERNATIVA 2003 a fost partener. Durata: mai 2008- aprilie 2009. Buget: 124540 EURO.
  • Centru de Insertie Profesionala – proiect PHARE Scopul proiectului: scaderea riscului de excluziune sociala pentru 216 tineri cu dizabilitati, prin îmbunătăţirea gamei de servicii complementare care le sunt oferite, prin creşterea capacităţii de a duce o viaţă independenta şi prin implicarea activă a membrilor comunităţii în procesul de inserţie socială. Servicii acordate: pregatire profesionala (croitorie, serigrafie) socializare, consiliere, transport si acordarea de hrana. Principalul aplicat a fost DGASPC S1 iar asociatia ALTERNATIVA 2003 a fost partener. Finantator: MMFPS. Buget: 196689 EURO. Durata: dec 2008-noiemb 2009.

Proiecte in derulare

  • Speranta pentru o viata activa pentru tinerii cu dizabilitati Scopul proiectului: dezvoltarea şi exersarea abilitatilor de viaţă a tinerilor cu dizabilitati si informarea lor despre piaţa muncii şi oferta de angajare si formare profesională. Finantator: United Way. Nr beneficiari: 35 tineri cu dizabilitati. Buget: 48514 lei. Durata: noiembrie 2010-octombrie 2011. 
  • Acordarea de servicii de calitate tinerilor cu dizabilitati in cele 3 centre ale asociatiei prin Subventia conform Legii 34/1998: În cadrul acestui proiect, Guvernul acorda in anul 2011 o subventie pentru Centrele noastre, care acopera o parte din costurile administrative, salarii si hrana pentru 29 de beneficiari. Finantat de MMFPS. Buget : 59856 lei/an.
  • Extinderea serviciilor din Centrul de Zi: Scopul proiectului urmareste cresterea gradului de integrare socio-profesionala a 29 de tineri cu dizabilitati prin antrenarea lor in programe adecvate nevoilor lor. Cu sprijinul DGASPC S1 avem asigurate 9 salarii. Finantator: DGASPC S1. Buget:139404 lei.
  • Orizont 2009 – Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Principalul aplicant este DGASPC S1 iar asociatia ALTERNATIVA 2003 este partener. Obiectivul general al proiectului: cresterea gradului de integrare pe piata muncii a persoanelor cu dizabilitati atat prin dezvoltarea unei intreprinderi sociale pilot cat si prin formarea profesionala a specialistilor implicati in procesul de integrare socio-profesionala a persoanelor apartinand grupurilor vulnerabile. Beneficiari: 60 de persoane cu dizabilitati vor fi evaluate si integrate in munca in cadrul intreprinderii sociale pilot ce va fi dezvoltata prin implementarea proiectului. De asemenea, 450 de persoane cu dizabilitati vor fi evaluate si consiliate vocational in vederea integrarii pe piata libera a muncii.

2% din impozitul pe venit

Suntem indispensabili comunitatii, in prezent 30 de familii depind in mod direct de functionarea celor 3 centre ale asociatiei, pe care zilnic le frecventeaza tinerii cu dizabilitati, oferind astfel parintilor posibilitatea mentinerii locului de munca. 

Sumele din 2% sunt necesare construirii unui centru multifunctional pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale, cu spatii pentru clase de educatie si interventie specializata, ateliere lucrative si locuinta protejata. Ne-ar onora sa ne fiti alaturi!  

Asociatia ALTERNATIVA 2003

Cod fiscal 15 22 16 20

Cont IBAN RO 84 RNCB 0080 0620 9687 0007